Foto: Fah

Rejting agencija Moody’s u svom najnovijem izvješću ostavila je ocjenu rejtinga za Agrokor na B3, koju joj je dala u siječnju, te negativne izglede koje je iz pozitivnih promijenila još u veljači. No, upozorenja su puno jača, a vezana su za kreditne obveze, navodi Večernji list.

U Moody’su ističu da je operativna dobit jednaka kamatama, odnosno da Todorić sve što zaradi da bankama i ulagačima u obveznice.

> Nema dobrog rješenja za Agrokor – ‘predstečajna nagodba’?

Ruska Sberbanka odobrila je Agrokoru novih 300 milijuna eura kredita – objavio je također Večernji list. Time je koncern Ivice Todorića dobio vrijeme za predah odnosno vrijeme da nađe dugoročno rješenje za goleme financijske probleme u kojima se našao. Dobiveni novac navodno će biti iskorišten kako bi Agrokor platio dobavljače, javlja HRT.

S 300 milijuna eura novog kredita od Sberbanke Agrokor bi kupio dragocjeno vrijeme za rješavanje dugova dobavljačima i državi. Ali službene potvrde o novom zaduženju nema.

“Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, međutim, ne možemo detaljnije komentirati odnose s našim klijentom”, priopćeno je iz Sberbanke.

> Nino Raspudić: Moramo li svi kihnuti ako je gazda prehlađen?

Iz Agrokora su izvijestili kako ta tvrtka godišnje hrvatskoj državi plaća 3 milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV, nakon toga veći dio na doprinose, dok je ostatak porez na dobit. “Konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna značile bi da 2 godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi”, stoji u priopćenju Agrokora.

Izvori bliski kompaniji, piše Večernji, kažu da nema mjesta panici i da će se u idućim danima rasplesti plan restrukturiranja tvrtke, a u kojem bi došlo i do vlasničkog preslaganja. Obitelj Todorić ostaje u vlasništvu tvrtke, kažu, ali u kojem omjeru, još se ne zna. Druga strana tvrdi da će biti postavljen novi Nadzorni odbor kompanije, a da će u upravu ući stručnjak za financije koji bi vodio financijsko restrukturiranje.

Izvor: narod.hr/Večernji list/hrt