Miletić o pozivanju na sekularnost Ikić Baniček: Pokušava prikriti stav prepun gnušanja i mržnje prema Katoličkoj Crkvi

miletić
Krešimir Miletić, Kristina Ikić Baniček, Montaža: Narod.hr, Izvor: Facebook, FAH, HINA

Krešimir Miletić, diplomirani socijalni radnik, otac petero djece i poznati aktivist osvrnuo se u srijedu u objavi na Facebooku na zabranu tamošnje gradonačelnice Kristine Ikić Baniček djelovanja Caritasa u sisačkim školama. “Ovakva pozivanja na sekularnost zapravo tek trebaju prikriti netolerantan stav prepun gnušanja i mržnje prema Katoličkoj crkvi, koji gradonačelnica Siska otvoreno prakticira tijekom cijelog mandata”, poručuje Miletić.

Caritas izbačen iz sisačkih škola, vijest u kojoj gradonačelnica Siska pozivajući se na sekularnost škola zabranjuje da Caritas provodi bilo koju humanitarnu aktivnost među učenicima u okviru škole, je vijest koja još jednom zorno pokazuje koliki je nerazmjer između tobožnjih želja da se u škole uvede tzv. građanski odgoj i učenike uči o aktivnom djelovanju u zajednici, toleranciji itd. s jedne strane i isključivosti, diskriminacije i netolerancije prema katolicima i Katoličkoj Crkvi s druge strane.

O čemu se ovdje radi?

U okviru vjeronauka, koji roditelj slobodno izabire, vjeroučitelj jednom godišnje poziva učenike da, ako to žele oni i njihovi roditelji (opet slobodnom odlukom) doniraju neku namirnicu za siromašne ili neku konkretnu akciju. Dakle, niti je obavezno niti je nametnuto niti o tome ovisi ocjena ili završni uspjeh iz tog izbornog predmeta. Naravno, u okviru vjeronauka logično je da vjeroučenik upoznaje i organizaciju unutar Crkve koja se bavi pružanjem konkretne pomoći – Caritas.

> Kristina Ikić Baniček – prisjetimo se još nekih skandala SDP-ove gradonačelnice nakon zabrane humanitarnog djelovanja Caritasu

>Grad Sisak i Ikić Baniček (SDP) zabranili Caritasu humanitarno djelovanje u gradskim školama

I upravo je ovo odličan primjer dostizanja ciljeva tzv. građanskog odgoja. Učiš se pomagati drugima, učiš o organizaciji u okviru tvoje vjere koja se time bavi, sudjeluješ u konkretnim aktivnostima i akcijama. U čemu je problem?

Krešimir Miletić, Foto: snimka zaslona

Problem je jedino ako ne razumiješ koncept sekularnosti (na koju se pozivaš) i otvoreno i u okviru svojih javnih ovlasti djeluješ u skučenom okviru vlastitih predrasuda, mržnje, netrpeljivosti i diskriminiraš jednu skupinu građana.

Koncept sekularnosti nikako ne predviđa nekakvu državnu anti-religiju ili ateističku poziciju, već neutralnu poziciju države.

Hrvatska nije sekularna država poput Francuske. U hrvatskom Ustavu stavak 2. članka 41. govori da država pomaže vjerske zajednice.

Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.

Dakle, gdje je to gradonačelnica Siska pronašla uporište da (1) zabrani Caritasu provođenje bilo kakvih humanitarnih aktivnosti u školama radi sekularnosti i (2) odredbu da se jedino mogu provoditi humanitarne aktivnosti preko Crvenog križa?

Naravno, ovakva pozivanja na “sekularnost” zapravo tek trebaju prikriti netolerantan stav prepun gnušanja i mržnje prema Katoličkoj crkvi, koji gradonačelnica Siska otvoreno prakticira tijekom cijelog mandata’, poručuje Miletić.

Podsjetimo, 14. ožujka iz Grada Siska na adresu devet gradskih osnovnih škola stigao je dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim “privatnim humanitarnim organizacijama” to se zabranjuje, izvijestila je Sisačka biskupija povodom zabrane Grada Siska i gradonačelnice Caritasu Sisačke biskupije da prikuplja humanitarnu pomoć u gradskim školama.

O svemu se očitovao Biskupijski ordinarijat Sisačke biskupije.

“Suprotno tvrdnjama iz Grada, Caritas nije privatna humanitarna organizacija, jer ga je osnovala Katolička Crkva te je i sam pravna osoba i mi se nismo prepoznali u tome. Kada su ravnatelji tražili objašnjenje, dobili su odgovor iz Grada da zbog sekularnog karaktera škola Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama. Na zamolbu Caritasa, akciju su zapravo provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka uz suglasnost nadležnog ravnatelja škole.

Sisak, 27.02.2021. – Bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u subotu je volontirala u sisačkom Caritasu. foto HINA/ Sisačka biskupija/ ml

Ističemo kako je vjeronauk dio školskog sustava i kako se on ne sastoji samo u teorijskom znanju koje predaju naši vjeroučitelji djeci, čiji roditelji to traže i imaju na to pravo, nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela osobito ljubavi prema bližnjima. Školski vjeronauk stavlja naglasak na cjeloviti odgoj čovjeka te imajući osobito u vidu religioznu dimenziju, na promicanje osobnih i društvenih općeljudskih i vjerničkih vrednota.

Kršenje vjerskih prava

Smatramo da se ovim postupkom gradskih vlasti Grada Siska flagrantno krše naša vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice. Republika Hrvatska priznaje javno pravnu osobnost Katoličke Crkve i javnu pravnu osobnost svih crkvenih ustanova koje imaju takvu pravnu osobnost prema odredbama kanonskog prava.

Sisak, 25.01.2021 – Sisak i okolica u subotu su osvanuli s desetak jumbo plakata na kojima su fotografija gradonacelnice Kristine Ikic Banicek (SDP) i poruke “Uspjeli smo! Siščani ce imati pravo na 100 posto državne obnove”, te “Sisak je 100 posto hrvatski”, a plakate je financirao Grad.
foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Kako stoji i u Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, katoličke vjerske tradicije duboko su ukorijenjene u hrvatskoj kulturnoj baštini, što se u javnom hrvatskom školstvu uzima u obzir, napose u provođenju prikladnih vjersko-kulturnih inicijativa i programa, koje uz školstvo obuhvaćaju najrazličitija područja društvenoga i kulturnoga života.

Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75 % i 95 % djece, a ona kao i njihovi roditelji imaju ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava. Kako bismo zaštitili vjernike i naša ljudska i vjernička prava zajamčena međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice, bit ćemo prisiljeni učiniti sve korake uključujući i pravne, protiv Grada Siska i gradonačelnice gospođe Kristine Ikić Baniček.

Djelovanje Caritasa

Caritas Sisačke biskupije 7. ožujka o. g. započeo je s provođenjem svoje korizmene akcije Srcem se najviše daje koja se tradicionalno provodi od 2014. godine a cilj joj je prikupljanje prehrambenih namirnica (riža, šećer, ulje, sol, brašno, grah itd.) za potrebe pučke kuhinje Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije članove našega društva. Ova akcija kao i brojne druge provodi se u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije. Prošle se godine skupljalo za stradale u potresu, a ove godine skupljene namirnice namijenjene su za 160 korisnika pučke kuhinje koja osim za svoje redovite korisnike sada brine i za izbjegle iz Ukrajine.

Caritas Sisačke biskupije, Foto: Sisačka biskupija

Važno je istaknuti kako se upravo Caritas Sisačke biskupije, nakon potresa, tijekom prošle godine brinuo o 5250 obitelji s 15.450 članova. Tako je podijeljeno 900 tona donacija hrane, higijenskih potrepština, goriva, građevinskog materijala, grijalica, peći, agregata, namještaja, invalidskih pomagala, odjeće i obuće vrijednosti veće od 44 milijuna kuna. Tu je i donacija Hrvatskog Caritasa od 200 stambenih modula, a 29 dodatnih modula i mobilnih kuća postavio je Caritas Sisačke biskupije.

Vaučere vrijednosti od 5000 do 150.000 kuna dobile su one obitelji čije je kuće bilo moguće sanirati. Kupljeno je i pet kuća za obitelji s brojnom djecom, izgrađeno 29 montažnih kuća za starije osobe, a u suradnji s Udrugom Seljaci pomažu seljacima izgrađeno je 64 drvenih kuća. Također, Udruga Kruh svetog Ante podigla je pet kuća, a biskupija Željezno iz Austrije i Udruga Hrvat S.A.M. u akciji Krov za Hrvatsku upravo podiže još pet kuća, zaključuje u priopćenju Sisačka biskupija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.