Tko je odgovoran za postavljanje predstave kojom se neistomišljenike prikazuje kao svinje koje se ubija?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Prošli petak je u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, financiranom novcem Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, prikazana Frljićeva verzija Pirandellove drame “Šest likova traži autora”.

Pitanje koje se nameće je – tko je odgovoran za održavanje ove predstave?

Prema Statutu kazališta Kerempuh i Zakonu o kazalištima (NN 71/06, 121/13, 26/14), za izvođenje pojedine predstave, u ovom slučaju “Šest likova traži autora” redatelja Olivera Frljića, odgovorni su ravnatelj kazališta i njegovo kazališno vijeće. Naime, svaka predstava koja se izvodi u kazalištu mora biti predviđena godišnjim programom rada kazališta, koji na prijedlog ravnatelja usvaja kazališno vijeće.

>Dehumanizacija neistomišljenika financirana javnim novcem: Biskup Bogović, Hasanbegović, Markić, Thompson..prikazani kao svinje koje se na kraju ubija

Trenutni ravnatelj Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh je Duško Ljuština, a od 28. veljače 2018. zamijenit će ga Roman Šušković-Stipanović, kojega je na tu dužnost kao jedinog kandidata imenovala Gradska skupština Grada Zagreba u prošlom sazivu, 21. ožujka 2018.

>Zahvaljujući Frljićevom oduzimanju ljudskosti neistomišljenicima, kazalištu Kerempuh pala ocjena na FB!

Kazališno vijeće kazališta Kerempuh, u kojem većinu imaju predstavnici osnivača – Grada Zagreba, sastoji se od predstavnika Grada, zaposlenika i kazališnih umjetnika. Njegovi članovi su:

1.) Nina Kleflin (Grad Zagreb)
2.) Paolo Magelli (Grad Zagreb) – zamjenik predsjednice
3.) Goran Prelčec (iz redova svih zaposlenika)
4.) Želimir Lang (Grad Zagreb)
5.) Branka Trlin Matula* (iz redova kazališnih umjetnika) – predsjednica (žena glumca Vilima Matule)

> Davor Ivanković: Satira? O.K. A sad zamislite da je na sceni ‘upucan’ Frljić, a ne Hasanbegović

U Statutu Kazališta (čl. 16) stoji da se “godišnji program rada Kazališta, u dijelu koji Grad Zagreb utvrdi kao svoju javnu potrebu, financira iz proračuna Grada Zagreba“.

Predstavu “Šest lica traži autora” Grad Zagreb je utvrdio kao svoju javnu potrebu jer se ista u nalazi u Programu javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018., koji je Gradska skupština usvojila 7. prosinca 2017.

Grad Zagreb svake godine raspisuje natječaj za programe i projekte koje će financirati kao javne potrebe u kulturi Grada Zagreba, a na koji se mogu javiti različite organizacije, javne i nezavisne.

> Evo tko je bio u publici koja je “burno pljeskala” Frljićevom oduzimanju ljudskosti neistomišljenicima

Kazalište Kerempuh je predložilo da Grad kao svoju javnu potrebu utvrdi 5 njihovih predstava – “D. Karakaš: Blue moon (B. Liješević), Noćna scena Satiričkoga kazališta Kerempuh: Susjedi (S. Anočić), autorski projekt B. Jelčića: Ponovni početak rata, N. R. Erdman: Samoubojica (V. Taufer), L. Pirandello: Šest lica traži autora (O. Frljić)” – što je Grad učinio na sjednici Gradske skupštine 7. prosinca. 2017.

Kazalište Kerempuh financira se obavljanjem svojih djelatnosti i najvećim dijelom iz proračuna Grada Zagreba te Ministarstva kulture RH, te donacijama, iz zaklada i sponzorstvima.

Za funkcioniranje kazališta Kerempuh u 2018. je predviđeno 17.200.000,00 kuna iz Proračuna Grada Zagreba.

Podsjetimo, Frljić je, baš kao što je koristeći propagandnu mašinu činio Hitler sa Židovima, Romima i svima na koje je želi nahuškati javnost – konkretnim osobama s čijim se stavovima, svjetonazorom ili vjeroispovijesti ne slaže – u predstavi oduzeo ljudskost – prikazujući ih kao životinje koje se na kraju – ubija.

Na Frljićevoj listi za dehumanizaciju i odstrel, financiranoj novcem poreznih obveznika našli su se: Gospićko-senjski, katolički biskup u miru, dr.Mile Bogović, dr. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku, dr. Željki Markić, liječnica, poduzetnica i predsjednica udruge U ime obitelji, jedna od najvećih pjevačkih zvijezda Hrvatske Marko Perković Thompson, Velimir Bujanec, voditelj emisije Bujica na Z1 televiziji, Josip Klemm, poduzetnik, dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik braniteljske udruge specijalne policije i dr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.