Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić podržao prosvjed hrvatskih srednjoškolaca za klimu

Foto: Fah

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pozdravio je u petak globalni prosvjed mladih protiv klimatskih promjena najavivši da će Bijela knjiga niskougljičnog razvoja Hrvatske uskoro biti u javnoj raspravi.

“U fazi smo ispisivanja Bijele knjige, koja će u idućih desetak dana biti objavljena na e-savjetovanju, a nakon toga i konačni nacrt energetske strategije ide u javnost”, izjavio je Ćorić novinarima pred Banskim dvorima.

Demantirao je kašnjenje Hrvatske u ispunjavanju obveza iz Pariškog sporazuma, kojim su se sve države članice Europske unije obvezale do 2030. smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto.

Što se tiče i energetske i niskougljične strategije, ni s jednim od tih dokumenata ne kasnimo. Oni trebaju biti usklađeni i bit će doneseni na vrijeme, poručio je ministar.

U povodu globalnog prosvjeda za klimu, kojem se pridružuju i hrvatski učenici, ustvrdio je to dobra ideja “koju mora podržati svatko tko je razuman”. Riječ je o globalnom problemu koji je zadnjih godina potpuno osviješten, ocijenio je.

Za medijske spekulacije po kojima je MORH navodnio vojarnu Čerkezovac (kod Dvora na Uni) predao Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog, Ćorić je rekao da su dezinformacije i da do primopredaje tog vojnog skladišta nije došlo.

Podsjetio je da zajednička hrvatsko-slovenska radna komisija još uvijek razmatra koja je opcija odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz zajedničke nuklearke Krško najbolja. No, ako razgovori sa slovenskom stranom ne urode plodom, Hrvatska mora razmišljati o alternativnoj lokaciji.

“Hrvatska strana mora promišljati i o samostalnom rješenju za zbrinjavanje svoga otpada, no u ovom trenutku ta odluka nije još donesena”, istaknuo je Ćorić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) priopćilo je u petak da podržava prosvjed hrvatskih srednjoškolaca organiziran u sklopu inicijative “School Strike 4 Climate” te da Ministarstvo svojim politikama podržava prelazak na niskougljično gospodarstvo u Hrvatskoj.

“Veseli činjenica da su se ovoj globalnoj akciji pridružili i srednjoškolci iz Hrvatske. Njihova briga za klimatske aktivnosti i njihova predanost viziji zdravoga i čistoga okoliša, temelj su održivog rasta našega društva”, ustvrđuje se u priopćenju MZOE.

Prema posljednjim podacima iz 2018. godine, a koji su predstavljeni na Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama (IPCC), prosječna temperatura globalno se, u odnosu na predindustrijsko razdoblje, povećala za 1,5°C odnosno 2°C.

Ovi podaci, tvrde u ministarstvu, ukazuju na žurnost koordiniranog djelovanja svih dionika kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova i promijenili ovi negativni trendovi.

Dodaju da u tom smislu Republika Hrvatska ulaže značajne napore, na globalnoj razini putem Europske unije te na lokalnoj razini brojnim aktivnostima Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

“Ministarstvo priprema mjere i projekte kroz razvijanje sinergije aktualnih i novih financijskih izvora, osobito od prodaje emisijskih jedinica na dražbama, strukturnih i investicijskih fondova EU, Fonda za modernizaciju i Fonda za inovacije. Navedenim sredstvima podržava se prelazak na niskougljično gospodarstvo u svim sektorima kroz prioritetna područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te razvoj i provedba pametnih sustava”, stoji u priopćenju.

Za tu je namjenu iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” Hrvatskoj na raspolaganju je gotovo 552 milijuna eura.

Prosvjed učenika za klimu u Hrvatskoj je najavljen za petak u Zagrebu, Splitu, Puli i Varaždinu. Kao dio globalnog pokreta “Petkom za budućnost”, prosvjedi učenika organizirani su u više od 1600 gradova diljem svijeta s ciljem poticanja političara na rješavanje problema klimatskih promjena. Prosvjed je u četvrtak podržala i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Izvor: narod.hr/hina