Nakon Bogišićeve isprike Kovačić za Narod.hr: ‘Mediji su pali na ispitima etičnosti i profesionalnosti’

Foto: Fah; fotomontaža: narod.hr

“Vrijeme nakon obnašanja dužnosti čelnog čovjeka HRT-a bilo je izazovno. Trebalo me je, kako mi je jedan aktivist iza leđa rekao, zgaziti poput buhe“, ističe za Narod.hr bivši čelni čovjek HRT-a i dugogodišnji novinar, a danas glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić koji je sudskim putem uspio izboriti još jednu javnu ispriku.

> Bogišić se ispričao Siniši Kovačiću zbog izjave iz 2017.

Kako Narod.hr doznaje, Bogišić je i nakon postignute sudske nagodbe istu izbjegavao poštivati gotovo godinu dana pa se ponovno našao na udaru suda koji ga je, ovaj put uz prijetnju financijskih penala, ipak uspio prisiliti na javnu ispriku. Kovačić nije mogao komentirati ovaj konkretan slučaj, no kako je ovo samo jedna u nizu isprika koje je uspio utjerati sudskim putem s Kovačićem smo razgovarali na temu medijskog linča i činjenici da je svoj ugled odlučio braniti u iscrpljujućim sudskim postupcima.

Narod.hr: Je li na Vas vršena kampanja blaćenja dok ste bili na HRT-u?

Siniša Kovačić: Kada obnašate javnu, istaknutu dužnost, morate biti spremni na kritiku, drugo i drugačije mišljenje, ali meni su nakon niza uspješnih projekata i financijski uspješnog vođenja HRT-a počeli izmišljati afere, lijepiti mi etikete, kriminalizirati rad mene i mojih suradnika, vrijeđati obitelj te voditi medijski orkestrirane napade pa sam nastojao sudskim tužbama zaštititi najprije obitelj, a onda i svoj ugled. Niz javnih isprika Nede Ritz, Sanje Modrić, Davora Mandića i drugih potvrdile su da sam dobro učinio.

Narod.hr: Imate li još aktivnih tužbi?

Siniša Kovačić: Nažalost još ih ima jer su neki novinari i političari bili „posvađani“ s činjenicama te su se svjesno upuštali u kampanju blaćenja i to pod utjecajem jednog kruga suflera koji su me na temelju stvaranja negativnog dojma i iskrivljavanja činjenica željeli diskreditirati. Danas imamo skupinu novinara koji se boje gubitka slobode govora, a sami su je spremni uskratiti neistomišljenicima.

Kunu se u svoju profesionalnost, a prvi krše načela profesionalnog novinarstva o uravnoteženosti, nepristranosti i objektivnosti u izvještavanju. Na primjeru obiteljskih tragedija koje su se nedavno dogodile na Kajzerici, a prije toga i na otoku Pagu, mediji su pali na oba ispita: i etičnosti, i profesionalnosti. Uz to, svaki dan smo svjedoci plasiranja neke medijske manipulacije, poluinformacije ili krive informacije koja uslijed sve većeg utjecaja online medija i društvenih mreža eksplodira u nekoliko sati i nanosi štetu cijelom društvu. Tome se treba stati na kraj. Nažalost, sudnice su jedina opcija.

Narod.hr: Je li taj pritisak u javnosti i izmišljanje afera koje navodite bilo razlogom vašeg odlaska s HRT-a?

Siniša Kovačić: Nije to bio razlog, na HRT-u sam imao odlične uvjete rada, stekao sam prijatelje s kojima sam i danas u komunikaciji jer su u meni prepoznali nepotkupljivog, poštenog čovjeka i profesionalca. Ali je to vrijeme nakon obnašanja dužnosti čelnog čovjeka HRT-a bilo izazovno. Trebalo me je, kako mi je jedan aktivist iza leđa rekao, zgaziti poput buhe. Javno sam proglašen štetočinom, pa onda najpotkapacitiranijom osobom u Hrvatskoj jer sam primjerice potpisao Vrdoljaku ugovor i omogućio mu snimanje Generala, jer sam vratio crvene kvadratiće u znak HRT-a, inzistirao na prijenosu proslave Dana pobjede iz Knina i koncertu Thompsona. To se ni danas toj kliki ne bi svidjelo, dakle povijest bi se ponovila. Uostalom ako danas pogledate znak HRT-a na primjerice internetskoj stranici Hrvatskog radija ili HRT-ovoj Meteo aplikaciji za pametne telefone vidjet ćete da su crveni kvadratići ponovno nestali jer očito netko provodi samovolju mimo odluke Uprave.

Narod.hr: Koja budućnost čeka hrvatski javni servis?

Siniša Kovačić: Vojska pretplatnika obvezuje HRT na stalno podizanje razine profesionalnosti i objektivizaciju medijskog izvještavanja jer ga se često proziva da je otvoren samo privilegiranim skupinama u društvu.

HRT je dužan štititi nacionalni interes, hrvatski identitet i kulturu i ne smije se „odnaroditi“ kao što je to bio slučaj s praćenjem duhovnog koncerta Laudato TV-a u Areni Zagreb s preko 18 tisuća vjernika, koji je HRT prešutio, dok su mu drugi mediji, čak i lijevo orijentirani dali zapažen prostor, naslovnice i fotoreportaže.

S druge strane, HRT je kadrovski osiromašen jer mnogi odlaze i zapravo je postao rasadnik kadrova, podsjećam da su primjerice Željka Markić, Ivana Petrović, Andrija Jarak, Nensi Blažević, Tomislav Jelinčić i mnogi drugi svoje profesionalne karijere počeli na HRT-u, ali su do izražaja i pravih prilika došli tek na drugim velikim televizijama. Na HRT-u je bujna dnevna produkcija program učinila blijedim i umornim. Opet brojni uspješni projekti potvrđuju njegovu snagu i utjecaj. Ono što je važno da je i nakon mene, nastavljena financijska stabilizacija javnog servisa te da su stvoreni uvjeti za nova ulaganja u programske sadržaje, opremu i edukaciju. HRT bi trebao davati prioritet realizaciji ideja svojih zaposlenika, a onda vanjskim produkcijama i licencama.

Narod.hr: Kako uspoređujete rad na HRT-u sa sadašnjim mjestom na HKM-u?

Siniša Kovačić: Danas sam više u doticaju s običnim ljudima u potrebi i njihovim životnim pričama koje sve nas potiču da jedni drugima činimo dobra djela. Uostalom, blaženi Alojzije Stepinac jednom je rekao da ćemo u „nebo ponijeti samo plodove dobrih djela“. I često se toga sjetim jer sam na Hrvatskoj katoličkoj mreži pronašao osobno i profesionalno zadovoljstvo. Trenutačno sam fokusiran na razvoj potencijala koje katolički mediji imaju kao prava oaza novinarstva. Mi smo prije svega glasnici dobra i promicatelji istine koji u vjeri i služenju Katoličkoj Crkvi pronalazimo i smisao života, evangelizaciju i ljubav prema domovini.

Narod.hr: Jeste li još uključeni u rad HNiP-a?

Siniša Kovačić: Trenutačno sam pasivni član jer sam fokusiran na završetak doktorata.

Podsjetimo, član Programskog vijeća koje se nije uspjelo okupiti od prosinca 2018. godine, Vlaho Bogišić tijekom sjednice u ponedjeljak se osvrnuo na svoje izjave na sjednici održanoj 2017. koje se odnose na rad tadašnjeg vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića.

“Povlačim svoju izjavu sa 46. sjednice Programskog vijeća HRT-a o bivšem v.d. glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću koja se mogla protumačiti na način da gospodina Kovačića nazivam neradnikom koji je primao visoku plaću, što nije bila moja namjera. Ispričavam se zbog nepreciznosti koja je dovela do mogućnosti takve interpretacije i napominjem da se gospodin Kovačić odmah nakon završetka v.d. mandata vratio u redakciju IMS-a (Informativnog medijskog servisa –op.a) i obavljao sve novinarsko – uredničke poslove u punom radnom vremenu, sukladno traženjima svih nadređenih rukovoditelja”, kazao je Bogišić.

Zapisnik sa spomenute 46. sjednice održane krajem lipnja 2017. možete pogledati OVDJE.

Po zapisniku je vidljivo da je član vijeća Bogišić naveo da bi “volio vidjeti Ugovor o radu gospodina Kovačića koji je od danas urednik trećeg Dnevnika. Slaže se s kolegama iz Nadzornog odbora kako bi g. Kovačić treći Dnevnik mogao rukovoditi na temelju koordinacije papira, ali da ne treba imati koeficijent Benedikta XVI. za godinu dana nerada i to je puno ozbiljniji problem nego izlazak iz tih procedura za koje vjeruje da će se popraviti.”

Nadalje, u zapisniku iz 2017. se navodi “da je Bogišić kao novi član Vijeća mislio biti suzdržan u vezi s ovim Izvješćem, ali s obzirom na sve što se događa oko rada Programskog vijeća danas je ipak mnogo manje suzdržan. Naveo je kako je šestomjesečna Uprava g. Kovačića donijela toliko nereda i nesreće da vjeruje da se i ovom Vijeću u tome bilo dosta teško snaći s obzirom na okolnost da je prethodna, redovita uprava, g. Radmana također učinila sve da sustav podvrgne gotovo nemogućoj i neprihvatljivoj misiji. Naveo je kako su posljedice te šestomjesečne izvanredne uprave još uvijek vidljive i nada se da će se nova redovita uprava distancirati od ovakvog shvaćanja javnog medijskog servisa.”

Kovačić nakon 22 godine otišao s HRT-a na Hrvatsku katoličku mrežu

Početkom 2018. Kovačić je zatražio sporazumni raskid ugovora, a potom je kao dugogodišnji novinar, urednik i voditelj te bivši v. d. glavnog ravnatelja HRT-a izabran za glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže.

Voditelj ‘Dnevnika 3’ od gledatelja se oprostio riječima: “Uz još jedan pozdrav i zahvalu na pozornosti, opraštam se od vas.”

Kovačić je ujedno i jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik udruge Hrvatski novinari i publicisti. Društvo je osnovano 2. srpnja 2015. godine. Povod za pokretanje pravne registracije HNiPa bili su izbori ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj TV, na kojima je prema mišljenju sadašnjih članova HNiPa bilo grubih nepravilnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.