Nakon oštrih kritika u Saboru, Kuščević tvrdi: “Reforme u Ministarstvu uprave idu punom parom”

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice da reforme u Ministarstvu uprave idu punom parom, ustvrdivši kako je njegovo ministarstvo u protekla četiri mjeseca napravilo više nego u zadnjih petnaest godina.

“Prva dva projekta koja su u povijesti Ministarstva uprave ugovorena su projekt kvalitete u javnom sektoru i program uvođenja kompetencija”, rekao je Kuščević novinarima pred Banskim dvorima.

Zadovoljan je tempom kojim se provode reforme u njegovu resoru, što potvrđuje činjenica da su priredili 17 projekata, ugovorili dva projekta vrijedna 45 milijuna kuna, od kojih 85 posto sufinancira Europska unija, te da su pred ugovaranjem ostalih desetak projekata.

Najavio je da će se za koji dan ugovoriti veliki projekt, vrijedan 380 milijuna kuna, a radi se o Centru dijeljenih usluga, kojem je za cilj digitalizirati sve procese u državnoj upravi.

Jučerašnje kritike u Saboru na najvljene reforme: “Ovo sluti na neviđeni kaos”, “Više zaposlenih u državnoj upravi nego što ih je imala drevna Kina na svom dvoru u 15. stoljeću”

Podsjetimo, tijekom jučerašnje rasprave u Saboru o ovoj temi, upućene su oštre kritike stanju u državnoj upravi i najavljene Vladine reforme.

“Imamo više zaposlenih u državnoj upravi nego što ih je imala drevna Kina na svom dvoru u 15. stoljeću” – rekao je u Saboru nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović u ime kluba Neovisni za Hrvatsku, govoreći o problemima državne uprave, pitajući se “koliko će nam godina trebati da stvorimo jedan funkcionalni sustav”.

Osvrnuo se na nedostatak jasnih kriterija i standardnih procedura u ocjenjivanju kadrova zaposlenih u državnoj upravi te konstatirao da sustav funkcionira na način “bivše države”, gdje je, kako je rekao, jedina zapovijed bila: “Snađi se druže”.

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić održala je pak svoju prvu stanku u Hrvatskom saboru, osvrnuvši se na reformu javne uprave, odnosno učinak najavljene velike reforme javne uprave i 30 kuna nagrade ili kazne.

Napomenula je kako se iz državnog proračuna na plaće državnih i javnih službenika izdvaja 21 posto, te kako ogroman birokratski aparat čini 17 posto ukupno zaposlenih u RH.

„Evo nas pred svibnjem 2018. i još nemamo niti nacionalni plan reformi, a za plan reformi iz 2017. bilježimo slab napredak zbog neostvarivanja. U segmentu javne uprave zabilježeno je – bez napretka! Od velikih planova ostale su samo velike najave“, naglasila je Čikotić.

Podsjetila je na informaciju iz medija kako će 30 kuna iznositi nagrada i 30 kuna kazna onom službeniku koji bude dobro, odnosno, koji ne bude dobro radio, a sve to će, između ostalog, ocjenjivati građani.

„Sve ovo sluti na neviđeni kaos koji će biti stvoren i to za svega 30 kuna. Veliki reformator, za sada samo u pokušaju, nabraja brojne projekte; e-pristojbe, Centar dijeljenih usluga, kvalitetu u javnoj upravi… Na kraju intervjua, završava s učincima reforme, odnosno zaključkom kako do otpuštanja uslijed provedbe reforme neće doći, jer ionako imamo prirodni odljev. Sve ovo ne bi bilo toliko ni tužno i tragično, da poslije Mostovog mandata u ministarstvu uprave nije ostao Akcijski plan razvoja javne uprave iz 2017., vrijedan 880 milijuna kuna“, pojasnila je Čikotić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina