(VIDEO) Ministrica Obuljen Koržinek kod Stankovića o Hasanbegoviću, Frljićevoj dehumanizirajućoj predstavi…

Foto: snimka zaslona

Gošća je emisije Nedjeljom u dva ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Lijeva i desna kultura, sloboda u umjetnosti te širenje mržnje na internetu i u medijima neke su od tema emisije.

“Trudim se raditi tako da iza mog mandata ostanu neka poboljšanja. Ako ne koristite poziciju za osobne dobitke i radite u općem dobru, onda rezultati neće izostati”, poručila je.

U svom radu ‘ne osjeća opoziciju’, a osvrćući se na neke izjave svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića kazala je kako “u društvu postoje pojedinci koji žele pretvoriti kulturu u područje ideoloških sukoba i zazvaju isključivosti”.

“Kultura je upravo suprotno – područje slobodnog stvaralaštva, izražavanja i uključivosti. Posao ministra kulture nije obračunavanje”, dodala je. Iako je uvijek bila dio tima HDZ-ovih vlada, u HDZ je ušla tek prije godinu dana i stavila se na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću. Vjeruje da je on osoba koja donosi duh uvažavanja u politiku.

Kao ministrica, kazala je – ima cilj reformirati kulturni sustav (izaći do kraja SIZ-ovskog načina financiranja) i povući velika sredstva iz fondova EU-a za kulturne i kreativne industrije. Financiranje kulture u Hrvatskoj nije toliko centralizirano, kazala je te iznijela podatak da kultura dobiva 40 posto novca iz Ministarstva, oko 40 posto od Grada Zagreba, a ostali postotak dolazi od jedinica lokalne samouprave i županija.

Dehumanizacija neistomišljenika financirana javnim novcem: Biskup Bogović, Hasanbegović, Markić, Thompson..prikazani kao svinje koje se na kraju ubija

O dehumanizirajućoj predstavi Olivera Frljića

Obrazložila je i sadržaj naputka kojega je poslala, a povod kojega je bio Oliver Frljić – u kojemu je poručila kako umjetnik mora u svom djelovanju imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje. “To je bilo brzo priopćenje, napisano u subotu ujutro. U demokratskoj državi svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ali umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima”, kazala je.

Na pitanje misli li da bi Frljićeva predstava mogla biti na neki način sponzorirana i od Ministarstva kulture nije dala konkretan odgovor: “Pogledajte, ono što me u ovoj raspravi ljuti kao ministricu, je da cijelo hrvatsko kazalište svodimo na jednog redatelja, Olivera Frljića”.

Tko je odgovoran za postavljanje predstave kojom se neistomišljenike prikazuje kao svinje koje se ubija? 

“To pitajte intendanta HNK. Svatko mora snositi odgovornost za ono što radi”, odgovorila je na pitanje bi li ta predstava mogla biti prikazana u HNK.

“Stojimo iza prostora slobode u djelovanju, ali ona ne bi trebala zadirati u prava drugih na način da ih vrijeđa”, kazala je Obuljen Koržinek koju ljuti da se kazališna scena u Hrvatskoj sudi i komentira svedena na jedan uradak.

O širenju mržnje na internetu

Govoreći o širenju mržnje na internetu (brisanje komentara članaka), kazala je kako treba odvojiti pravila vezana za medije i ona koja važe za kulturu. “Postoje razlozi zbog kojih je područje medija ‘izuzetno’ regulirano vezano za neke teme, posebno elektroničkih medija. Zakon je tu prilično jasan, a pitanje je kako mi zakon provodimo”, kazala je.

“Nisu problem mediji koji su urednički oblikovani, već sadržaj koji se dijeli putem društvenih mreža. Ni u EU ni na globalnoj razini još uvijek ne postoji namjera da se društvene mreže definiraju kao mediji. Zbog velikog postotka sadržaja koji poziva na mržnju, i lažnih vijesti – postoji potreba da se ono što se stavlja u javnost putem društvenih mreža – drugačije uredi”, naglasila je.

“Zakon o elektroničkim medijima ide u izmjenu u četvrtom kvartalu godine i i bit će određenih iskoraka prema nelinearnim uslugama – kako bi podigli standardi. Ministarstvo kulture tu je samo jedan od dionika”, kazala je.

O ‘neprofitnim medijima’

Odgovarajući na pitanje financiranja nekih ‘neprofitnih medija’, koje je ukinuo bivši ministar Zlatko Hasanbegović Naglasila je kako smatra da “nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije”.

O HRT-u

U emisiji je bilo riječi i o HRT-u. Nina Obuljen Koržinek komentirala je izjavu Anje Šovagović koja je prijedlog ministrice kulture Saboru za odbijanjem izvješća NO HRT-a za 2016. nazvala ‘sramotnim’, a djelovanje ministrice opisala kao ‘svedeno na kadroviranje po partijskoj stezi’. “Gospođa Anja Šovagović Despot, koja se spremala preuzeti mjesto ministrice trebala bi znati da NO HRT-a imenuje Hrvatski sabor. Također izvještaj NO-a se nije odnosiona sadašnju Upravu nego na onu prije. Sabor je smijenio NO i to vrlo dobro obrazložio. Naše mišljenje o radu NO-a je došlo nakon razrješenja, a izašli su izvan okvira onog što im je zakonom odobreno”, kazala je ministrica. Dodala je kako je Vlada vrlo jasno uputila novi NO da istraži sve moguće prekršaje. Naglasila je kako nitko ništa ne zataškava.

“Prvi put je za vrijeme ove Vlade, u zakonom propisanoj proceduri – potpisan ugovor Vlade i HRT-a u kojemu se jasno postavljaju zahtjevi ‘što’ i ‘kako’ HRT treba raditi. Želimo to nadzirati i o tome imati svoje mišljenje. Vezano za sve drugo – Vlada se neće petljati”, kazala je Obuljen Koržinek. Na pitanje je li netko iz ove Vlade tražio da se na HRT-u smanji opseg plaća odgovorila je: “Bila sam predsjednica Programskog vijeća HRT-a dvije godine i uvijek me fascinirao opseg paušalnih ocjena kad se govori o HRT-u. Tko se u Vladi bavi plaćama na HRT-u – znate tko kako radi i imate svoju Upravu”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt