Nakon što su na skupu u Imotskom ‘pogrješno’ pljeskali, Plenković HDZ-ovcima uvodi novu zabranu!

Foto: Fah, hdz.hr; fotomontaža: Narod.hr

Kada je pljeskanje na HDZ-ovim skupovima posljednji puta bila tema, u lipnju 2018. godine, proslavio se ministar uprave i novopečeni politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević. Budući da su mediji primjetili kako se neki drugi članovi HDZ-a bili toplije dočekani od samo predsjednika stranke Andreja Plenkovića Kuščević je ustvrdio:

“Imali smo jučer na Predsjedništvu analizu svih govora, aplauza i negodovanja na Saboru HDZ-a i jasno je bilo da su svi govori članova Predsjedništva, naročito predsjednika Plenkovića, naišli na sveopće odobravanje svih članova”.

Na pitanje tko je analizirao aplauze, Kuščević je rekao: “Tu su analizu radile službe unutar stranke”.

Nakon Kuščevićevih izjava, stvar je pokušao spasiti predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica, koji je ustvrdio da je nasuprot dojmu u javnosti kako je Stier dobio najveći pljesak prisutnih, po Kapulicinom izračunu, Plenković na Saboru stranke 57 puta prekidan ili nagrađen pljeskom, a da je jedan aplauz posvećen njemu trajao čak 2 minute i 47 sekundi.

Zbog Pljeskanja Kovaču, promjena bontona?

Oko osam mjeseci kasnije, pljesak članova stranke ponovno je postala osjetljiva tema pa su tako navodno uvedena neka nova pravila na stranačkim skupovima, a koji će sada biti česti uoči predizborne kampanje za europarlamentarne izbore.

Dok je uobičajeno da stranke poput HDZ-a i SDP-a uoči izbora svih vrsta uvode strožu kontrolu medijskih istupa članova stranaka, koji nastupaju uz samo uz suglasnost predsjednika i vrha stranke, u HDZ-u su prema informacijama Jutarnjeg lista otišli korak dalje.

Navodni naputak iz vrha stranke, odnosi se na pozdravljanje gostiju na HDZ-ovim obljetnicama i skupovima, gdje će se po novome u početnim govorima pozdravljati isključivo predsjednika stranke Andreja Plenkovića i domaćina skupa, dok bi se poimenično pozdravljanje istaknutih HDZ-ova trebalo izbjegavati.

Prema tvrdnja tog lista sve počelo od obljetnice HDZ-a u Imotskom, gdje uz Plenkovića bio i Miro Kovač koji je zaradio veliki aplauz i skandiranje, što je navodno naljutilo Plenkovića i dovelo do izmjene uobičajenog bontona.

Plenković po uzoru na ‘svoju političku pomajku’ Jadranku Kosor

Portal 24sata podsjeća, kako je 2011. godine tadašnja HDZ-ova premijerka i predsjednica stranke Jadranka Kosor dala naputak svojim stranačkim kolegama da joj pišu pisma u kojoj hvale njezin rad, a Plenković po svemu sudeći slijedi, kako ju je nazvao dr. sc. Zlatko Hasanbegović, ‘svoju političku pomajku’

> (VIDEO) Dr. sc. Hasanbegović (NHR): ‘Plenković nadmašio i Milanovića, provodi protureferendumsku volju svoje političke pomajke Jadranke Kosor’

Županijski i gradski ogranci HDZ-a mobilizirali su članove i simpatizere stranke da na Trg sv. Marka pošalju što veći broj pisama potpore premijerki. U pismima su nabrajali uspjehe vlade i iskazivali štovanje prema premijerki.

Jadranka Kosor na čelo HDZ-a došla je aklamacijom bez unutarstranačkih izbora, nakon što je dotadašnji predsjednik stranke Ivo Sanader dao ostavku i napustio Hrvatsku zbog optužbi za korupciju i primanje mita.

Gospođa Kosor nakon dovršetka mandata Ive Sanadera prvo je izgubila parlamentarne izbore, a potom i unutarstranačke izbore na kojima je Plenković bio njen kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a.

Podsjetimo, dr. sc. Zlatko Hasanbegović u ime Kluba zastupnika Neovisnih za Hrvatsku tijekom saborske rasprave o prijedlogu Zaključka povodom izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj upozorio je na protureferendumski nadahnut Plenković-Kuščevićev prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Istaknuo je Plenkovićevu beskrupuloznu protureferendumsku doktrinu i zloporabu moći te dodao: “Zbog intelektualne lijenosti i nesposobnosti pronalaženja vlastitoga manipulativnog modela, mr. sc. Plenković je posegnuo za referendumskom baštinom svoje, sada ostavljene i ucviljene, političke pomajke gospođe Jadranke Kosor, otišavši i korak dalje, sukladno predaji da djeca mogu nadmašiti i roditelje.”

Izvor: narod.hr/24sata/Jutarnji list