“Politička ellita u Hrvatskoj 1986.-1990.”- predstavljanje nove knjige Davorke Budimir

Foto: Narod.hr

U utorak, 20. ožujka 2018. s početkom u 11 sati u hotelu Westin u Zagrebu (Izdora Kršnjavog 1, 17. kat) održat će se predsjtavljanje knjige utorice Davorke Budimir, “Politička elita u Hrvatskoj 1986.-1990.”.

Davorka Budimir: Zakošek nije dao da doktoriram jer sam dokazala da je hrvatska politička elita nastala iz SKH

Hrvatska tranzicijska politička elita nastala je nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine na temeljima komunističkih političkih institucija jednopartijskog sustava u okviru bivše federativne države.

Za razumijevanje kasnijih tranzicijskih procesa u Hrvatskoj važno je rasvijetliti funkcioniranje komunističkog obrazac regrutacije tadašnje političke elite temeljenog na moralno političkoj podobnosti kao važnom kriteriju napredovanja u delegatskom sustavu.

(VIDEO) Pogledajte predstavljanje knjige Davorke Budimir o 797 pripadnika političke elite u Hrvatskoj

Komunistički obrazac regrutacije jednostavno smo transportirali u tranzicijsko razdoblje kroz ponašanje i djelovanje pojedinaca na političkim pozicijama utemeljenom na njihovom sustavu društvenih vrijednosti. Iako su se promijenili nazivi političkih institucija obrazac ponašanja ostao je nepromjenjen, ali je samo prilagođen novim višestranačkim okolnostima. Do promjena u političkim institucija dolazi mnogo sporije, jer one imaju kontinuitet dugog trajanja.

Na 350 stranica autorica donosi brojne dokumente i strategije političkih aktera krajem 1989. i početkom 1990. godine. Rad ima više orginalnih privitaka koji se po prvi puta objavljuju u hrvatskoj javnosti, te će u budućnosti predstavljati sekundarni izvor podataka za daljnja istraživanja.

Predstavljanju će prisustvovati predstavnici vlasti, akademske zajednice i veleposlanstava akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr