Ministar Kuščević hvali Vladu, negira postojanje nepravilnosti na koje ukazuje GI Narod odlučuje i poručuje: ‘Referenduma neće biti!’

Foto: fotomontaža (narod.hr)

Gost radijske emisije HRT-a A sada vlada, urednice Eliane Čandrlić Glibota bio je ministar uprave Lovro Kuščević koji je dao osvrt na reformu javne uprave i decentralizaciju koja će se provesti.

Ministar se očitovao i o građanskoj inicijativi Narod odlučuje i dalje negirajući nepravilnosti te pobjedonosno izjavio da se referendum neće održati.

“Vlada poštuje volju sugrađana”

“To je priča koja je iza nas. Vlada RH je položila najveći test demokracije. Vlada je pokazala da poštuje volju sugrađana, dok smo s druge strane imali nekorektnu, protuzakonito ponašanje koje ne priliči narodnoj inicijativi.”, izjavio je Kuščević u spomenutoj emisiji.

(AUDIO) Predsjednica o GI Narod odlučuje: ‘Građani su svojim potpisima pokazali da žele promjene, mora se poštivati volja naroda’

“Uvid u potpise koji su proglašeni nevažećim bio je transparentan”

U izlaganju u emisiji, ministar uprave Kuščević naglasio je kako je pristup u uvid bio omogućen i transparentan.

U stvarnosti, Kuščevićevo ministarstvo onemogućilo je predstavnicima GI Narod odlučuje provjeru i kontrolu potpisa – nisu mogli pregledati svaki potpis i dobiti uvid u one baze podataka koji su imali članovi Kuščevićevog povjerenstva, odnosno imati na raspolaganju uvjete potrebne za kvalitetan pregled potpisa.

S obzirom da je na sastanku za uvid u potpise Povjerenstvo potvrdilo da su uništili kontrolne liste navodno nevažećih potpisa koje se navode u Izvješću Ministarstva uprave (str.16) i s obzirom da nije omogućen neposredan uvid u Registar birača putem kojeg se može vršiti provjera potpisa koji su proglašeni nevažećim (usporediti potpis s podatkom u Registru), već je ponuđena obična izložba potpisa, bez mogućnosti da se proglašeni nevažeći potpisi proglase važećima, GI Narod odlučuje odbila je sudjelovati u uvidu.

Pročitajte kako je stvarno tekao razgovor Kuščevićevog povjerenstva i GI Narod odlučuje

Predstavnici spomenutih inicijativa obrazložili su i Predsjednici Republike razloge svojega nezadovoljstva postupanjem Ministarstva uprave i Apisa, koji, kako su istaknuli, nemaju zakonske ovlasti za provjeru valjanosti potpisa, niti je to predviđeno bilo kojim zakonom, kao i razloge zašto su privremeno odustali od uvida u potpise koje je Ministarstvo uprave proglasilo nevažećim.

Vlada prihvatila izvješće o Kuščevićevom igrokazu od uvida u potpise GI Narod odlučuje

Kutije s potpisnim listama referendumskih inicijativa iz APIS IT-a vraćene u Sabor

“Kuščević za demokraciju, ali bez referenduma”

“Demokracija je vladavina prava i u ovom slučaju Vlada je odradila dobar, častan posao. Inicijativa nije skupila potpise te referenduma neće biti!”, zaključio je ministar.

GI Narod odlučuje napominje kako isti oni koji se protive referendumu (premijer Plenković i ministar Kuščević), odlučuju hoće li se referendum održati. Naime, Ministarstvo uprave je organiziralo pregled i brojanje potpisa, isto tijelo je odredilo proizvoljne kriterije za priznavanje potpisa valjanim, reklo da nema dovoljno valjanih potpisa, nije dozvolilo promatrače i isto tijelo sada ne dozvoljava građanskoj inicijativi provjeru kako je pregledavalo i brojalo potpise.

GI Narod odlučuje: Plenković je prevario birače, Sabor ih treba zaštititi od nedemokratskog i protupravnog postupanja Vlade

GI upozoravala je cijelo vrijeme na kršenje Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države, ali i opstrukcije koje su se događale još za vrijeme prikupljanja potpisa. Takve opstrukcije i kršenje prava dijela hrvatskih birača koji su izrazili namjeru za raspisivanjem referenduma, njih više od 400 000, ministra očito ne zabrinjavaju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt