Milanovićeva reakcija na datum izbora: ‘Lopovluk i sramota’

Foto: Fah

“Plenkoviću je cilj spriječiti građane da izaberu bolju Hrvatsku”, ustvrdio je SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović reagirajući na datum predsjedničkih izbora čiji će prvi krug biti 22. prosinca, kako je najavio premijer Andrej Plenković u četvrtak.

Zoran Milanović, bivši predsjednik Kukuriku Vlade zapamćene po brojnim korupcijskim aferama za koju su analitičari ocijenili da bi još jedan mandat SDP-ove Vlade odveo Hrvatsku u nepovratnu propast, nazvao je Plenkovićevu odluku “lopovlukom i sramotom”.

> Ivan Hrstić: Samo lex Perković treba biti dovoljan da birači Milanovića trajno lustriraju od bilo kojih pozicija na vrhu države

> Pročitajte kako se Milanovićeva Vlada “borila protiv korupcije”!

> (VIDEO) Gjernero: ‘Milanović je danas kontaminiraniji nego što je bio kao predsjednik Vlade’; Olujić: ‘Čak se i u SDP-u od njega mnogi distanciraju’

> Analiza stanja: Još jedan mandat SDP-ove vlade odvelo bi nas u nepovratnu propast

Reakciju Zorana Milanovića prenosimo u cijelosti:

“Predsjednički izbori 22. prosinca

LOPOVLUK I SRAMOTA

Tri su razloga zašto to kažem:

1. HDZ želi smanjiti broj građana koji će glasati kako 22. prosinca u prvom krugu – kada se u Hrvatsku još nisu vratili svi koje je HDZ potjerao u Irsku – tako i 5. siječnja kada je više od 100.000 birača s obiteljima i djecom na odmoru za koji su štedjeli cijelu godinu i neće se moći vratiti u Hrvatsku na glasanje u drugom krugu.

2. Svjesno se ubija kampanju za drugi krug tempirajući je u vrijeme blagdana kako bi se sakrila sva ispraznost HDZ-ove kandidatkinje.

3. Odstupa se od prakse i pravila kojih se držala i Plenkovićeva politička majka, Jadranka Kosor, koja je 2009. prvi krug izbora raspisala između Božića i Nove godine.

Plenkoviću je cilj spriječiti građane da izaberu bolju Hrvatsku.
I baš zato – pobijedit ću!”, zaključno je ustvrdio Milanović.

Podsjetimo, masovni egzodus Hrvata krenuo je upravo za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, broj se već tada pisao u šest znamenaka. Broj blokiranih građana bio je preko 300.000, a privatizacijska pljačka pod Milanovićem je dobila mlađeg brata – predstečajne nagodbe.

> (VIDEO) Može li Milanović – koji je tvrdio da ‘Hrvatima iz dijaspore treba zabraniti glasovanje u Hrvatskoj’ – biti predsjednik svih Hrvata?

> U ime obitelji: Do kada će Hrvati izvan Hrvatske na izborima biti građani drugog reda?

> (VIDEO) Hrvatsko se iseljeništvo i dalje tretira kao građane drugog reda i otežava im se pravo glasa

> Luka Mlinarić: ‘Plenković ne uvodi dopisno i elektroničko glasovanje, jer želi da birači ostanu kod kuće i ne glasuju!’

Elektroničko i dopisno glasovanje – nije omogućila ni Milanovićeva Vlada, ali ni Plenkovićeva

Udruga U ime obitelji godinama upozorava na probleme s kojima se suočavaju birači izvan Hrvatske te su predložili unošenje dopisnog i elektroničkog glasovanja u Ustav kako bi se svim hrvatskim državljanima osigurala jednaka mogućnost ostvarivanja biračkog prava.

“Želimo izvijestiti kako mnogim biračima koji su glasovali izvan Hrvatske nisu osigurani osnovni uvjeti za glasovanje. Zbog udaljenosti biračkih mjesta od mjesta stanovanja birača, kao i zbog loše organizacije biračkih mjesta, mnogi su hrvatski državljani trebali dugo putovati i čekati u redovima cijeli dan kako bi ostvarili svoje biračko pravo”, istaknuli su 2015. iz udruge “U ime obitelji”.

“Pravo glasa je temeljna sloboda u svakom demokratskom sustavu. (…) I na svom nacionalnom teritoriju i u inozemstvu, nacionalna zajednica zadržava temeljna demokratska prava u odnosu na svoju zemlju, kao što je pravo glasa”, stoji u Rezoluciji 1591 (2007) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, gdje se svim državama članicama – ako još nisu – preporuča uvođenje glasovanja na daljinu – primjerice dopisnog i elektroničkog, kao što je to omogućeno u većini država EU, i u susjednoj Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U ime obitelji je također upozorila kako je krajnje vrijeme da se našim državljanima izvan domovine omogući dopisno i elektroničko glasovanje, što je u sklopu građanske inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ zatražilo 380.000 građana.

“Jedan od glavnih ciljeva GI Narod odlučuje za promjenu izbornoga sustava je omogućavanje dopisnog i elektroničkog glasovanja svim hrvatskim državljanima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Time se omogućuje da svi državljani Republike Hrvatske koji imaju pravo glasa ne moraju stotinama i tisućama kilometara putovati u konzulate te čekati u redu nekoliko sati kako bi ostvarili svoje biračko pravo, a također i da oni koji žive u Hrvatskoj, ali im je iz opravdanih razloga to otežano, npr. bolest, ne moraju napuštati svoj dom kako bi obavili glasovanje”, upozorio je Luka Mlinarić, koordinator građanske inicijative Narod odlučuje i podsjetio da je “Plenkovićev HDZ predvodio napad na inicijativu Narod odlučuje koja je htjela da građani na referendumu odluče žele li, ili ne žele pravedniji izborni sustav”.

“Trenutno uređenje je takvo da, prema procjenama oko 700 000 hrvatskih državljana koji danas žive izvan Hrvatske – takozvana „stara“ i „nova“ dijaspora, ne samo da ne može glasovati dopisnim ili elektroničkim putem, već se prije glasovanja moraju ‘registrirati’ za glasovanje, a onda putovati stotinama i tisućama kilometrima kako bi na malobrojnim biračkim mjestima mogli ostvariti svoje građansko pravo – sudjelovanje na izborima”, podsjetio je Mlinarić.

HDZ u svom predizbornom programu obećao je uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja, no do danas apsolutno ništa po tom pitanju nije učinjeno, niti se planira učiniti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr