Milorad Pupovac za Radio Beograd o ‘tobožnjem govoru mržnje’ tjednika Novosti i civilnoj sceni u Hrvatskoj

Foto: fah

Milorad Pupovac je prošle nedjelje gostovao na Radio Beogradu. Govorio je između ostalog o Novostima (“parodija”, “satira”, “kritika”) i o tome kako su u posljednje 4 godine civilnu scenu u Hrvatskoj preuzele ekstremne udruge povezane s Katoličkom crkvom, koje žele nametnuti svoju viziju uređenja RH, dok je (liberalno-lijeva) nevladina scena oslabila…

“U posljednjih 15 dana”, rekao je, “čuju se poruke o zabranjivanju i protjerivanju manjinskih predstavnika”, što se odnosilo na Srpsko nacionalno veće, ali i na tjednik “Novosti” koje to vijeće izdaje, a sve zbog “tobožnjeg govora mržnje”.

Pupovac, međutim, objašnjava da “Novosti” prenose kritiku ili se ponekad služe parodijom i satirom da bi predstavili ono što se događa u pojedinim političkim procesima u Hrvatskoj.

“To po svojoj prilici iziskuje drugačije poruke vlade nego što smo ih imali do sada”, ističe Pupovac, i navodi da su Srbi u Hrvatskoj zadovoljni suradnjom sa Vladom Srbije, zato što iz Beograda dobivaju podršku i pomoć u rješavanju problema s kojima se suočavaju.

On podsjeća da predstavnici Srba iz Hrvatske imaju direktnu komunikaciju s premijerom Srbije, s kabinetom predsjednika i s pojedinim ministarstvima.

“Vlada Srbije je pomogla srpskoj zajednici u periodu 2015-2016. godine, pomogla je institucijama srpske zajednice kao što su Srpsko nacionalno veće i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta i to nije beznačajna pomoć. Bez te pomoći sasvim sigurno institucije ne bi mogle obavljati [vitalne] funkcije koje obavljaju”, naveo je Pupovac.

“U proteklih četiri godine civilnu scenu je preuzela ultrakonzervativne nevladine organizacije koje su formirane uz pomoć Katoličke crkve ili dijela Katoličke crkve i koje su povezane s dijelom desnih stranki ili ekstremno desnih stranki i koje se povezuju sa sličnim organizacijama u Europi i u svijetu. Nastoje uz značajnu financijsku i drugu pomoć nametnuti svoje viđenje Hrvatske, kako Hrvatska treba biti uređena i upravo od tih krugova u posljednje vrijeme doživljavamo najveće i najžešće kritike. Podrška dolazi od niza političkih stranaka koje čine centar, desni centar, pa i od dijelova HDZ-a i od liberalnih stranaka, lijevih, pa i od civilne scene, koja je doduše oslabila, ali je još uvijek dovoljno snažna”, rekao je Pupovac.

Snimku poslušajte ovdje:

Udruga U ime obitelji sastavila je Izvještaj u kojem je ukazala na činjenicu da tjednik Novosti, kojemu je samo za 2016. godinu dodijeljeno 3,2 milijuna kuna iz državnog proračuna, promiče netolerantnost prema većinskom hrvatskom narodu, vrijeđajući pri tome i Republiku Hrvatsku, njezinu državnost i suverenost .

Kako bi se to zaustavilo, udruga U ime obitelji pokrenula je peticiju upućenu Savjetu za nacionalne manjine i Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojom traži trogodišnju obustavu financiranja tjednika Novosti, a i Vi je možete potpisati preko sljedeće poveznice:

https://potpisi.me/peticija/zaustavimo-financiranje-vrije%C4%91anja-hrvata-i-republike-hrvatske-iz-na%C5%A1ih-d%C5%BEepova

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr