Mornar: djeci je mjesto u školama; sindikati pozivaju roditelje da ih ne šalju u škole

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar poručio je u četvrtak da je djeci mjesto u školama pa nitko nema pravo roditelje pozivati da ih ne šalju u školu, dok istodobno sindikati pozivaju roditelje da u petak, 25. rujna, za kad je najavljen štrajk u osnovnim, srednjim školama i visokom obrazovanju, pruže potporu učiteljima i nastavnicima i ne šalju svoju djecu u školu za vrijeme štrajka.

Poziv sindikalaca roditeljima da ne šalju djecu u školu Mornar je ocijenio “neprimjerenom komunikacijom”, dodavši da djeca neće dobiti neopravdane sate ako ne budu na nastavi, ali će svejedno biti najveće žrtve štrajka.

“Nadam se da većina nastavnika u školi neće štrajkati, da razumije istinski situaciju u kojoj se mi nalazimo i shvaća da je to ipak možda neka vrsta političke igre”, kazao je Mornar novinarima nakon sjednice Vlade. Ustvrdio je kako se kreće u štrajk temeljem nekih neistina, a on bi “prije svega volio istinu”.

Spor oko visine plaća

Mornar je pozvao predsjednika Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića, da održi riječ danu nedavno u emisiji HRT-a “Otvoreno” i opozove štrajk “ako je jedna od brojki koje navodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) istinita”.

U toj je emisiji, naime, došlo do spora oko pojedinih brojki i iznosa visine plaća u obrazovanju. MZOS je danas objavio da je prema Centralnom obračunu plaća, koji vodi Fina, vidljivo da prosječna plaća za nastavno osoblje u srednjim školama iznosi 6.560 kuna, a u osnovnim školama 6.365 kuna. “Dakle, iznosi koje navode sindikati nisu točni”, tvrde u MZOS-a.

Mornar dodaje kako se “manipulira podacima, govori se da je drugdje bolje, spominje se da je zdravstvo dobilo nešto što prosvjeta nije, sve su to neistine”.

Neće biti sudske zabrane štrajka

Sindikati obrazovanja najavili su da štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama počinje u petak, 25. rujna, i trajat će do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade.

Na upit novinara hoće li uvesti radnu obvezu ili tražiti sudsku zabranu štrajka, Mornar je odgovorio da su razmišljali o tome, međutim, to bi bilo kontraproduktivno, iako smatra da neke elemente za to imaju.

“U tom slučaju bismo pokazali lice koje nije naše lice, mi doista jesmo demokratska Vlada i pravo na štrajk želimo poštovati, a je li opravdan ili nije o tome se može raspravljati”, istaknuo je dodavši da zbog štrajka školska godina neće biti ugrožena, bez obzira što do 30. rujna treba biti usvojen kurikulum za tekuću godinu.

Ministarstvo poziva na uzdržavanje od štrajka

MZOS je osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima uputio dopis da u ustanovama u kojima je štrajk najavljen u skladu s propisima i kolektivnim ugovorima na dan štrajka treba organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnoga rada koji se provode u školskoj ustanovi.

Kolektivnim ugovorima propisani su poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka pa je MZOS pozvao škole da o tim odredbama vode osobitu pozornost.

U MZOS-u ističu kako ministar ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo na štrajk, no poziva sve zaposlene u obrazovnom sustavu da se u ovom trenutku uzdrže od štrajka i poziva na zajedničko pronalaženje rješenja koje će biti pravedno za sve u sustavu. Zbog toga je ponovno pozvao sindikate na pregovore u ponedjeljak, 28. rujna.

Škole će improvizirati s nastavom

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola imaju zakonsku dužnost organizirati nastavu i omogućiti da rade onima koji žele raditi. Zasad je teško procijeniti hoće li i koliko nastavnika štrajkati jer svi ravnatelji nemaju prijavljen popis nastavnika koji će u štrajku sudjelovati, pa će većina postupiti ovisno o situaciji koja će ih ujutro dočekati u školi.

Zagrebačka OŠ Ivana Gundulića, primjerice, na svojoj je mrežnoj stranici unaprijed obavijestila roditelje i učenike da se učitelji te škole neće pridružiti najavljenom štrajku, pa se u petak održava redovna nastava.

U zagrebačkoj OŠ Dragutina Domjanića članovi dvaju školskih sindikata najavili su da će se štrajk održati, ali će ravnateljstvo škole, bez obzira na štrajk, u skladu s mogućnostima omogućiti rad onima koji žele raditi, te zbrinuti djecu koja dođu u školu.

U zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog najavljeno je da će štrajkati većina profesora, a ravnatelj riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića Henry Ponte naglašava kako su učenici dužni doći u školu u osam sati.

“Nastavu ćemo pokušati organizirati ovisno o situaciji jer unaprijed nemamo prijavljen popis onih koji će štrajkati. Neki su nam profesori javili da neće štrajkati, ali nemamo popis onih koji hoće, tako da je moguća situacija u kojoj jedan nastavnik, koji nije u štrajku, održava četvrti sat, a prva tri sata su slobodna i mi tako moramo organizirati učenike”, kaže Ponte.

Bilo mi nam lakše da znamo unaprijed tko će štrajkati, pripremili bismo raspored sati, unaprijed obavijestili učenike kakvo je stanje, a ovako ćemo improvizirati, jedni će imati nastavu, drugi ići doma, snalazit ćemo se u hodu. Učenicima ne smijemo reći da ne dolaze u školu, onima koji hoće raditi nastavu moramo omogućiti, i koliko god razumijem razloge štrajka, učenici će to na kraju ispaštati”, napominje Ponte.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah