Ministar Marić: ‘Vjerujem kako neće doći do nestašice lijekova’

Foto: Snimka zaslona

Zdravko Marić, ministar financija gostovao je u Dnevniku HTV-a i rekao kako dug prema drogerijama, problematika lijekova i sanitetskog materijala nisu jedini problem te da treba napraviti temeljitu reformu zdravstvenog sustava. Kazao je kako će se veledrogerijama 300 milijuna kuna platiti u okviru preraspodjele i prije rebalansa i to se planira provesti do kraja ovog tjedna.

– U rebalansu će biti nešto izdašniji iznos kada cijelu priču na neki način zatvorimo. Rebalans bi trebao biti sljedeći tjedan na sjednici Vlade, nakon toga u Hrvatskom saboru izglasavanje, tu smo već na kraju prve polovice studenog, rekao je Marić. Dodao je kako će se s ovih 300 milijuna kuna barem koliko-toliko ublažiti efekti.

– Međutim, dug prema veledrogerijama je gotovo 5 milijardi kuna, a dug ukupnog zdravstva je preko 10 milijardi. Ne bježimo od toga da hoćemo i moramo podmiriti. Treba prevenirati i spriječiti da nove obveze nastaju. Iz tih brojki vidimo da je dug prema drogerijama te da općenito problematika lijekova i sanitetskog materijala nije jedina. Treba napraviti temeljitu reformu zdravstvenog sustava, rekao je Marić.

Ministar Marić je istaknuo kako duboko vjeruje kako neće doći do obustave, odnosno do nestašice lijekova:

“Unatoč svim izazovima kojima smo izloženi nadamo se da će zdravstveni sustav izdržati sve napore. U zdravstvenom sustavu nedostaje financijska održivost i tu će trebati staviti sve karte na stol, rekao je Marić.

Rebalans proračuna

– On podrazumijeva sve što je bilo u rebalansu i u petom mjesecu. Sva sredstva i mogućnosti koje imamo usmjerit ćemo u očuvanje radnih mjesta. Do sada smo platili 7 milijardi kuna potpore i očuvanju radnih mjesta. Puno je otišlo i na otpise poreznih davanja, tako i za zdravstveni sustav i na tom tragu će biti i ovaj rebalans, rekao je Marić.

EU fondovi za buduća financiranja

– SURE program će biti sutra na sjednici Vlade i dobit ću ovlast da ga potpišem. Još važniji je paket EU paket nove generacije između ostalog gdje postoji dio za očuvanje radnih mjesta i kompletan plan za oporavak i otpornost, rekao je Marić. Dodao je kako je 540 milijuna eura iz REACT-a namijenjeno za očuvanje radnih mjesta, a jedan dio, oko 210 milijuna eura već ove godine u rebalansu, a preostalih 300 i nešto milijuna ide iduće godine u proračunu.

Izazovna situacija oko proračuna

– Da nismo vodili odgovornu fiskalnu politiku uravnoteženog proračuna, suficita, smanjivanje javnog duga, situacija u proračunu bi bila izuzetno dramatična. Neke mjere ne bismo uspjeli staviti u funkciju i javio bi se problem jer ne bismo uspjeli očuvati radna mjesta. Za ovu godinu što se tiče rebalansa naš plan projekcije je negdje 7 posto deficita proračuna. Za iduću godinu je plan zatvoriti proračun na 2,9 posto deficita, rekao je Marić.

“Ne želim ‘lockdown’ i ne vjerujem u njega”

– Okolnosti su takve da treba slušati epidemiološku struku. Svatko se treba odgovorno ponašati. Mi koji smo odgovorni za gospodarsku politiku sve ćemo učiniti da ne dođe do “lockdowna”, a da efekti budu što je manje moguće negativni, zaključio je Marić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT