(VIDEO) Prosvjed protiv SDP-ove gradonačelnice Siska: Ne dopušta hokejašima Siscije ulazak u ledenu dvoranu

Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

300-tinjak Siščana došlo je pružiti podršku Hokejskom klubu Siscija.

“Ovo nije stvar samo sporta, nije stvar nas, nije stvar hokeja ovo je teško kršenje osnovnih ljudskih prava, prava na udruživanje, pravo na zdrav život, pravo na sreću, ono što pronalazite u deklaracijama za ljudska prava i što pronalazite u Ustavu RH”, rekao je Berislav Balenović iz HK Siscije.

Prije nego što ispričamo koja je to kap prelila čašu i dovela do prosvjeda, moramo podsjetiti što se sve ovdje događalo kroz godine, piše RTL koji je prvu priču o HK Sisciji radio prije dvije godine.

Tad su trenirali na betonu školskog igrališta jer su ih izbacili iz Zajednice sportskih udruga grada Siska. To je krovna organizacija i ako niste član – nemate pravo besplatno koristiti sportske objekte grada.

Krenuli u pravnu bitku

“Sve smo radili u skladu sa propisima. Slali smo financijski plan i plan rada, koji je ocjenjen kao odličan. Poticalo nas se da nastavimo sa predajom dokumenata i onda je odjednom došla odluka da smo izbačeni”, rekla je glasnogovornica HK Siscije Karla Vorkapić.

Pozadina se, kažu, krije u tome što su HK Sisciju osnovali bivši nezadovoljni članovi KHL Siska – starog sisačkog hokejskog kluba.

“Igram na betonu, a do sada sam samo jednom na ledu”, rekla je Katja Vugić iz HK Siscije.

“U našem klubu ima djece koja nikad nisu stala na led. Sve zahvaljujući čelnim ljudima Zajednice sportskih udruga grada Siska”, rekao je trener HK Siscije Branko Lončarević.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga je Marko Krička koji je istovremeno, zamjenik gradonačelnice Siska. Gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček prijateljica je s predsjednicom KHL Sisak gdje igra i gradonačelničin sin. Ledenom dvoranom upravlja Športsko rekreativni centar, inače gradska firma, ali termine dodjeljuju na preporuku već spomenute Zajednice. Svi koji HK Sisciji mogu omogućiti da stane na led premreženi su prijateljsko političkim odnosima. Već tada je bilo jasno da će na led samo njima blizak klub.

Tko je odlučio u vašoj udruzi da je Sisku dovoljan jedan hokejaški klub?

Zajednica sportskih udruga sa svojim tijelima upravljanja.

Je li u tim tijelima upravljanja sjedi netko tko se hokejom bavi?

U skupštini da.

I taj netko se hokejom bavi u KHL Sisak. Je li to istina?

Samo malo, nisam siguran sada.

Dobro, ali ako je to netko stručan u hokeju onda to mora biti netko itko je iz KHL Siska? Tako je.

Znači netko iz KHL Siska kroji sudbinu HK Sisciji? A u sukobu su.

A u skupštini sjedi 29 ljudi koji zajednički donose odluke, rekao je tajnik ZSUGS-a Igor Crnobrnja.

Tada su u HK Sisciji krenuli u pravnu bitku. I sportska inspekcija i arbitraža olimpijskog odbora potvrdili su da Zajednica krši Zakon o sportu, pa čak i Ustav. Naložili su im da ih vrate u punopravno članstvo i osiguraju im termine za treninge i utakmice. No, potvrdile su se njihove sumnje – na led neće dok gradonačelnica osobno ne da zeleno svjetlo. Naime, prije pola godine, u drugoj priči o sisačkom hokeju RTL je objavio skandaloznu e-mail prepisku između Kristine Ikić Baniček i ostatka ekipe koja HK Sisciji brani na led. Evo što gradonačelnica o njima misli.

“Zašto gubite vrijeme na idiote, koja je sankcija ako im se ne odgovori, prijavit će nas povjereniku za informiranje, žalit će se pravobraniteljici za zaštitu invalida?”

U više navrata s RTL-a su pokušali telefonski razgovarati s gradonačelnicom. Ali doživjeli su tek to da vješto izbjegava njihove kamere, čak i ako to znači da izbjegava unaprijed dogovorene gradske manifestacije.

U međuvremenu HK Siscija bori se i dalje jedino kako može – pravnim putem – korak po korak.

Zadnji put kad smo bili ovdje, bile su tada dvije odluke inspekcije i olimpijskog odbora, što se u međuvremenu dogodilo? – pitala je novinarka RTL-a.

“U međuvremenu smo dobili još jedno rješenje sportske inspekcije o prisilnom izvršenju prvog rješenja, na to je odgovorila Zajednica dodijelivši nam termine svakog dana od osam do devet poslala nam je raspored u kojem su ti terminu svrstani”, rekla je glasnogovornica HK Siscije.

Bilo je to prije dva mjeseca. Činilo se – sve je riješeno. Klinci će ipak na led. Ali…

“Mi smo odmah po primitku te odluke otišli kod ravnatelja Športsko rekreativnog centra. Športski rekreativni centar je ustanova grada koja upravlja športskim objektima i razgovarali s ravnateljem i pitali kada to kreće, kada naši termini kreću on nam je rekao 1.1. Međutim, s početkom godine osvanuo je, doduše, neslužbeno, neformalno na facebook stranici športsko rekreativnog centra raspored treninga, odnosno korištenja Ledene dvorane Zibel gdje nas nema, gdje našeg kluba nema, ni u jednom terminu, ni pola termina ničega”, poručio je Berislav Balenović iz KH Siscije.

Opet ostali bez leda

Iz ŠRC-a su im, kažu, poručili da im nemaju što objašnjavati. I tako su opet ostali bez leda. Ali su, ovaj put odlučili stvari uzeti u svoje ruke.

“Pa s obzirom da ŠRC nam nije odgovarao na naše upite kad će se krenuti provoditi taj raspored u kojem mi imamo termine, mi smo odlučili postupiti prema odluci Zajednice koja je zapravo prema svom statutu nadležna jedina dodjeljivati termine, mi smo u tom terminu koji smo dobili od njih prvi put prošlu srijedu došli na naš trening.”

Ušli su nekako s djecom u dvoranu, pokušali napokon odraditi trening na ledu, ali su im poslali policiju.

“Pozdravili smo se s njima i oni su nas pitali po kojoj osnovi smo mi došli ovdje i mi smo im pokazali odluku koju smo imali sa sobom, oni su utvrdili da nemaju nikakve osnove za postupanje, poželjeli su nam sreću na treningu i otišli. Na njihovom izlasku iz dvorane u dvorani se gase svijetla”, ističe Vorkapić.

Što je bilo na drugom treningu?

“Ja ću reći što je bilo na drugom treningu. Došlo nas je 17 na taj drugi trening, djelatnik ŠRC-a nije nam htio izvaditi golove van koji su potrebni za obavljanje trenažnog procesa, ne njegovom krivnjom nego netko mu je valjda rekao da ne može dati golove na korištenje, no, međutim mi smo odradili klizački trening”, rekao je trener HK Siscije Branko Lončarević.

Treći trening nije se ni dogodio.

“Onda smo samo došli do ovih vrata, nismo mogli niti ući u dvoranu nije bio samo jedan zaštitar nego su ih tu desetak posložili tako da nas uopće spriječe fizički da uđemo u dvoranu”, rekao je Berislav Balenović iz HK Siscije.

“Ne znam koja to osoba može nekome zabraniti da uđe u nekakvu javnu ustanovu kao što je ova ledena dvorana. Na ulazu me dočekao zaštitar i rekao mi da ne mogu u dvoranu. Pitam ga, tko je li ja, Branko Lončarević, kaže mi on da. Tko je rekao? Rekao je ravnatelj ŠRC-a. Zamolio sam da mi pokažu dokument ili papir na kojem to piše, oni ga nemaju, ali imaju samo odluku usmenu”, rekao nam je trener HK Siscije Branko Lončarević.

“Perfidnost na njihovoj strani”

“Znači, možete misliti koja je to sad perfidnost na njihovoj strani da su oni sad nama u 12. mjesecu ipak dali treninge, ali nam fizički zapravo ustanova, gradska ustanova nam ne da ulazak i ne da nam zapravo da konzumiramo te treninge”, dodaje Balenović.

Problem ovog malog kluba postao je simbol otpora Siščana prema samovolji lokalnih moćnika.

“Mi u Sisku jako dobro znamo što se godinama događa ali ovo je prvi put se dogodilo da jedan naš sugrađanin imenom i prezimenom nije mogao ostvariti pravo da uđe na jedno javno događanje, na klizalište u Sisku, na maškare na ledu čovjek nije mogao ući. Zašto nije mogao ući? Zato što je na listi nepoželjnih odnosno osoba koje ne mogu ući u tu dvoranu. Zato što ima veze sa HK Siscijom? Ima veze sa HK Siscijom, da. Od tog istog gospodina dijete je isti dan ujutro bilo izbačeno s kampa koji je ovdje bio organiziran za golmane, tada smo saznala sve što se doista događa. I doista smo ostali zgroženi.˝ rekla je organizatorica prosvjeda Gabrijela Kramarić.

Dok se simbolično penju stepenicama prekrasne nove dvorane koju su i sami financirali, odrasli znaju što ih čeka. Djeca se, nevino i naivno još uvijek nadaju.

“Imam četvero unuka koji treniraju u Sisciji. Četvero! Četvero i putuju tri puta tjedno navečer u Zagreb i vraćaju se u pola jedan, jedan, ujutro idu u školu, dva gimnazijalca i dva osnovnoškolca. Mislim ovo je prevršilo svaku mjeru, mislim samovolja, ne znam što da drugo kažem. Ljuta sam jako i tužna jer su djeca umorna i izmorena i pitam vas ujutro kad dođu u pola jedan iz Zagreba kakvi su ujutro u školi”, govori Vesna Stiperski iz Siska.

“Moja djeca ovdje kližu od tri godine, moji unuci sad nemaju pristup ovdje.

Aha, vaši unuci su u HK Siscija?

Da, da. I zbog toga smo došli, ogorčeni smo i zbog toga prosvjedujemo i budemo dolazili dok god ta djeca ne budu imala pristup na dvoranu”, dodaje Marija Tomašinec.

Vidim da su bake ovdje večeras najveća podrška?

Pa mi volimo svoje unuke i želimo im sve najbolje i mislim, već je moja kći rekla da će trenirati košarku, ali nema veze, to je sila i nepravda koja treba pasti, znate”, jasno će Majda Balenović.

Sila koju svi spominju je gradonačelnica

A sila koju svi spominju je sama gradonačelnica. Da je ona uistinu ta koja odlučuje hoće li ovi mali hokejaši na led ili ne dokazuje još jedna e-mail prepiska koju RTL posjeduje. Nastala je pet dana uoči otvorenja nove dvorane. Zajednica gradonačelnici prosljeđuje Zahtjev HK Siscije za termine na ledu. Ikić-Bnaiček odgovara:

“Jedine termine na ledu dobit će građanstvo i KHL Sisak. Ostali mogu unajmiti led po komercijalnoj cijeni. Nadam se da sam bila jasna.”

Gradonačelnici su s RTL-a i ovaj put htjeli pružiti priliku da objasni zašto se uopće bavi ovim problemom i to na ovakav način. Ali jedino što su dobili je kratak mejl u kojem, među ostalim, stoji:

“Termini na ledu su samo i isključivo za klubove koji sudjeluju u prvenstvima Hrvatske, a među njima trenutno nema HK Siscije! Trenutno je to klub u kojem se rekreativno žele baviti hokejom, a rekreativci plaćaju termine kao i ostali građani, koji kada dođu na klizanje, plate ulaznicu.”

“Istina je, mi trenutno imamo registriranu žensku momčad, ali iza toga isto postoji razlog. Kada se prijavljuje ekipa u natjecanje Hrvatskog saveza hokeja na ledu mi moramo dostaviti od ledene dvorane ili klizališta gdje mi možemo održavati domaće utakmice mi moramo dostaviti potvrdu. Za seniorke smo imali B verziju, B varijantu, putovanje u Delnice”, jasno će glasnogovornica HK Siscije Karla Vorkapić.

Tako su Sisačkim djevojkama, da bi se uopće registrirale, u susret izašle Delnice. S klincima je to bilo malo teže za izvesti jer nije baš jednostavno, a ni jeftino mališane vući na utakmice u tri sata udaljen grad koji im je, žalosno je, spreman izdati potvrdu koju im ne daju u rodnom gradu.

Znači, poanta je da vi zapravo ne možete registrirati djecu dok nemate termine na ledu, a oni vam ne daju termine na ledu jer vi nemate registriranu djecu?

“Tako nekako, tako nekako. Pa da. Već do sad smo izgubili sedam do osam klinaca koji su jednostavno otišli iz hokeja budući da nas sustavno i zajednica, a sad u zadnje vrijeme i ŠRC zajedno s gradom sustavno pokušavaju uništiti”, kaže trener HK Siscije Branko Lončarević.

I u hokejskom savezu potvrđuju – to je kvaka 22. Ali nadaju se da će se ova priča riješiti u korist sporta i samih sportaša. U međuvremenu sportska inspekcija je potvrdila da je protiv Zajednice pokrenula prekršajni postupak zbog nepostupanja po rješenju inspekcije. A u tijeku je i pokretanje prekršajnog postupka protiv Športsko-rekreacijskog centra Sisak jer nisu sportskim inspektorima osigurali uvjete za provedbu nadzora. No, njih to ne uzrujava. iz ŠRC-a su poručili da će protiv inspektora oni podnijeti kaznenu prijavu.

“Ne možete nas uništiti”

“Ona je naredila tim gradskim institucijama ovakvo postupanje i uništavanje prema nama. Dakle to je nevjerojatno da jedna osoba na takvoj funkciji se uopće bavi nekakvim klubom i to nekakvim malim klubom u nekakvom nerazvijenom sportu koji jedva da postoji u Republici Hrvatskoj”, poručuje Berislav Balenović iz HK Siscije.

Da, dalo bi se pomisliti da u Sisku ima puno većih problema od hokeja. Ali, čini se da gradonačelnica stiže pod kontrolom držati sve. Zakonito ili ne – o tome će ipak neke druge institucije.

“Ali nećemo se dati, nećemo ugasiti klub – poruka je gradu, gradonačelnici, ŠRC-u zajednici, ne, Sisciju ugasiti nećemo sigurno i ne možete nas uništiti”, rekao nam je trener HK Siscije Branko Lončarević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.hr