Ministar Božinović odgovorio na zabrinutost građana Čakovca po pitanju sigurnosti i kriminaliteta romske manjine: ‘Povećava se broj policajaca’

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je jučerašnji prosvjed u Čakovcu gdje je oko tisuću prosvjednika zatražilo od državnih institucija da ih zaštite od nekih pripadnika romske manjine koji se bave kriminalom, a čula su se i nezadovoljstva radom policije.

Božinović je najavio povećan broj policajaca na svim potrebnim linijama rada – 17 novih policijskih službenika, kontakt policajce i zadržavanje interventne policije u Međimurju te je istaknuo da je temeljni problem integracija romske populacije.

Šef međimurske policije o prosvjedu u Čakovcu: ‘Većinom je sve rečeno istina. Za 70 posto krimnaliteta odgovorna je romska manjina’

Policijski službenici odlaze u škole i u romskim zajednicama provode razne vrste edukacije i preventivnih programa, ali to nije dovoljno jer je, ističe Božinović, potreban angažmana svih relevantnih institucija, uključujući i lokalnu zajednicu jer, kaže, bez sinergijskog djelovanja ne mogu se očekivati potrebni pomaci.

“Prema našim podacima, od oko 300 romske djece svega njih stotinjak završi osnovnu školu. Trogodišnju srednju školu završi njih 38, a četverogodišnju svega četiri učenika”, ističe Božinović te upozorava kako se na taj način stvara potencijal koji tu djecu odvodi u ponašanje “s one strane zakona”.

“Moramo se baviti uzrocima i samo tako, kroz školski sustav i sustav službi na razini županije i svih uključenih ministarstva, možemo očekivati rezultate”, poručio je Božinović.

Podsjetimo, pod nazivom “Želim normalan život”, na čakovečkom središnjem trgu u subotu je održan prosvjed na kojem se okupilo tisuće građana, govornici su ukazivali na neodgovorno, opasno i kriminalno ponašanje u njihovom kraju, prozivali sustav koji je, tvrde, zakazao kada je riječ o tamošnjoj romskoj zajednici, a nakon prosvjeda međimurska je policija ocijenila da se odluka o dozvoli njegova održavanja pokazala dobrom te kako nije bilo govora mržnje i poticanja na rasnu, vjersku ili nacionalnu netrpeljivost.

Upozorili su da “70 posto krimnaliteta u županiji počini upravo ta manjina” te da osjećaju strah prilikom obavljanja svakodnevnih dužnosti, jer ih pojedinci teroriziraju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina