Nastavnica iz Korenice na izletu djeci puštala ‘Od Vardara do Triglava’ – neformalnu jugoslavensku himnu

Foto: Fah, Lidija Kovač, Facebook; fotomontaža: Narod.hr

Profesorica Lidija Kovač, inače supruga načelnika Općine Plitvička Jezera, na izletu osnovnoškolaca iz OŠ dr. Franje Tuđmana je puštala neformalnu jugoslavensku himnu ‘Od Vardara do Triglava’, poznatu i pod nazivom Jugoslavijo.

Informacije o tome, dobio je portal Lika plus, od roditelja djece koji su se obratili novinaru Peri Aračiću, bivšem ravnatelju te škole.

Naime, roditelji svjedoče kako je u autobusu prof TZK-a u OŠ dr. Franje Tuđmana i OŠ Plitvička jezera puštala učenicima preko razglasa u autobusu pjesmu “Od Vardara pa do Triglava”.

Lidija Kovač: ‘Srpska djeca pjevaju Thompsona, hrvatska cajke’

Portal Lika plus kontaktirao je nastavnicu Kovač, koja je kazala kako se ne sjeća što je puštala te da nije ljubitelj Jugoslavije jer joj je ubila oca, ali joj ne pada na pamet da vodi računa o tome što tko sluša.

Na izravno pitanje je li ona pustila pjesmu na razglas-mikrofon preko vlastitog mobitela, Lidija Kovač je kazala ‘Rekla sam što sam imala. Srpska djeca pjevaju Thompsona, hrvatska cajke. Tko hoće nek se bori protiv toga, ja nemam namjeru.”

Lika plus ističe kako prema informacijama od roditelja, nisu djeca puštala niti tražila pjesmu u kojoj se veliča Jugoslavija, nego je upravo je profesorica Lidija Kovač sa svojega mobitela na razglas puštala pjesmu o Jugoslaviji.

Vozač autobusa: ‘Kada se pokvarila razglasna kutija, pustila ju je sa svog mobitela’

Vozač autobusa potvrdio je navode roditelja učenika.

“Prvo su unijeli u autobus neku razglas-kutiju, koja je tako treštala puštajući neprimjerene pjesme, da sam se bojao da će puknuti stakla na autobusima. Kada im je “crkla” ta razglasna kutija , tada je profesorica Lidija Kovač puštala preko mikrofona i razglasa autobusa pjesme koje je birala sa svojeg mobitela.

Tako je pustila preko razglasa i kako je ona rekla “himnu Jugoslavije” i rekla da tu pjesmu posvećuje vozaču i profesorici Radmili Stojanović. Ja sam je samo onako pogledao i mislim da joj je bilo jasno što mislim o njezinu ponašanju. Puštati pjesmu učenicima”Jugoslavijo” i to nakon 28 godina od krvavog rata i raspada Jugoslavije nisam doživio nikada, a pogotovo od nekoga tko bi trebao učiti djecu i odgajati”, kazao je V.M. za Liku plus.

Ovo su riječi pjesme ‘Od Vardara do Triglava’:

Od Vardara pa do Triglava
od Djerdapa pa do Jadrana
kao niska sjajnog Djerdana
svijetlim suncem obasjana
ponosito sred Balkana
Jugoslavijo, Jugoslavijo

Širom sveta put me vodio
za sudbom sam svojom hodio
u srcu sam tebe nosio
uvek si mi draga bila
domovino moja mila
Jugoslavijo, Jugoslavijo

Volim tvoje reke i gore
tvoje šume, polja i more
volim tvoje ljude ponosne
i ratara i pastira
uz frulicu kad zasvira
Jugoslavijo, Jugoslavijo

Krv se mnoga za te prolila
borba te je naša rodila
radnička te ruka stvorila
živi sretna u slobodi
ljubav naša nek te vodi
Jugoslavijo, Jugoslavijo

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Lika plus