Nakon smjene dr. Nogala: U Dječjoj bolnici Srebrnjak bez objašnjenja smijenjena i voditeljica projekta od 60 milijuna eura

Foto: fah

Nakon smjene ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Bore Nogala, bez objašnjenja maknuta je i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj. Kako Narod.hr doznaje, v.d. ravnatelja dr. Ivana Đerek Dubravčić zabranila je svim zaposlenicima davati izjave za medije.

Sve se zbilo prošli tjedan kad je i prof. dr. sc. Mirjana Turkalj maknuta s pozicije voditeljice projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu, vrijednog 452 milijuna kuna, koji će se financirati iz fondova EU, odlukom Upravnog vijeća te bolnice i v. d. ravnatelja dr. Ivane Đerek Dubravčić, i to bez obrazloženja.

Zanimljivo je da je dr. Đerek Dubravčić o tome nije ni službeno izvijestila.

> Ni nakon četvrtog sastanka Upravnog vijeća nije izabran novi ravnatelj DB Srebrnjak: Dr. Nogalo poručuje da se ‘horor nastavlja’

> Borislav Ristić: Dr. Boro Nogalo – budući gradonačelnik Zagreba

> Nogalo nakon što je Stavljenić-Rukavina smijenila članicu UV-a: ‘Dovodi se nova članica koja će glasovati kako joj kažu’

> Predsjednica Stručnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak za Narod.hr: ‘Gradska uprava nije bila nadležna provesti smjenu ravnatelja mimo Ministarstva’

> Ivan Miklenić: Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave

Tražili spuštanje kriterija

Inače, prof. Mirjana Turkalj, specijalistica pedijatrije i subspecijalistica alergologije i kliničke imunologije te pedijatrijske pulmologije, bila je i zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, a nakon smjene dr. Nogala izjavila je da će taj projekt biti izložen vjetrometini i ljudima koji ne žele da se provede na transparentan način, piše Večernji list.

Od pouzdanih izvora zabrinutih za budućnost ovog važnog projekta Večernji list doznaje da se Upravno vijeće bolnice Srebrnjak sastalo prošle srijede i da je isti dan v. d. ravnatelja dr. Đerek Dubravčić napisala odluku da miče prof. Turkalj s mjesta voditeljice projekta, odnosno ukida joj pravo da zastupa Dječju bolnicu Srebrnjak u sustavu e-Fondovi na tom projektu. O takvoj odluci profesorica Turkalj nije ni obaviještena.

– Profesorica Turkalj bila je glavni ideolog projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu. Ona i docent Nogalo navedeni su kao voditelji projekta u studiji izvedivosti, a sada su oboje maknuti i projekt preuzimaju nekompetentni ljudi – kaže za Večernji list dobro upućen izvor u zbivanja u Srebrnjaku.

Obavijest o smjeni prof. Turkalj poslana je Središnjoj agenciji za fondove EU (SAFU), ministarstvima znanosti, zdravstva, regionalnog razvoja i fondova EU. Što je u pozadini micanja profesorice Turkalj s ovog projekta?

Prije nego što je maknuta s pozicije voditeljice projekta, kako se doznaje, poslala je očitovanje SAFU koje je dobila i v. d. ravnatelja vezano za raspisivanje natječaja za upravljanje projektom, koji je poslan u javnu raspravu, a nakon što je od nje iz ureda za javnu nabavu traženo da se prilagodi i da se spuste kriteriji za natječaj.

Nije željela pristati na spuštanje kriterija koji bi značili da se za upravljanje projektom može javiti tvrtka koja nema iskustva u upravljanju EU projektima, znanstveno-istraživačkim i zdravstvenim projektima i to je i napisala u očitovanju SAFU.

Sada voditelja projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu koji financira EU nema i nejasno je kako začetnici smjene prof. Turkalj misle da samo tako mogu postaviti nekog drugog i da u EU neće biti čudno što je s projekta maknuto dvoje ključnih voditelja. Inače, profesorica Turkalj službeno je predstavila projekt u Europskoj komisiji i pred Vladom.

Kako bez dvije čelne osobe

Nakon što je dr. Nogalo smijenjen s mjesta ravnatelja bolnice, isticao je da je mogući povod za njegovu smjenu želja za preuzimanjem kontrole nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak, koja je lani u srpnju potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU, vrijedan 60 milijuna eura.

Profesorica Turkalj jučer nije željela ništa komentirati. Iz Večernjeg lista nisu uspjeli stupiti u kontakt s v. d. ravnatelja Srebrnjaka dr. Đerek Dubravčić da čuju njezino objašnjenje. Inače, upućeni sugovornik kaže da je prošli tjedan dr. Đerek Dubravčić smijenila pomoćnika ravnatelja prof. dr. Davora Plaveca i da su joj sada pomoćnici dvije sestre i jedan računovođa!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr