Načelnik iz Imotske krajine za Narod.hr: ‘Uvodimo mjeru majke odgojiteljice, jer želimo da ona bude prvi i autentični odgojitelj svog djeteta’

Kujundžić
Foto: podbablje.hr/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

“Nastojimo uložiti u najvažniji ‘projekt’ svakog od nas u životu, a to je majka. Obnašao sam dužnost odgojno-obrazovnog djelatnika te sam svjestan izrazite važnosti majke u životu svakog djeteta, poglavito u prve četiri godine. Naš je cilj da majka bude prvi i autentični odgojitelj svog djeteta, a to onda zahtjeva da sa svojim djetetom provodi što više vremena u svakom danu. Polazišna ideja jest da će u ovoj mjeri biti obuhvaćene majke koje nisu u radnom odnosu, a imaju minimalno dvoje i više djece. Realizacija ove mjere očekuje se u lipnju.”, istaknuo je za Narod.hr načelnik općine na području Imotske krajine, Ante Kujundžić govoreći o mjeri ‘Majka odgojiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Općina Podbablje uvela demografsku mjeru ‘majka odgojiteljica’: ‘Podignimo kvalitetu života jedne od najvažnijih skupina na planetu – majki’

> Majka petero djece za Narod.hr: ‘Umjesto posla izabrala sam biti roditelj odgojitelj, ograničavanje mjere narušilo bi stabilnost koja nas je sve privukla’

Portal Narod.hr već je izvijestio o uvođenju hvalevrijedne mjere ‘Majke odgojiteljice’ u Općini Podbablje. Majka dvoje ili više djece mjeru može koristiti ako jedno nije starije od 18 godina, a najmlađe ne ide u vrtić. Nacrt je izrađen, a spomenuta naknada će se isplaćivati trajno svaki mjesec sve dok majka odgojiteljica bude udovoljavala uvjetima Programa. Sredstva su u potpunosti osigurana iz proračuna općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podbablje je najveća općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ima osam naselja – Grubine, Poljica, Kamenmost, Ivanbegovina, Drum, Hršćevani, Krivodol i Podbablje Gornje – u kojima prema zadnjem popisu živi 4680 stanovnika. Načelnik općine je nezavisni Ante Kujundžić, vjeroučitelj po zanimanju. Za Narod.hr ističe da “funkciju načelnika općine te posao koji proizlazi iz iste, obavlja volonterski i bez volonterske naknade”.

Općina provodi već niz mjera za ostanak mladih 

“Političke pozicije i djelovanja smatram jednim oblikom služenja narodu koji me odabrao kao i onom dijelu biračkog tijela čiji izbor nisam bio. Smatram da novac kojeg jedinica lokalne samouprave dobije na mjesečnoj razini pripada ljudima koji tu žive i kao takvoga im ga želim vratiti.”, započeo je Kujundžić za Narod.hr te naglasio kako općina već provodi niz mjera poput subvencija za izgradnju prve nekretnine, većih porodiljskih naknada, mjesečnih stipendija za svakog redovnog studenta, besplatnog studentskog prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Reći ću kako je, osim ovog Programa, Općina donijela cijeli niz mjera u proteklim godinama koje za konačni cilj imaju stvaranje svijesti kako svaka životna sudbina na području naše Općine ispred sebe ima otvorena vrata koja su spremna pomoći i „biti tu“. Neke od mjera koje su trajno otvorene i koje naši mještani koriste su subvencije za izgradnju prve nekretnine, poticaji obrtnicima i poduzetnicima, novčani stimulans za zapošljavanje osoba s područja naše Općine, Program poticaja obrtnika i poduzetnika početnika, 100%-tno financiranje odgojno-obrazovnih materijala za učenike srednjih škola, mjesečne stipendije za svakog redovnog studenta, besplatan studentski prijevoz, Program skrbi za starije i nemoćne te cijeli niz manjih mjera kojima Podbablje uistinu želimo napraviti #domomkakvogzaslužujemo. Uz spomenuto, uvedena je poslijepodnevna smjena u našem vrtiću, gradimo novu zgradu dječjeg vrtića u iznosu od cca 9.000.000,00, gradimo reciklažno dvorište, u postupku smo izrade dokumentacije za izgradnju staračkog doma te raznorazna infrastrukturna ulaganja koja bi sama po sebi našem Podbablju trebala donijeti jednu novu dimenziju i kvalitetu, a, uz to, otvorit će se i pokoje novo radno mjesto.”, naveo je Kujundžić.

Objasnio je i kada se mogu očekivati prve isplate.

Realizacija ove mjere očekuje se u lipnju nakon rebalansa proračuna Vjerujem da ćemo s prvim mjesečnim naknadama krenuti u srpnju čemu će prethoditi javni poziv za prijavu na ovu mjeru i time ćemo znati jasan broj svih onih koje budu u mogle konzumirati mjeru „Majka-odgojiteljica“. Polazišna ideja jest da će u ovoj mjeri biti obuhvaćene majke koje nisu u radnom odnosu, a imaju minimalno dvoje i više djece. Uz ovu mjeru, spomenuo bih i činjenicu da je Općina Podbablje podignula porodiljske naknade pri čemu bih apostrofirao stimulans od 1000 kuna mjesečno za treće dijete u obitelji, 2000 kuna za četvrto i svako sljedeće na mjesečnoj razini.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Korisnici mjere mogu biti i očevi”

Upitali smo načelnika hoće li mjera biti proširena i na očeve, po uzoru na zagrebačku mjeru “roditelj odgojitelj”.

“Svjesni smo da imamo obitelji u kojima su majke u radnom odnosu a očevi su oni koji obavljaju ulogu majke kod kuće te ovom mjerom ne bi trebali biti isključeni. Zasigurno da je naziv programa „Majka odgajateljica“ u ovakvim slučajevima nespretan, ali ono što je najvažnije, ova mjera očeve neće isključiti iz konzumacije po jednakim uvjetima kao i majke. A sami naziv programa je tehničke prirode pa ga možemo preimenovati u „roditelj odgojitelj“, ali ideja i želja da pomognemo ostat će jednaka.”

Kujundžić je za Narod.hr pojasnio i zašto djeca roditelja koji koriste ovu mjeru neće moći pohađati vrtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smisao ove mjere u kontekstu nepohađanja vrtića, zasigurno nije u tom da bismo djecu pošto poto ostavili doma, jer u socijalizacijskom smislu, svako dijete ima obvezu pohađanja predškole s navršenih šest godina života, već je cilj da majka bude prvi i autentični odgojitelj svog djeteta, a to onda zahtjeva da sa svojim djetetom provodi što više vremena u svakom danu.”

“Ova mjera zasigurno neće riješiti nečije životne poteškoće, ali će biti jedan oblik solidne mjesečne pomoći”

Svjestan je da je potrebno još puno ulaganja, no da je ovo brojnim obiteljima poticaj u obliku solidnog mjesečnog primanja.

“Sasvim je logično da smo, nakon navedenih programa, mjera i projekata, došli do ideje ulaganja u najvažniji „projekt“ svakog od nas u životu, a to je majka. Majke, nositeljice triju kantuna kuće, zasigurno će biti u centru naših aktivnosti u vremenu ispred nas. Iz tog razloga odlučili smo apostrofirati ovaj program „Majka odgojiteljica“ jer je riječ o jednom od najvažnijih poslova i, usudio bih se reći, arhitekticama onoga što svatko od nas je. Kao odgojno-obrazovni djelatnik, svjestan sam izrazite važnosti majke u životu svakog djeteta, poglavito u prve četiri godine, a s druge strane životni tempo svakog od nas tjera i ne pita za odgoj i stvaranje onih kojima pripada budućnost. Međutim, ljudi rade i teže stvaranju boljih egzistencijalnih uvjeta za svoje obitelji, a bake i djedovi vrlo često preuzmu uloge majke i očeva koji su, kako rekoh, prisiljeni raditi jer teško da se, rekli bismo može „izić na kraj“ s jednom mjesečnom plaćom jer je obveza previše. Opet, postoji cijeli sumještanki koje nisu u mogućnosti pronaći posao izuzev onog sezonskog kojim „krpaju rupe“ u kućnom budžetu te su preostali dio godine nezaposlene. Dakle, ova mjera zasigurno neće riješiti nečije životne poteškoće, ali će biti jedan oblik solidne mjesečne pomoći i jedan oblik nagrade našim sumještankama, našim hrabrim majkama koje beskompromisno i svakodnevno drže sva četiri kantuna obiteljskih domova.”

“Dijete je blagoslov i dar”

Kao i većina zemlje, Podbablje se bori s iseljavanjem stanovništva i negativnim prirodnim prirastom.

Odnos rođenih i umrlih na kraju godine 2019., nažalost, bio je na strani umrlih. Nije riječ o drastičnom padu, ali je zasigurno podatak koji na mene kao čelnika stavlja jedan oblik tereta i izazova s kojim se želim suočiti unutar mogućnosti koje imam. Zasigurno da je puno veći problem iseljavanje koje je prisutno iako sam stava da, barem kada je riječ o Podbablju, taj trend se zaustavio. Podatak koji ide u prilog ovoj tvrdnji jest činjenica kako smo u protekle dvije godine isplatili nešto više od 70 poticaja iz Programa poticanja obrtnika i poduzetnika te došli do brojke veće od 70 registriranih obrta. Naravno da izneseni podatci ne idu u svrhu samohvale, ne, nije naš stil, već želimo pokazati i biti primjer da u bilo kojem smislu obnašanja izvršne vlasti iznimno važno htjeti i biti prožet empatijom koja mora biti okidač jasnog i konkretnog. Nisam mišljenja da će ova mjera ili bilo koja druga rezultirati porastom broja djece iako bih bio presretan kada bi to tako bilo. S druge pak strane, primarni cilj svih mjera koje smo uveli pa tako i ove da pomognemo i služimo svakom od naših sumještana. Sve ostalo dobro što s ovom mjerom, kao i ostalima, dođe, Bogu dragom hvala. Dijete je blagoslov i dar za čije začeće zasigurno i primarno ne bi smjela „biti zaslužna“ bilo koja financijska mjera.“, zaključio je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.