Na ovim izborima možete glasovati preko osobe od povjerenja, ali ne i dopisno te putem interneta

Mostar, 5.7.2020 - U Mostaru je u nedjelju ujutro, drugi dan zaredom, otvoreno dvadeset biraèkih mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj a, po rijeèima koordinatorice izbornog procesa Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru Jadranke Modriæ, sva biraèka mjesta uredno su otvorena u 7 sati. foto HINA/ FENA/ Ivan Rozic/ ua

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, uz zaražene, za glasovanje se prijavilo i 539 osoba u samoizolaciji. Ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).

U cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor. Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Zaraženi koronavirusom glasovat će uz pomoć osobe od povjerenja, najčešće je to član istog kućanstva, koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Članovi biračkog odbora, koji će doći pred stan odnosno kuću zaraženog, neće neposredno kontaktirati sa njim, sve će ići preko osobe od povjerenja.

>Elektroničko glasovanje uklonilo bi sva pitanja na koja DIP još uvijek nema odgovore

>(VIDEO) Istraživanje: Birači za dopisno i e-glasovanje te izbore u listopadu

> Dr. sc. Milardović za Narod.hr o važnosti uvođenja dopisnog i e-glasovanja u ovom trenutku

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Biračko pravo je ustavno pravo

Podsjetimo, u Hrvatskoj je jedan od prijedloga GI Narod odlučuje bio uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja na izborima. Vlada je proglasila da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma te je ideja dopisnog i elektroničkog glasovanja odbačena iako bi mnogima znatno olakšala glasovanje, primjerice, starijima ili onima izvan Hrvatske.

Borbu s koronom vodimo već tri mjeseca, znamo da imamo ljude u samoizolaciji, da imamo bolesne koji se liječe od kuće, imamo asimptomatske zaražene i unatoč svemu raspisani su izbori. Uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja olakšalo bi ove izbore i smanjilo mogućnost potencijalnog širenja zaraze.

Naime, naši su političari uoči parlamentarnih izbora nastavili s tvrdnjama kako je elektroničko glasovanje nemoguće uvesti.  Bivši ministar uprave Lovro Kuščević koji je danas pod istragama USKOK-a, 2018. godine pred biračima je kao opravdanje za neuvođenje elektroničkog glasovanja naveo digitalizaciju, odnosno nedostatak infrastrukture.

“Mi smo razgovarali s teleoperaterima, konkretno T-com, za elektroničko glasovanje trebalo bi osigurati infrastrukturu od 5 gigabajta“, ustvrdio je Kuščević u Otvorenom.

Takvo objašnjenje smatralo se neuvjerljivim budući da nije bilo jasno zna li ministar uprave, koji je zadužen za digitalizaciju, razliku između gigabajta i 5G mreže. Demantirali su ga i teleoperateri koji su kazali da već imaju razvijen sustav za e–glasovanje koji nude kupcima, te da bi ga bilo moguće pokrenuti u samo mjesec dana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina