Tko je odgovoran za postavljanje predstave kojom se neistomišljenike prikazuje kao svinje koje se ubija?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Prošli petak je u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, financiranom novcem Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, prikazana Frljićeva verzija Pirandellove drame “Šest likova traži autora”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje koje se nameće je – tko je odgovoran za održavanje ove predstave?

Prema Statutu kazališta Kerempuh i Zakonu o kazalištima (NN 71/06, 121/13, 26/14), za izvođenje pojedine predstave, u ovom slučaju “Šest likova traži autora” redatelja Olivera Frljića, odgovorni su ravnatelj kazališta i njegovo kazališno vijeće. Naime, svaka predstava koja se izvodi u kazalištu mora biti predviđena godišnjim programom rada kazališta, koji na prijedlog ravnatelja usvaja kazališno vijeće.

>Dehumanizacija neistomišljenika financirana javnim novcem: Biskup Bogović, Hasanbegović, Markić, Thompson..prikazani kao svinje koje se na kraju ubija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutni ravnatelj Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh je Duško Ljuština, a od 28. veljače 2018. zamijenit će ga Roman Šušković-Stipanović, kojega je na tu dužnost kao jedinog kandidata imenovala Gradska skupština Grada Zagreba u prošlom sazivu, 21. ožujka 2018.

>Zahvaljujući Frljićevom oduzimanju ljudskosti neistomišljenicima, kazalištu Kerempuh pala ocjena na FB!

Kazališno vijeće kazališta Kerempuh, u kojem većinu imaju predstavnici osnivača – Grada Zagreba, sastoji se od predstavnika Grada, zaposlenika i kazališnih umjetnika. Njegovi članovi su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1.) Nina Kleflin (Grad Zagreb)
2.) Paolo Magelli (Grad Zagreb) – zamjenik predsjednice
3.) Goran Prelčec (iz redova svih zaposlenika)
4.) Želimir Lang (Grad Zagreb)
5.) Branka Trlin Matula* (iz redova kazališnih umjetnika) – predsjednica (žena glumca Vilima Matule)

> Davor Ivanković: Satira? O.K. A sad zamislite da je na sceni ‘upucan’ Frljić, a ne Hasanbegović

U Statutu Kazališta (čl. 16) stoji da se “godišnji program rada Kazališta, u dijelu koji Grad Zagreb utvrdi kao svoju javnu potrebu, financira iz proračuna Grada Zagreba“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavu “Šest lica traži autora” Grad Zagreb je utvrdio kao svoju javnu potrebu jer se ista u nalazi u Programu javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018., koji je Gradska skupština usvojila 7. prosinca 2017.

Grad Zagreb svake godine raspisuje natječaj za programe i projekte koje će financirati kao javne potrebe u kulturi Grada Zagreba, a na koji se mogu javiti različite organizacije, javne i nezavisne.

> Evo tko je bio u publici koja je “burno pljeskala” Frljićevom oduzimanju ljudskosti neistomišljenicima

Kazalište Kerempuh je predložilo da Grad kao svoju javnu potrebu utvrdi 5 njihovih predstava – “D. Karakaš: Blue moon (B. Liješević), Noćna scena Satiričkoga kazališta Kerempuh: Susjedi (S. Anočić), autorski projekt B. Jelčića: Ponovni početak rata, N. R. Erdman: Samoubojica (V. Taufer), L. Pirandello: Šest lica traži autora (O. Frljić)” – što je Grad učinio na sjednici Gradske skupštine 7. prosinca. 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazalište Kerempuh financira se obavljanjem svojih djelatnosti i najvećim dijelom iz proračuna Grada Zagreba te Ministarstva kulture RH, te donacijama, iz zaklada i sponzorstvima.

Za funkcioniranje kazališta Kerempuh u 2018. je predviđeno 17.200.000,00 kuna iz Proračuna Grada Zagreba.

Podsjetimo, Frljić je, baš kao što je koristeći propagandnu mašinu činio Hitler sa Židovima, Romima i svima na koje je želi nahuškati javnost – konkretnim osobama s čijim se stavovima, svjetonazorom ili vjeroispovijesti ne slaže – u predstavi oduzeo ljudskost – prikazujući ih kao životinje koje se na kraju – ubija.

Na Frljićevoj listi za dehumanizaciju i odstrel, financiranoj novcem poreznih obveznika našli su se: Gospićko-senjski, katolički biskup u miru, dr.Mile Bogović, dr. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku, dr. Željki Markić, liječnica, poduzetnica i predsjednica udruge U ime obitelji, jedna od najvećih pjevačkih zvijezda Hrvatske Marko Perković Thompson, Velimir Bujanec, voditelj emisije Bujica na Z1 televiziji, Josip Klemm, poduzetnik, dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik braniteljske udruge specijalne policije i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.