Nakon što je HINA prešutjela poruku Etičkog povjerenstva DIP-a Restart koaliciji, akademik Neidhardt poslao poruku USUD-u i DIP-u

Zagreb, 28.10.2019 - Dodjela Večernjakove nagrade za najbolju kratku priču "Ranko Marinković" održala se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Na fotografiji Velimir Neidhardt. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Etičko povjerenstvo DIP-a objavilo je 3. srpnja upozorenje Restart koaliciji zbog uvredljivih promidžbenih poruka te joj naložilo da ukloni taj promidžbeni sadržaj i javno se ispriča zbog počinjene povrede Izbornog etičkog kodeksa. Međutim, to upozorenje HINA nije prenijela, pa tako ni ostali mediji, a na pritužbu Etičkog povjerenstva svoju su grešku pokušali opravdati navodeći da je bila riječ o propustu dežurnog urednika, a da je naknadno nisu mogli prenijeti jer je na snazi već bila izborna šutnja.

> Hina se dvaput oglušila na priopćenje izbornog Etičkog povjerenstva

> Ustavni sud imenovao članove Etičkog povjerenstva koji će nadzirati ponašanje izbornih sudionika

Objava pisanih upozorenja i priopćenja Etičkog povjerenstva DIP-a i njihova diseminacija od strane Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) ne smije ovisiti o uređivačkoj politici ni o procjeni dežurnog urednika, kaže se u pismu koje je predsjednik toga povjerenstva akademik Velimir Neidhardt poslao 7. srpnja predsjednicima Ustavnoga suda Republike Hrvatske i Državnoga izbornog povjerenstva, dr. sc. Miroslavu Šeparoviću i Đuri Sessi.

Glavni urednik Hine, kako stoji u pismu, uputio je 7. srpnja Etičkom povjerenstvu dopis u kojem navodi da je 3. srpnja do neobjavljivanja priopćenja toga povjerenstva “došlo zbog propusta dežurnog urednika, odnosno njegove pogrešne uredničke procjene”, a da 4. srpnja “priopćenje nije objavljeno jer je drugi dežurni urednik smatrao da bi to bilo kršenje predizborne šutnje koja je već bila na snazi.”

Etičko povjerenstvo u vezi izbora zastupnika u Hrvatski sabor 3. srpnja u povodu nekoliko pritužaba, kako stoji u pismu, izreklo je upozorenje RESTART koaliciji da je objavom promidžbenog materijala na prvom programu HRT-a 2. srpnja porukom: “Izbor je jednostavan: Ili korupcija, lopovluk i fašizam za najcrnju Hrvatsku u povijesti, ili RESTART koalicija za novi početak, bez korupcije, nepravde i diskriminacije”, došlo do povrede vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa. Zbog toga je temeljem Izbornog etičkog kodeksa naložilo RESTART koaliciji da bez odlaganja ukloni sporni promidžbeni sadržaj i da se javno ispriča zbog počinjene povrede Izbornoga etičkog kodeksa. Upozorenje i priopćenje Etičkog povjerenstva o tome objavljeno je po donošenju na mrežnim stranicama Državnoga izbornog povjerenstva (www.izbori.hr) te dostavljeno strankama – podnositeljima pritužbe i RESTART koaliciji – kao i Hini putem elektroničke pošte 3. srpnja (16.58 sati). Nakon što upozorenje ni priopćenje, kao ni vijest o tome nisu objavljeni, ni na stranici Hine, ni u jednom od medija, Etičko povjerenstvo je 4. srpnja ponovilo dopis Hini s uputom za žurnu objavu. U pismu se konstatira da nakon ponovljenog dopisa nisu objavljeni ni upozorenje ni priopćenje kao ni vijest o tome, prenosi HKV.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Etičko povjerenstvo, kako se podsjeća, temeljem Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor “nadstranačko je tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima”.

Također se napominje da u pogledu njihovih priopćenja “radi se o javnom interesu iz kojeg se izvodi potreba neselektivnog i pravovremenog izvješćivanja kandidata na izborima, svih izbornih sudionika i javnosti o usklađenosti izbornih postupaka i ponašanja s Izbornim etičkim kodeksom”.

Akademik Velimir Neodhardt u zaključku pisma ističe kako smatra da bi ovakve situacije u budućnosti trebalo otkloniti jasnijim određivanjem obveza i odgovornosti kako kandidata na izborima tako i Hine glede pridržavanja Izbornog etičkog kodeksa i izvješćivanja o odlukama Etičkog povjerenstva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hkv.hr