Nastavak napada zbog financijskih sredstava: “Ministrice Obuljen, nastavili ste provoditi politiku Zlatka Hasanbegovića”

Foto: fah

Nakon odluke Ministarstva kulture da se u potpunosti ukine potpora mjesečniku „Le monde diplomatique“ “kulturni klanovi” organizirali su potpisivanje protestnog pisma upućenog ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek.

Kulturni klanovi, koji koriste Ministarstvo kulture kao bankomat, napadaju vijeća koja je imenovao Hasanbegović

Pismo donosimo u cijelosti:

Poštovana ministrice Obuljen Koržinek,

obraćamo Vam se u povodu Vaše odluke da u potpunosti ukinete potporu mjesečniku „Le monde diplomatique“, koja mu je bila namijenjena u mandatima čak troje vaših prethodnika.

S obzirom na to da niste obavili svoju ministarsku dužnost i osigurali provedbu Zakona o kulturnim vijećima, koji nalaže da rad Vijeća mora biti javan (čl. 1, st. 4, NN 48/04), ne možemo pouzdano znati jeste li ovu odluku donijeli uvažavajući savjete nadležnog stručnog vijeća ili ste je proveli svojevoljno. Ali to ionako nije presudno: ovdje nas, uostalom, manje zanimaju prve proceduralne pukotine u medijskoj slici Vas kao tehnokratske stručnjakinje koja će napokon zagarantirati transparentan rad državne uprave u resorima kulture i medija, u skladu s važećim propisima. Više nas zanimaju pukotine koje se već sada, nakon samo dva mjeseca mandata, pojavljuju u politici koju ste uoči preuzimanja dužnosti najavljivali. A dužnost ministrice kulture, bez obzira na imidž stranački neovisne stručnjakinje, ipak je prvenstveno politička.

Podsjećamo Vas zato da ste na početku mandata obećavali inkluzivnu, ideološki rasterećenu kulturnu politiku, podređenu interesima najšire kulturne javnosti. I predlažemo da ta obećanja usporedite sa svojim prvim konkretnim potezima: odlukama o financiranju kulturnih projekata u narednoj godini. Ukidanjem ili radikalnim smanjenjem sredstava čitavom nizu medija, festivala, nakladničkih programa itd. samo ste nastavili provoditi ideološki jednoobraznu politiku svoga prethodnika Zlatka Hasanbegovića. Umjesto najavljene uključivosti i otvorenosti prema potrebama široke kulturne javnosti, ponudili ste tako nastavak politike neosporno najisključivijeg među dosadašnjim ministrima, koji je kulturnu javnost antagonizirao kao nitko prije njega.

Ukidanjem financiranja „Le monde diplomatiquea“ otišli ste pritom i korak dalje, jer je značaj javne podrške izlaženju ovog mjesečnika, kao što smo naznačili, bio prepoznat čak i u Hasanbegovićevom kratkotrajnom mandatu. Shvaćanje kulture koja — uz lijepu umjetnost i baštinu — uključuje i novinarstvo, kritički stav o društvu i politici, sposobnost učenja od drugih kultura i zanimanje za svijet, u Hrvatskoj nije lako izboreno. Ovdje nećemo detaljno podsjećati na ugled koji „Le monde diplomatique“, sa svojim izdanjima u preko sedamdeset zemalja svijeta, na 27 jezika, ima u međunarodnom kontekstu, jer smatramo da bi to trebalo biti poznato svakome tko i najmanje poznaje medije. Nećemo ukazivati na ulogu koju on ima u domaćoj javnosti, jer je niska razina praćenja internacionalnih društvenih, političkih i kulturnih tema u hrvatskim medijima već godinama notorna činjenica. Nećemo uspoređivati nula kuna koje ste mu namijenili s milijun koji ste rezervirali za potporu „Vijencu“ i „Hrvatskom slovu“, jer su stavovi koje ta dva časopisa promiču u svojim društveno-političkim rubrikama također dobro poznati. Ali ćemo vas upozoriti na to da se politika sastoji od riječi i djela, i da bi vjerodostojna politika trebala težiti tome da riječi i djela makar minimalno uskladi. Vaša djela, međutim, ne stoje ni u kakvom odnosu s vašim nedavnim obećanjima: zato, smatramo, trebate ili promijeniti odluke o financiranju kulturnih projekata koje ste upravo donijeli – uključujući i vraćanje potpore „Le monde diplomatiqueu“ na razini na kojoj je ona bila u prethodna tri ministarska mandata – ili zauvijek napustiti retoriku inkluzivnosti, otvorenosti i dijaloga. I nazvati vlastite poteze pravim imenom: politikom sustavne eliminacije, gušenja i gašenja svojih ideoloških neistomišljenika.

Ukoliko pak smatrate da ćete ovakvim represivnim pristupom eliminirati mjesta javne kritike vlastite politike, moramo Vas razočarati: kao što se kulturnu javnost ne može lako zavesti ispraznim obećanjima, tako je se ne može ušutkati financijskim pritiscima. A u ovom trenutku, veliki dio te javnosti prepoznaje Vas kao ministricu koja će među svoja prva postignuća upisati voluntarističko uništavanje jednog međunarodno priznatog, uglednog i utjecajnog medijskog projekta.

Podsjetimo, nakon što je ukinuta potpora mjesečniku „Le monde diplomatique“ ministrica kulture Obuljen Koržinek je objasnila da nije posrijedi ni vrijednosna, ni ideološka prosudba.

“Naprotiv, novine smatramo obogaćenjem hrvatske časopisne ponude. Međutim, analiza izvješća i samog sadržaja tiskovine pokazala je da je udjel kulturnog sadržaja zanemariv, i k tomu gotovo u potpunosti prijevodnog karaktera, čime časopis ne zadovoljava kriterije programa iz kojega se dosad sufinancirao. Budući da subvencioniranje izdavačkih programa podliježe nadzoru Europske komisije, nastavak financiranja bio bi u izričitoj suprotnosti s verificiranim kriterijima”, objašnjava ministrica i dodaje da joj je neprihvatljiva pomisao da bi se vijeća rukovodila ideološkim stavovima, a ne stručnim i estetskim kriterijima.

Unatoč njezinom objašnjenju nastavljaju se napadi na Kulturno vijeće vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, koje postavio Hasanbegović, koje je ocjenjivalo Le Monde, a koje djeluje u sastavu:

dr. sc. Nikica Barić
doc. dr. sc. Vladimir Lončarević
prof. dr. sc. Lahorka Plejić-Poje
Ervin Jahić
dr. sc. Slobodan Prosperov – Novak

“Treba također podsjetiti kako je kulturna vijeća koja imaju ključnu ulogu u predlaganju Programa, imenovao Hasanbegović na samom kraju svog kratkog ali ubojitog mandata”, zaključuje Katarina Pavić (predsjednica lijevog saveza udruga Klubtura), u tekstu koji je financiran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Podsjetimo, prozivke Zagreb pridea, udruge FALIŠ, portala Novosti i Libela na rezultate natječaja Ministarstva kulture za financiranje javnih potreba u kulturi u 2016. ponovno su pokazali da različiti “kulturni klanovi” Ministarstvo doživljavaju kao bankomat za financiranje svojih interesa, kao da im ono ima obavezu dodjeljivati sredstva svake godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr