HNS-ova ministrica Divjak o nalazima inspekcije za zadarsku školu izvješćuje preko FB-a, bez ikakvih objašnjenja

Foto: Fah

“Prosvjetna inspekcija danas nas je izvijestila o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar. S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu”, napisala je ministrica Blaženka Divjak u objavi na Facebooku.

Ministrica do 15. veljače boravi u službenom posjetu Republici Koreji tijekom kojega će s korejskim kolegom potpisati Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava u području znanosti i tehnologije.

Podsjetimo, MZO je u zadarsku školu uputilo inspekciju prošlog tjedna zbog slučaja u kojemu je učenik zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova “U” opekao školsku kolegicu i kolegu.

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i druge nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti. S obzirom na to da se radi o inspekcijskom postupku, nismo u mogućnosti izlaziti s više detalja u javnost, dodaje se u izjavi.

“Kao što sam već nekoliko puta naglasila, ponovit ću da škola mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije, a svi dionici u sustavu, prije svega učitelji i ravnatelji, imaju odgovornost štititi sustav od nasilja i prevenirati ovakve situacije”, istaknula je ministrica Divjak.

Djevojka je sama tražila znak U od kolege?

Komentirajući događaj, ravnatelj škole Jozo Dragić rekao je kako nije riječ o “posebno teškom djelu” te da je u pitanju bila “samo dječja igra”. Osim toga rekao je da se “takvi mali incidenti događaju” zadnjih godina otkako su se u školu počeli upisivati učenici po individualiziranom i posebnom programom, odnosno, kako je rekao, “učenici s poteškoćama u razvoju”.

>Adem Shala, otac djevojke koja je navodno nasilno “žigosana” slovom “U” bio je kandidat SDP-a za Županijsku skupštinu

U slučaj se uključila i zadarska policija, koja je ozljede koje su zadobile dvije maloljetne osobe okvalificirala kao lakše.

Obrat u slučaju djevojke kojoj je dječak upaljačem napravio slovo ‘U’ na ruci: Djevojka je sama tražila znak U od kolege?

Slučaj je izazvao brojne reakcije pa je tako pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula da je svako nasilje nad djecom neprihvatljivo i poručivši da u događaju u zadarskoj školi nalazi “više iznimno zabrinjavajućih elemenata”.

Reagirala je i članica saborskoga Kluba zastupnika nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj koja je pozvala nadležne institucije da što brže i učinkovitije reagiraju na slučaj, s obzirom na to da je jedna od žrtava pripadnica albanske manjine, a hitnu reakciju svih nadležnih institucija – MZO-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa – zatražio je i predsjednik saborskoga Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac.

Ipak, obrat u slučaju dogodio se prošli petak kada je otkriveno kako je djevojka, pripadnica albanske nacionalne manjine na Facebooku objavljivala fotografije u majici s ustaškim znakovljem, a njena poznanica je komentirala kako je u istoj majici često viđena u gradu Zadru.

Foto: Facebook, Violeta Shala, snimka zaslona

Poznanica je medije kazala kako joj kolege nisu mogli nasilno utisnuti upaljačem slovo “U” iz prve, odnosno da je djevojka sudjelovala dobrovoljno u tome, što je potvrdio i ravnatelj zadarske škole.

“Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…”, kazala je poznanica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina