Navala za popis stanovništva: Poznato i koliko će popisivači biti plaćeni

Foto: Snimka zaslona

Popisivanje stanovništva počinje ove jeseni, umjesto proljeća, a raspisan je javni poziv za popisivače koji će ga provesti. Stanovništvo se popisuje svakih deset godina, a ovoga puta novost je što će se građani moći sami upisivati u sustavu e-građani od 13. do 26. rujna. Tek nakon toga na teren izlaze popisivači.

Lidija Brković, ravnateljica državnog zavoda za statistiku, kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako su iznimno zadovoljni odazivom zainteresiranih građana. Do 18 sati više od 1000 kandidata prijavilo se za popisivače i nešto više od 800 za kontrolore.

Na području Hrvatske bit će potrebno nešto manje 800 popisivača i 1200 kontrolora. Minimalni uvjeti koji prijavljeni moraju zadovoljiti su:

– Uvjeti su državljanstvo RH, s prebivalištem ili reguliranim boravištem na području Hrvatske. Svaka osoba mora biti punoljetna na sam dan prijave, mora biti informatički pismena, mora imati završenu minimalno srednju školu, mora imati valjanu e-mail adresu, rekla je Brković.

No to nije sve. Prilikom prijave kandidati će odgovarati na određena pitanja koja uključuju osobne podatke, osnovne podatke o demografskim pitanjima, iskustva na prethodnim anketama…

– Bilo bi poželjno da je osoba već prisustvovala na popisima ili našim anketama. Prednost imaju nezaposleni umirovljenici. Za određena područja također bi bilo zgodno da osoba u trenutku popisa ima na raspolaganju osobni automobil, otkrila je Brković dodajući da će se to sve uzeti u obzir pri odabiru popisivača.

Svi će putem e-maila biti obaviješteni jesu li primljeni za popisivača odnosno kontrolora.

– U određenom trenutku će se pozvati da dođu u svoju ispostavu po prijenosno računalo. Ovo je prvi digitalni popis, koji će se provoditi na dva načina i u dvije faze. Nema više terenskog popisivanja putem papira, to smo napustili. Popisivači izlaze na teren i provode intervjue s pomoću računala, rekla je Brković.

Popisivači moraju biti na raspolaganju cijeli dan tijekom popisa, uključujući i vikende.

Prva faza popisa, od 13. do 26. rujna je ujedno i novost u načinu popisivanja stanovnika u RH jer će svima koji koriste sustav e-građani biti omogućeno da prijavi sebe i članove svog kućanstva. Nakon što se svi koji budu htjeli prijave putem e-građani, tek onda na teren izlaze popisivači.

Koliko će popisivači biti plaćeni?

U Krapinsko-zagorskoj županiji primjerice potrebno je 239 popisivača za procijenjenih 126 tisuća stanovnika. A evo i koliko će popisivači moći zaraditi:

– Za ispunjeni upitnik za osobu 8 kuna, a za ispunjeni upitnik za kućanstvo 4 kune. Za preuzimanje kontrolne šifre – to je u slučaju ako je provedeno takozvano “kavi” popisivanje, znači da se građanin sam upisao u sustavu e-građanin, dakle za preuzimanje kontrolne šifre isto tako 8 kuna, pojasnila je Silvija Profeta Fabijančić, pročelnica Opće uprave Krapinsko-zagorske županije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT