Natalija Kanački: Izađite na izbore, visoka izlaznost smanjuje mogućnost manipulacije izbornim rezultatima

Foto: narod.hr

“Kako je prvo mjerenje izlaznosti pokazalo da je manji broj građana izašao na birališta pozivamo građane da se odazovu i izađu na izbore jer visoka izlaznost smanjuje mogućnost manipulacije izbornim rezultatima”, poručuje nacionalna koordinatorica udruge za promatranje izbora Natalija Kanački.

Podsjetila je kako će imati promatrače i u Apisu u kojem se obrađuju izborni podaci, a čiji se rad problematizirao nakon prošlih parlamentarnih izbora. Četiri inženjera će biti prvo u gradskim izbornim povjerenstvima gdje će nadzirati unos iz zapisnika u sustav, a nakon toga se sele u Apis, te će tamo pratiti rezultate i njihov unos. Osim toga, imat će promatrače i u Državnom izbornom povjerenstvu i u Državnom izbornom povjerenstvu za inozemstvo.

Zahvalila je građanima na javljanju, te poručila kako su njihove informacije dragocjene i da su dovele do toga da je sustav sve bolji, kao i da doprinose razvoju demokracije i tako pomažu dati sigurnost kod samog izbornog procesa.

Podsjetimo, udruga “U ime obitelji” primila je do 11.45 sati izvještaj od svojih promatrača sa 47 biračkih mjesta. Do 11 sati na birališta je, prema procjenama Udruge “U ime obitelji”, izišlo nešto više od 17 % birača, što je za gotovo 3 % manje nego na posljednjim parlamentarnim izborima.

Udruga U ime obitelji je zaprimila dvadesetak poziva u svoj pozivni centar i
odgovorila na desetak primjedbi svojih promatrača. Pozivaju građane da
javljaju svoje primjedbe na broj 01 7999 730.

Promatrači udruge “U ime obitelji” su prilikom otvaranja birališta imali problema s
ostvarivanjem prava promatranja jer općinska odnosno građanska izborna
povjerenstva nisu podijelila iskaznice promatračima sukladno nalogu Državnog
izbornog povjerenstva.

Na nekoliko biračkih mjesta 7. izborne jedinice promatrači nisu mogli dobiti na
uvid broj zaprimljenih listića te u toj izbornoj jedinici jedno biračko mjesto
nije bilo otvoreno u 7.00. Također, u nekim biračkim mjestima na glasačkim
listama 7. izborne jedinice su pronađena imena preminulih osoba. Dva biračka
mjesta nisu bila dobro označena u II. izbornoj jedinici, no birački odbor je
odmah reagirao i označio biračko mjesto.

Jučer u Stuttgartu na mjestu br. 14. promatraču nije dat ukupan broj zaprimljenih
glasačkih listića kao niti podaci o izlaznosti.

Na biračkom mjestu u Zagrebu u I. izbornoj jedinici na biračku kutiju bila je nalijepljena oznaka za XII. Izbornu jedinicu, što je zbunjivalo birače. Taj je problem
uklonjen na intervenciju promatrača U ime obitelji kod toga biračkog odbora.

Udruga “U ime obitelji” poziva sve građane koji mogu pomoći svojim susjedima, rođacima i svim osobama koje bi željele glasovati, a možda ne mogu doći do birališta da ih prevezu ili im pomognu na neki drugi način kako bi svoje pravo i ostvarili.

347 promatrača udruge “U ime obitelji” promatrat će izbore, a bit će otvoren i ‘call centar’ za prijavu nepravilnosti

U ime obitelji: Izađite na izbore!

Udruga U ime obitelji pozvala je sve da u ovu nedjelju, 11.9. izađu na parlamentarne izbore. Ujedno pozivaju da na listi za koju se odlučite zaokružite konkretnu osobu te tako potvrdite zalaganje U ime obitelji za promjenu izbornog sustava i, uz ostale nužne promjene, uvođenje 3 preferencijalna glasa bez cenzusa.

“Osoba koju zaokružite u Vašoj izbornoj jedinici koristeći 1 preferencijalni glas – u sljedeće će 4 godine , ako uđe u Sabor, suodlučivati, između ostalog, o tome tko će upravljati Hrvatskom (Vlada, ministri), kakvi će zakoni regulirati svaki dio Vašeg života, tko će biti Državni odvjetnik, ustavni sudac, pravobraniteljica za djecu ili ravnopravnost spolova, ravnatelj HRT-a, tko će voditi najvažnije državne institucije i tvrtke”, zaključili su.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr