Kristina Ikić Baniček – prisjetimo se još nekih skandala SDP-ove gradonačelnice nakon zabrane humanitarnog djelovanja Caritasu

kristina ikić baniček
Foto: Snimka zaslona

SDP-ova sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ponovno šokira javnost. Ovaj je puta zabranila humanitarno djelovanje, odnosno provođenje korizmene akcije “Srcem se najviše daje” u osnovnim školama čiji je Grad Sisak osnivač.

> Sisačka biskupija: Odgovor gradonačelnice Ikić Baniček je laž i kleveta te izgovor da se zabrani djelovanje Caritasa

> Grad Sisak i Ikić Baniček (SDP) zabranili Caritasu humanitarno djelovanje u gradskim školama

> Sedlar: Optužbe sisačke gradonačelnice su komunistička propaganda, smeta im postavljanje pitanja oko Titovih zločina

Caritas Sisačke biskupije prošle je godine skupljao pomoć za žrtve potresa, a ove godine prikuplja se za korisnike pučke kuhinje koja se sad, među ostalim brine i za desetak izbjeglica iz Ukrajine.

Ravnatelji koji su potražili objašnjenje o zabrani, dobili su odgovor iz Grada da zbog “sekularnog karaktera škola” Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama.

Akciju su, kako navodi Sisačka biskupija, provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma katoličkog vjeronauka, uz suglasnost ravnatelja škole.

Biskupija ističe i da je vjeronauk dio školskog sustava u kojem se ne uči samo teorija ne nego je i “odgojni predmet koji potiče na konkretna djela”. Također upozoravaju da se ovime krše i vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koji su zajamčeni i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima sa Svetom Stolicom.

“Ne radi se ni o kakvoj humanitarnoj akciji, već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju za uspjeh u školi”, ustvrdila je Ikić Baniček te dodala da “škole i crkve moraju biti odvojene”.

Treći mandat

Kristina Ikić Baniček rođena je u 1975. u Sisku, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Hrvatskim studijima u Zagrebu diplomirala je kroatologiju i sociologiju, a od 2002. radila je u Hrvatskom centru za razminiranje kao savjetnica za fondove Europske unije.

Sisak, 08.03.2021 – Predsjednik Republike Zoran Milanovic posjetio je u povodu Medunarodnoga dana žena Metalurški fakultet Sveucilišta u Zagrebu u Sisku, gdje je održao radni sastanak s dekanicom, prodekanicama te studenticama i studentima Fakulteta. Na slici predsjednik Milanovic, gradonacelnica Siska Kristinia Ikic Banicek i dekanica fakulteta Zdenka Zovko Brodarac.
foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Trenutačno obnaša treći gradonačelnički mandat u Sisku.

Prvi je mandat osvojila u koaliciji koju je predvodila SDP – HNS – HSU, dok je drugi mandat izborila u koaliciji SDP – Hrvatski laburisti – HSS Braća Radić na lokalnim izborima. Članica je Socijaldemokratske partije Hrvatske te ujedno i predsjednica gradskog ogranka te stranke u Sisku.

U svibnju 2021. pobijedila je HDZ-ovu kandidatkinju Željku Josić. Nakon pobjede rekla je kako su je birači nagradili za sve ono što je radila u proteklih osam godina.

Novinar dobio tužbu protiv Ikić Baniček

Općinski sud u Sisku sredinom siječnja 2022. presudio je u tužbi koju je vodio novinar Igor Ahmetović protiv sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, da je gradonačelnica kriva jer je naštetila časti i ugledu privatnog tužitelja na internetskim stranicama Grada Siska, objavio je HND.

Naime, HTV-ovom novinaru i predsjedniku ogranka Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije Igoru Ahmetoviću, bilo je, između ostalog, onemogućeno pratiti sjednice sisačkog Gradskog vijeća.

Kako stoji u obrazloženju presude, na upit jednog od vijećnika zašto na sjednica Gradskog vijeća nije mogao biti nazočan, odnosno zašto je s nje otjeran HTV-ov novinar Igor Ahmetović, Ikić Baniček je odgovorila:

“Novinar HTV-a nije se prijavio da će prisustvovati sjednici Gradskog vijeća. S obzirom na to da je na prethodnoj sjednici novinar HTV-a namjerno i nekulturno ometao direktni prijenos sjednice za sve građane Siska, a da ionako HTV ne izvještava sa sjednica Gradskog vijeća, već snima tijek sjednice za svoju arhivu, uvedeno je pravilo prijave kako bi osigurali poštivanje kućnog reda, što novinar HTV-a ni uz višestruke zamolbe službi Grada nije želio ispoštovati.”

Sud je utvrdio kako je Ikić Baniček kriva

Sud je utvrdio kako je Ikić Baniček kriva te se u obrazloženju presude navodi: “Pred drugima za nekoga je iznijela neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistina, a djelo je počinila putem računalne mreže zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba te je time počinila kazneno djelo protiv časti i ugleda.”

Prema stajalištu suda, Ikić Baniček je djelo počinila s namjerom, te nadalje u obrazloženju presude stoji: “Morala je biti svjesna protupravnosti svog postupanja jer nema niti jedne okolnosti koja bi u životnom ili kaznenopravnom smislu opravdavala njezino postupanje i upućivala na zaključak da nije znala da je to protupravno postupanje. S obzirom na navedeno. okrivljenica je kriva za počinjenje kaznenog djela jer je bila ubrojiva, postupala s namjerom i bila svjesna protupravnosti svog ponašanja.”

Ikić Baniček je osuđena na novčanu kaznu od 100 dnevnih iznosa u iznosu od po 350 kuna, što ukupno iznosi 35 tisuća kuna, ali se ta kazna neće izvršiti ako okrivljenica u roku od jedne godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

“Predsjedniče, tko štiti Kristinu Ikić Baniček od USKOK-a, tko je taj moćnik?”

Sisak, 5.5.2021.- Predsjednik RH Zoran Milanoviæ, koji je u pratnji sisaèke gradonaèelnice Kristine Ikiæ Banièek obišao je sisaèko središte, kako bi se upoznao s tijekom obnove, izrazio je uvjerenje kako bi obnova mogla biti i brža. Posjetio je i upravo ureðeni Centar kreativne industrije, koji se službeno otvara u èetvrtak, 6. svibnja.
foto HINA/ ua

“Tko štiti Kristinu Ikić Baniček od USKOK-a i tko je taj moćnik koji dopušta kriminalne radnje”, upitao je sisački HDZ hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića nakon što je Milanović u Ledenoj dvorani “Zibel” bodrio hokejaše Siska krajem siječnja 2022. Pozvala ga je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Siščane je iznenadio jučerašnji dolazak predsjednika države Zorana Milanovića u Ledenu dvoranu “Zibel” koju je prije njega posjetio USKOK. Posjet nije iznenadio one pojedince usko vezane za gradski sustav koji dobivaju naputke da moraju doći na slične događaje kako dvorana ne bi bila prazna.

To je ista ona Ledena dvorana pred kojom su prosvjedovali Siščani jer bivša stranačka drugarica aktualnog predsjednika godinama nije puštala sisačku djecu u dvoranu iz samo njoj poznatih razloga.

Siščanima nije poznata ni cijena izgradnje dvorane koju gradonačelnica skriva kao što je skrivala i dokumentaciju od USKOK–a.

Sisačka političarka Kristina Ikić Baniček, inače članica Predsjedništva SDP-a na državnoj razini, dobila je kaznu od 10.000 kuna uz prijetnju zatvorom jer je skrivala dokumentaciju od USKOK-a. Ikić Baniček koja javno govori da ne priznaje sisačke sudove tražila je suca istrage tijekom strogo tajnih izvida da joj oda tko su počinitelji kaznenih djela i o kojim se kaznenim djelima radi, navodno da pokuša spriječiti daljnje radnje, utjecati na svjedoke, prikriti ostalu dokumentaciju. Sudac je odbio dati informaciju koja je očita. Koja rijeka teče ispod Savskog mosta?

Tijekom izvida USKOK-a u Ledenoj dvorani Zibel sisačka političarka naložila je tadašnjem ravnatelju Športsko rekreacijskog centra Josipu Mrganu da ometa rad USKOK-a što je ovaj i učinio.

Josip Mrgan više nije ravnatelj jer je protiv njega podignuta kaznena prijava zbog krađe novca preko putnih naloga. USKOK je bio i u Gradskoj vijećnici, uzeli su dokumentaciju. Moguće je više razloga zbog kojih je USKOK često u gostima kod Kristine Ikić Baniček.

Možda zbog Kope Beach kada je Kristina Ikić Baniček za vrijeme Milanovićeve Vlade i resornog ministra Hajdaš Dončića tražila od HŽ Infrastrukture da dodijeli posao uklanjanja pruge vrijedan 10 milijuna kuna od Petrinje do Karlovca udruzi koja tada nije bila ni osnovana. Udrugu su osnovali sisački SDP-ovci i osobe bliske Kristini Ikić Baniček nakon 10-ak dana, dobili posao, uzeli novac a željezo s pruge i mostova od Petrinje do Karlovca je nestalo.“, napisao je sisački HDZ.

“Ukradeni milijuni”

Možda Peđa Grbin, koji je stavio Kristinu Ikić Baniček sebi u Predsjedništvo SDP-a, zna gdje je željezo s pruge s obzirom da je jedini prijedlog revitalizacije Sisačko-moslavačke županije Peđe Grbina bio revitalizacija pruge koju su upravo njegovi SDP-ovci skinuli. Nedavno je i on bio u Sisku, možda je pregledavao garaže sisačkih SDP-ovaca ne bi li pronašao željezo, drugi razlog njegovog dolaska ne vidimo.

Možda je USKOK napokon pokrenuo aktivnosti zbog muljanja Kristine Ikić Baniček oko javne nabave vezane za javnu rasvjetu u iznosu oko 28 milijuna kuna za što je podignuta kaznena prijava. Suradnica Kristine Ikić Baniček u tom poslu bila je Iva Šuler, jedna od okrivljenica u aferi JANAF koju se sumnjiči za nezakonito pogodovanje, odnosno da je kao odgovorna osoba tvrtke Nabava d.o.o. kreirala natječajnu dokumentaciju za izgradnju Solarne Elektrane BIOSOL u Novoj Gradiški na način da je u dogovoru s uhićenim saborskim zastupnikom i SDP-ovim gradonačelnikom Nove Gradiške Vinkom Grgićem i poduzetnikom Krešom Petekom iz Ivanić Grada favorizirala Petekovu tvrtku.

Uz Ivu Šuler, Kristina Ikić Baniček angažirala je kao konzultanta u projektu javne rasvjete i nezaobilaznog Nedžada Bakalovića koji sudjeluje u svim mutnim poslovima SDP-ove političarke.

Za vjerovati je da USKOK ozbiljno istražuje očite višemilijunske kriminalne radnje prilikom izgradnje Ledene dvorane “Zibel” kada su plaćeni poslovi koji nisu izvedeni a radovi s početno planiranih 19 milijuna kuna za kompletnu dvoranu “ključ u ruke” narasli su na otprilike 34 milijuna kuna s PDV-om. I to je samo dio novca koji je uložen. Gradonačelnica je proglasila završetak radova i svečano otvorila Ledenu dvoranu “Zibel” zbog političke promidžbe a nakon svečanog otvaranja dvorane izvršeni su radovi na sustavu grijanja i hlađenja i zatvaranja Ledene dvorane u iznosu većem od šest milijuna kuna“, podsjetio je HDZ.

Izgradnja dvorane ugovorena je po sistemu “ključ u ruke”. Tvrtka Palace postavila je i novu hokejašku ogradu (banda) u sklopu radova. Nakon postavljanja ograde utvrdilo se da ona ne zadovoljava propisane standarde?! I tada dolazi do poduzimanja daljnjih kriminalnih radnji. Gradonačelnica Ikić Baniček ne traži naknadu štete od tvrtke Palace niti ju traži postavljanje propisane i atestirane ograde, već sam Grad Sisak naručuje i plaća novu hokejašku ogradu u iznosu od više od milijun kuna od firme Kalender Consulting d.o.o. a koja je osnovana tek par mjeseci prije, i na taj način gradonačelnica kao odgovorna osoba dvostruko oštećuje proračun Grada Siska.

Predsjedniče Milanoviću, drago nam je da ste se osobno došli uvjeriti u Sisak kako izgleda Ledena dvorana u koju Kristina Ikić Baniček nije puštala sisačku djecu i prilikom čije izgradnje su ukradeni sisački milijuni kuna.

Predsjedniče, tko štiti Kristinu Ikić Baniček od USKOK-a i tko je taj moćnik koji dopušta kriminalne radnje sisačke gradonačelnice?“, zaključno je pitao Milanovića sisački HDZ.

Koji su razlozi zbog kojih je s USKOK-om odbila surađivati, HTV je lani pokušao saznati od same gradonačelnice. Na pitanje može li reći zašto nije Uskoku predala dokumentaciju i hoće li platiti kaznu Kristina Ikić Baniček, kratko je odgovorila: “Imate na mom Facebooku izjavu”. I otišla.

Optužbe oko gradskog proračuna

Optužbi na račun gradonačelnice Ikić Baniček bilo je i u studenome 2019., kada je  RTL donio informacije koje su upućivale na to da je ona, uz pomoć svojih pročelnika lažirala gradski proračun.

> Biskup Košić: Gradonačelnica Siska neargumentirano napala Crkvu, križ nazvala “taj kamen”

> Sisačka biskupija: Kristina Ikić Baniček ne govori istinu – decidirano je odbacila postavljanje spomenika kardinalu Stepincu

> Biskup Košić: Sisačka vlast zabranila postavljanje spomenika kardinalu Stepincu ispred sjedišta Biskupije

“U 2020. godini realni prihodi koje možemo očekivati od komunalne naknade su 56 milijuna, mi smo prikazali da ćemo dobiti 71.513,926 kn. A trošimo 93.908.205, odnosno potrošili bi 38 milijuna kuna koje nemamo”, dio je maila u čijem posjedu je RTL, a riječ je o prepisci, kako tvrde, sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i svih njenih pročelnika.

Oporba je, i prije nego što je ikome pokazan mail iz kojeg je jasno da će i vijećnicima i građanima servirati napuhane iznose, znala da će se proračun frizirati. Jer tako to, sumnja se, odavno “svi rade”.

RTL navodi kako je s vijećnicima provjerio jesu li se iznosi iz spornog maila ostvarili u prijedlogu proračunskih prihoda, a oni su redom potvrdili kako su planirani prihodi od 75 milijuna, nešto više od onog planiranog u e-poruci.

“30 milijuna kuna u šest mjeseci? Dakle, nije realno da će se napuniti 75 ako je oko 30 milijuna realizirano u prvih šest mjeseci. Taman da malo bolja bude druga polovina godine, to je, ajde, 65 milijuna, no neće biti 75 milijuna”, komentirao je vijećnik Darijan Vlahov.

Godine 2017. protiv Ikić Baniček sisačko-moslavačka policija podnijela je optužni prijedlog, ali kasnije odustala od njega.

Razlog je bio što je u službenom aktu vrijeđala i omalovažavala službu i djelatnike kriminalističke policije, pisao je HRT.

Policija je također od gradonačelnice zatražila objašnjenje zašto podatci o sredstvima dodijeljenim udrugama i drugim subjektima u 2015. nisu javno objavljeni. Gradonačelnica je u službenom dopisu odgovorila da podatci jesu javno objavljeni i dostupni. Zahtjev policije tada je ocijenila neprofesionalnim i diletantskim.

> Sindikat državnih službenika šalje upozorenje Predsjednici: Sisak je grad nulte tolerancije za kolektivno pregovaranje

> Sindikat lokalnih i državnih službenika gradonačelnici Siska: Vaša inzistiranja suprotna su Ustavu i Zakonu o radu

> Novi napad SDP-ove gradonačelnice: Nakon Katoličke crkve i Matice hrvatske na redu sindikati

Uklanjanje grafita BBB-a

Prema tvrdnjama s društvenih mreža, u Sisku se provodilo i uklanjanje grafita Bad Blue Boysa.

Napadi na Crkvu, Hod za život, Maticu hrvatsku… 

Plenkovićevu vladu Ikić Baniček prozvala je da se ne suprotstavlja “galopirajućem fašizmu koji raste” te prozvala predsjednika Sabora Jandrokovića što nije došao na obilježavanje “Dana antifašističke borbe u Sisku” 2019.

Kada je u lipnju 2020. u Sisku u vedroj atmosferi održan prvi Hod za život, istovremeno je nekolicina protivnika prava na život organizirala tzv. “Hod za slobodu”. Prosvjed je vodila upravo sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

“Njezin istup, u kojem se otvoreno stavila na stranu skupine koja negira život nerođene djece, smatram teškom uvredom za sve nas žene ranjene silovanjem koje smo izabrale roditi. Draga gradonačelnice, ja sam majka djevojčice začete silovanjem koja po Vašem mišljenju i mišljenju Vaših bešćutnih sljedbenika danas ne bi trebala biti živa. Istina, prošla sam pakao, ali ne zbog nedužnog djeteta koje je na takav način stvoreno, već zbog okrutnog sustava kojeg i Vi zastupate.” – poručila je tada u otvorenom pismu gradonačelnici majka djeteta začetog silovanjem iz Siska.

“Ovo iza mene danas su Sisčani, a ljudi koji su prošli ispred nas su ljudi koji su za 200 kn došli s četiri autobusa ovdje. Sramota. Oni su nama pokazivali srednji prst i prste prema dolje. Mi smo im samo mahali i smiješili se”, ustvrdila je za N1 SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nanizavši neistine o volonterima Hoda za život, a “građanima Siska” proglasila je samo one koji su s njom prosvjedovali.

Izbacivanje Matice

U veljači 2019. pojavila se skandalozna vijest da gradonačelnica Ikić Baniček izbacuje Maticu hrvatsku iz gradskih prostora, što je sisački ogranak Matice hrvatske tada usporedio s komunističkim progonom tijekom gušenja Hrvatskog proljeća 1971.

“Samo je 1971. nedemokratska vlast udarila na Maticu, ukinula je njezino djelovanje, pozatvarala njezine prvake i članove, proglasivši ih neprijateljem vlasti i države” kazala je tada Đurđica Vuković, dopredsjednica ogranka Matice hrvatske u Sisku.

Netrpeljivost prema Katoličkoj crkvi

Svoju netrpeljivost prema Katoličkoj crkvi Ikić Baniček pokazala je u mnogo navrata, među kojima se ističe slučaj kada je zabranila postavljanje kipa blaženog Alojzija Stepinca ispred sjedišta Sisačke biskupije, pokušavajući se naknadno opravdati netočnim tvrdnjama da Sisačka biskupija i biskup Košić nisu poštovali proceduru kod inicijative za postavljanje spomenika.

> (VIDEO) Prosvjed protiv SDP-ove gradonačelnice Siska: Ne dopušta hokejašima Siscije ulazak u ledenu dvoranu

> Novi skandal SDP-ove sisačke gradonačelnice Ikić Baniček: Uz pomoć svih pročelnika lažirala gradski proračun?

> SDP-ova Ikić Baniček: Laži o volonterima Hoda za život i vrijeđanje građana Siska koji ne misle kao ona

Crkvu je Ikić Baniček napala i 2018., kada se okomila na čuvanje sjećanja na žrtve partizanskih pokolja na sisačkom području.

“Zbog svega toga me je danas sram onih koji govore da se današnjom proslavom bespotrebno vraćamo u prošlost kao što me je sram jer nisam mogla spriječiti da se na samom ulasku u ovu šumu podigne obilježje koje ne služi ničemu drugom nego da pljune na njih i njihovu borbu i život… Na njemu je novcem Katoličke crkve ispisana krivotvorina o izmišljenih i nepostojećih 5000 žrtava brezovičke šume, ne zato što autori tog uratka ne znaju da je to laž već zato da se heroje antifašizma unizi i ponizi pred mjestom na kojem se slavi njihova žrtva”, ustvrdila je Ikić Baniček na Dan antifašističke borbe 2019. Riječ je o “bijelim križevima” koji su postavljeni na mjestima stradanja.

Na njezine netočne izjave reagirala je Sisačka biskupija:

“Ona je netočno, bez ikakve argumentacije, za ‘aveti prošlosti’, koje se tobože bude, okrivila ‘Crkvu i HDZ’. Kako spomenuta dužnosnica ne može ni spomenuti riječ ‘križ’ koji je u Brezovici postavilo Povjerenstvo za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke, a posvetio sisački biskup, ona je rekla da je ‘taj kamen’ financirala Crkva, što nije istina“, istaknuo je Biskupijski ordinarijat navevši da priopćenje objavljuje povodom izrečenih neistina sisačke gradonačelnice koja je, kako su prenijeli mediji, prozvala jučer u govoru na skupu u Brezovici Crkvu (katoličku). Sisačko-moslavačka županija financirala je postavljanje ‘bijelih križeva“ na mjestima masovnih grobnica, u koje su bačena tijela ubijenih Hrvata poslije Drugog svjetskog rata, a čije je postavljanje pokrenula Udruga hrvatskih domobrana, a biskup je bio na blagoslovu i molitvi za mrtve”, stoji u priopćenju Sisačke biskupije.

 “Ikona ostataka hrvatskog komunizma”

Sisačka povjesničarka Vlatka Vukelić prokomentirala je tadašnji istup gradonačelnice na Dan antifašističke borbe, poručivši:

“Višestrukom etiketacijom i opetovanim vrijeđanjem, ona postaje ikona ostataka hrvatskog komunizma, a državni praznici poput Dana antifašizma omogućuju joj stjecanje pozornosti kakav joj ne mogu osigurati ni svjetski stručnjaci za odnose s javnošću.”

SDP-ova Ikić Baniček u Brezovici

Ikić Baniček u Brezovici redovito veliča komunističku zvijezdu petokraku, a govore uobičajeno završi sa “smrt fašizmu, sloboda narodu”, pokličem komunističke partije i jugoslavenskih partizana.

Udar na sindikate, na najmlađe športaše…

Krajem 2019. i u prvim mjesecima 2020. mediji su bili ispunjeni informacijama o tome kako Ikić Baniček protupravno onemogućava Hokejskom klubu Siscia njihov rad i treninge za najmlađe hokejaše.

Mali športaši trenirali su na betonu školskog igrališta jer su ih izbacili iz Zajednice sportskih udruga grada Siska. To je krovna organizacija i ako niste član – nemate pravo besplatno koristiti sportske objekte grada.

“Sve smo radili u skladu sa propisima. Slali smo financijski plan i plan rada, koji je ocjenjen kao odličan. Poticalo nas se da nastavimo sa predajom dokumenata i onda je odjednom došla odluka da smo izbačeni”, rekla je glasnogovornica HK Siscije Karla Vorkapić.

Pozadina se, kažu, krije u tome što su HK Sisciju osnovali bivši nezadovoljni članovi KHL Siska – starog sisačkog hokejskog kluba.

“Ovo nije stvar samo sporta, nije stvar nas, nije stvar hokeja ovo je teško kršenje osnovnih ljudskih prava, prava na udruživanje, pravo na zdrav život, pravo na sreću, ono što pronalazite u deklaracijama za ljudska prava i što pronalazite u Ustavu RH”, rekao je Berislav Balenović iz HK Siscije.

> Analizirali smo fotografije: Na prosvjedu protiv Hoda – sisački SDP i ljudi na gradskom novcu

> SDP-ova Ikić Baniček pod povećalom DORH-a: Dvije tvrtke se jedine prijavljuju na njene milijunske natječaje

> Otvoreno pismo silovane žene koja je odbila pobačaj gradonačelnici Siska: ‘Prošla sam pakao, ali ne zbog nedužnog djeteta’

Kritike iz sindikata

U ožujku 2019. Ikić Baniček kritizirali su sindikati koji su tada ustvrdili da za vrijeme njezinog obnašanja dužnosti zaposlenici nisu uspjeli svoja ustavna i zakonska prava urediti kolektivnim ugovorima. 

“Za vrijeme Vašeg obnašanja dužnosti gradonačelnice zaposlenici gradske uprave Grada Siska i trgovačkih društava Grada nisu uspjeli svoja ustavna i zakonska prava na socijalnu sigurnost i socijalno osiguranje, odnosno materijalna prava, putem sindikata u koje su učlanjeni, urediti kolektivnim ugovorima, već im se „nudi“, kao jedino moguće rješenje, reguliranje određenih materijalnih prava prenošenjem ovlasti na radnička vijeća, kao tijela koja se temeljem zakona formiraju u svrhu radničke participacije i konzumiranja prava na savjetovanje, obavješćivanje i suodlučivanje o važnim pitanjima za radnike, ali ne i tijela ovlaštena za kolektivno pregovaranje.” – naveo je u pismu gradonačelnici  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.