Na Gradskom vijeću Orahovice nije prošao prijedlog o imenovanju Šetnice HOS-a, SDP-ovci nazvali ideju ‘bolesnom’

Foto: /udhosgradorahovica.weebly.com

Na Gradskom vijeću Orahovice nije prošao prijedlog da se Put stare pruge preimenuje u Šetnicu HOS-a. Po drugi puta orahovački hadezeovci predložili su ovo preimenovanje. Vijećnici SDP-a pokušaj su nazvali bolesnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Time se vraćamo u prošlost, takvi nazivi nisu prikladne današnjem vremenu i SDP nikada ne može pristati da se bilo koji dio grada nazove HOS-ovim imenom“, rekao je za Virovitica.net predsjednik Gradske organizacije SDP-a i gradski vijećnik Rade Medenica.

Medenica tvrdi da SDP nije apriori protiv preimenovanja i da bi mogli pristali da se Put stare pruge nazove, primjerice, Šetnicom hrvatskih branitelja. „U Orahovici je jedanaest braniteljskih udruga i time ne bi favorizirali ni jednu. U suprotnom otvaramo Pandorinu kutiju; zaključuje Medenica.

Nakon sjednice Gradskog vijeća, HDZ-ovci se nisu posebno oglašavali o ovoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> 29. obljetnica HOS-a iz Orahovice – 200 bojovnika prošlo kroz postrojbu

O HOS-u Orahovica

Kako se ističe na stranici Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga grada Orahovica, postrojba HOS-a Orahovica nikada nije bila paravojna, prvo je bila dio pričuvnog sastava Policijske postaje Orahovica, poslije 132. brigade HV-a Našice – Orahovica, a vrijeme provedeno na bojišnicama u Herceg Bosni i Bosanskoj Posavini proveli smo kao pripadnici HVO-a i Kupreške bojne. HOS-Orahovica neslužbeno je osnovan krajem kolovoza 1991. godine, a službeno 02. studenoga. Tog 02. studenog 1991. su dobili poziv i prvih 35 dragovoljaca su krenuli na izobrazbu na Žumberak i zato su taj dan odredili kao službeni dan postrojbe i udruge.

Kroz postrojbu HOS-a Orahovica prošlo je preko 200 bojovnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 1991. aktivno sudjeluju u oslobađanju potpapučkog područja, zatim odlaze na istočno slavonsko bojište u obranu grada Osijeka i tog dijela Slavonije. Nakon toga, postrojba odlazi na kupreško bojište i imala je zadatak interventnog voda.

Članovi

Nakon povratka kući u Hrvatsku, po zapovjedi odlaze na bojište Bosanske Posavina na prvu crtu bojišnice Novo Selo – Koraće – Sijekovac. Zatim odlaze na posavsko – slavonsko bojište gdje s ostalim postrojbama 132. brigade aktivno sudjelujuo u obrani Domovine. 15. studenog 1992. dolazi do gašenja postrojbe HOS-a te se bojovnici HOS-a Orahovica raspoređuju po ostalim postrojbama HV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas udruga broji 49 redovnih članova i sedam počasnih članova. Udruga sa svojim članovima aktivno sudjeluje na mnogim aktualnim događanjima dragovoljaca, ratnih veterana koji su vezani uz Domovinski rat i ne samo uz njega.

Udruga svake godine obilježava niz događanja, a od najvećeg značaja je memorijalni turnir 12. studeni, za nestalog, poginule i umrle bojovnike HOS-a i članove UDHOS – Orahovica.

Spomen obilježja

Osim planiranja i provedbe obilježavanja značajnih datuma iz ratnog puta Gromova, Udruga je kroz dosadašnji rad postavila neka od planiranih spomen obilježja na mjestima stradavanja pripadnika Brigade sa željom da se ne zaboravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontinuitetu udruga djeluje na promicanju vrijednosti Domovinskog rata, skrbi za hrvatske branitelje slabijeg socijalnog stanja, te preko projekata provodi psihosocijalnu i svaku drugu pomoć hrvatskim braniteljima u skladu svojim mogućnostima.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.