Most upozorava: Čak 457 riječkih mališana ostalo je bez mjesta u vrtiću

most rijeka
Rijeka,16.07.2021.- Zastupnici Mosta Rijeka u gradskom Vijeæu Grada Rijeke održali su ispred Gradske vijeænice tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavili svoj prijedlog za rješavanje problema nedostatka vrtiækih kapaciteta u Rijeci. Na slici Sabina Marov(L), Petra Mandiæ i Aleksandar Saša Milakoviæ.

U petak 16. srpnja 2021. na Korzu ispred Gradske vijećnice Grada Rijeke, predstavnici Mosta u Gradskom vijeću održali su konferenciju za medije. Tema konferencije bila je nedostatak kapaciteta u riječkim vrtićima. Temu su predstavili Petra Mandić i Aleksandar Saša Milaković.

U uvodnoj riječi Milaković je istaknuo kako se Rijeka diči činjenicom da ima status grada prijatelja djece i na svim ulazima u grad istaknuti su plakati na tu temu, ali na žalost u našem gradu djeca nisu prioritet. Čak 457 riječkih mališana ostalo je ove godine bez svog mjesta u vrtiću.

„Ako znamo da se u Rijeci svake godine rodi 800-tinjak djece, što je samo po sebi porazno mala brojka, a pola te djece ostaje bez mjesta u vrtiću to znači da su gradski oci vodili jako lošu politiku po tom pitanju. Novac se troši na različite projekte od Galeba na dalje, a za ono najvažnije, za djecu se nije našlo sredstava. Mi smo stava da moramo proaktivno raditi na tom pitanju i kao konstruktivna oporba smo osmislili prijedlog kako riješiti taj problem “, rekao je Milaković.

Petra Mandić je dodala kako je PGŽ već nekoliko godina po demografskim pokazateljima najgora županija, a Rijeka je odmah uz bok županiji i u gradu se svake godine rodi 800 djece, a umre 1600 osoba što smatra da treba hitno mijenjati.

Rješavanje problema neupisane djece u vrtiće predstavnici Mosta predlažu u 3 faze:

– U prvoj fazi se predlaže donošenje odluke o uvjetima i načinima sufinanciranja dadilja.

Ovaj zakon je donesen još 2013. za vrijeme SDP-ove vlade kojom je predsjedao današnji predsjednik Milanović. Zakon predviđa da sve jedinice lokalne samouprave koje imaju problema s kapacitetom vrtića imaju i mogućnost zbrinjavanja djece kod educiranih dadilja. Od tada je prošlo 8 godina, a Grad Rijeka još uvijek nije primijenio taj model iako se je on u praksi pokazao kao zadovoljavajuće rješenje u mnogim jedinicama lokalne samouprave kako u PGŽ tako i u ostatku Hrvatske.

Djeca u obiteljima u kojima oba roditelja rade moraju biti nekako zbrinuta, a Klub Mosta u GV Grada Rijeke smatra da je puno bolje da su ta djeca zbrinuta na adekvatan, zakonom predviđen način, što znači kod dadilja koje su certificirane, educirane i imaju otvorene obrte za čuvanje djece nego da se djeca zbrinjavaju na crno u neadekvatnim uvjetima. Klub Mosta će ovaj prijedlog dostaviti na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća.

– Druga faza predviđa otvaranje javnog natječaja za sufinanciranje zbrinjavanja 457 djece koja su ostala bez mjesta u vrtiću kod dadilja i tako bi ovaj problem mogao biti riješen do veljače 2022.

– Treća faza predviđa donošenje prijedloga izmjene programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju koji bi predvidio i pošteniji model financiranja privatnih vrtića drugih osnivača u kojem bi svi vrtići po svakom djetetu dobivali jednaku svotu novaca kako bi i privatni osnivači bili motivirani za otvaranje novih vrtićkih kapaciteta.

– Mandić je istaknula i kako je predsjednica Gradskog vijeća informirana da Most kreće s inicijativom jer je namjera kluba Mosta u Gradskom vijeću da bude konstruktivan i da predlaže prijedloge za koje postoji objektivna mogućnost da će biti usvojeni, a ovo osobito vrijedi za ovaj konkretni prijedlog jer je većina stranaka koje sačinjavaju ovaj saziv Gradskog vijeća imala ovakve ili slične modele rješavanja ovog gorućeg problema.

– Vjerujemo da će najkasnije u rujnu, na prvoj idućoj sjednici ovaj prijedlog modela sufinanciranja dadilja biti usvojen, istaknula je na kraju Petra Mandić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.