Mons. Ivan Štironja uveden u službu porečkog i pulskog biskupa

Ivan Štironja
Foto: fah

Čitanjem bule, primanjem biskupskog štapa te obrednim sjedanjem na katedru porečke katedrale mons. Ivan Štironja preuzeo je 18. ožujka upravljanje Porečkom i Pulskom biskupijom, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Ivan Štironja primio je biskupski štap, znak pastirske službe, iz ruku apostolskog upravitelja Porečke i Pulske biskupije nadbiskupa Dražena Kutleše.

Bulu je pročitao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju misnoga slavlja, u ime biskupa Riječke metropolije, okupljenima se obratio riječki nadbiskup i metropolit Mate Uzinić. U ime svećenika redovnika, redovnica, bogoslova i vjeroučitelja Porečke i Pulske biskupije riječ je uputio mons. Sergije Jelenić, kancelar Porečke i Pulske biskupije, a u ime vjernika laika Porečke i Pulske biskupije dobrodošlicu novome biskupu izrekla je prof. dr. sc. Sandra Krtalić.

>Starešina: Medijske kvalifikacije Kutleše kao ‘vatikanskog specijalca‘ nisu bez osnova

Na svečanosti je sudjelovalo tridesetak nadbiskupa i biskupa, stotinjak svećenika, a uz rodbine i prijatelje novoga biskupa, svečanosti su nazočili i brojni predstavnici civilnih vlasti kao i čelne osobe svih važnijih institucija s područja Istarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životopis biskupa Ivana Štironje

Ivan Štironja rođen je 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tada u župi Prenj, a danas u župi Aladinići, u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, u obitelji s desetero djece. Otac Stojan i majka Anica, rođena Bošković, rodili su tri sina i sedam kćeri od kojih je jedna preminula kao beba.

Osnovnu školu polazio je na Pileti, u Crnićima 1967. – 1975., gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu kod isusovaca 1975. – 1979., vojni rok služio je 1979. – 1980. na Visu i u Šibeniku, a bogoslovni studij pohađao je na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu 1980. – 1986.

Za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaredio ga je biskup Pavao Žanić u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986. Kao župni vikar službovao je 1986. – 1987. u Dračevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao mladomisnik don Ivan se prijavio za misije te se 1988. pola godine pripremao u Londonu za afričke misije i učio engleski jezik. Misijsku djelatnost obavljao je 1988. – 1992. kao župnik župe Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji.

Biskup Žanić ga je 1993. poslao u hrvatsku župu u Oakville, u biskupiji Hamilton u Kanadi, gdje je kao župnik djelovao tri i pol godine, do 1996. Uz redovni pastoralni i liturgijski život u župi, uređivao je župni bilten i svakog tjedna na radiju Toronto govorio hrvatskim vjernicima.

Žanićev nasljednik biskup Ratko Perić poslao ga je na studij liturgike u Padovu, gdje je na Institutu za liturgijski pastoral dvije godine pohađao liturgijske predmete te postigao magisterij. Ujedno je pastoralno skrbio za Hrvate u Padovi i Milanu.

Biskup ga je 1998. vratio u Mostar gdje je do 2002. obnašao službu katedralnog župnika. Zatim ga je imenovao biskupskim vikarom za pastoral, što je bio od 2002. do 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine

Kongregacija za evangelizaciju naroda imenovala ga je 1. ožujka 2011. nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine. Na toj službi ostao je do rujna 2016. Od listopada 2016. do prosinca 2020. bio je na službi župnika i upravitelja Svetišta Presvetog Srca Isusova u Studencima.

U „Crkvi na kamenu“ uređivao je rubriku „Liturgija i život“, te potom misijsku rubriku „Za evangelizaciju naroda“. Biskup ga je imenovao dijecezanskim ravnateljem misijskih djela u prosincu 1999. Pokazao se kao odgovoran promicatelj raznih inicijativa u korist općih misija, posebice hrvatskih misionara. Pisao je u „Radosnoj vijesti“, glasilu Papinskih misijskih djela za područja biskupskih konferencija BiH i Hrvatske.

Govori hrvatski, engleski, talijanski i afrički svahili jezik

Osim navedenih službi, bio je član Prezbiterskoga vijeća, Zbora savjetnika, Nadzornoga vijeća biskupijskoga Caritasa, predsjednik Svećeničke uzajamnosti, povjerenik za mladež i povjerenik za duhovna zvanja.

Pri Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine bio je član raznih tijela.

Papa Franjo imenovao ga je 22. prosinca 2020. kotorskim biskupom. Za biskupa ga je 7. travnja 2021. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve zaredio tadašnji splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, metropolit Splitske crkvene pokrajine kojoj pripada i Kotorska biskupija. U kotorskoj katedrali sv. Tripuna ustoličen je 27. travnja 2021., na blagdan bl. Ozane Kotorske.

Osim hrvatskim, služi se engleskim, talijanskim i afričkim svahili jezikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.