Demograf Pokos: Nastojao sam izraditi model kojim bi se izborne jedinice sastojale od 300.000 birača

Demograf Pokos
Foto: snimka zaslona

Nakon što su objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 2021. godine, sve se više priča o promjeni Zakona o izbornim jedinicima. Demograf Nenad Pokos gostovao je u Newsroomu i govorio o svom prijedlogu promjene Zakona o izbornim jedinicama te kako bi se ta izmjena mogla odraziti na ishod sljedećih parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj stanovnika ne odgovara izbornim jedinicama

“Broj stanovnika ne odgovara izbornim jedinicama, što smo vidjeli nakon objave popisnih rezultata 2021. godine. Moja ideja je bila da se korigiraju izborne jedinice tako da svaka ima podjednak broj birača. Moj je prijedlog bio da se krene od 10. jedinice. Hrvatska ima najneobičniji oblik teritorija u svijetu i nemamo puno mogućnosti kombinirati”, rekao je.

Kako navodi, nastojao je izraditi model kojim bi se izborne jedinice sastojale od 332.000 birača. “Ja sam samo korigirao postojeće stanje.”, rekao je.

> Demograf Pokos: Pogrešan broj katolika (79%) DSZ je poslao Eurostatu, kako će ga ispraviti (83,6%)?
> Prof. dr. sc. Nenad Pokos o presici DZS-a: Fijasko, debakl ili kako već to nazvati?

“Profesor Goran Čular danas je u medijima rekao da je moj model loš, ali on je zainteresirana strana. Koliko znam, on je član GONG-a, koji je predložio šest izbornih jedinica, s kojima bi se poštivale županijske granice, a Grad Zagreb se dijeli na dvije jedinice. Ja nisam zainteresirana strana. Iza mene ne stoji niti jedna stranka ili udruga. Profesor Čular nije u takvoj poziciji i mora zagovarati ono što je predložio GONG. Ja sam samo htio popraviti postojeći izborni zakon, kako bi se napokon dogodio nekakav pomak, kako bi se neki makli iz letargije, jer se ne poduzima ništa”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je htio nešto predložiti. “Nikakvi politički motivi me nisu vodili. Svatko tko će se zabavljati izbornim jedinicama vidjet će da ništa drugo nije moguće. Ja se više neću time baviti”, rekao je.

“Što se tiče prve izborne jedinice, vodio sam se principom da se ne cijepaju zagrebačke gradske četvrti. Zato u nju ulazi dio Grada Zagreba. Inače bi cijela Zagrebačka županija bila nelogična, jer bi obuhvaćala veliko područje bez teritorijalne povezanosti”, rekao je.

Kako navodi, postoji i drugi način da se raščlani istočna Hrvatska. “To bi bilo da Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska čine jednu izbornu jedinicu. Tako bi od prosjeka odstupala samo za 14.000 stanovnika, pa bi opet morali izdvojiti Našice i pripojiti Brodsko-posavskoj. Ne bi imali zapad-istok, nego sjever-jug”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo pisali, profesor dr. sci. Nenad Pokos, demograf je s Instituta Ivo Pilar. On već  godinama, vrlo precizno upozorava na demografske probleme u Hrvatskoj. Profesor Pokos još je 2018. upozoravao na moguće probleme Popisa stanovništva 2021.. Nedavno je cjelokupna javnost upoznata da je Državni zavod za statistiku objavio netočne podatke o broju hrvatskih građana koji se izjašnjavaju kao katolici – umanjujući taj broj za čak 4,6%!  

Stvaran broj katolika u RH i loša organizacija provedbe popisa stanovnika 

U podcastu “55 minuta kod Željke Markić” Pokos je govorio o tome zašto smo prema službenim podacima popisa stanovništva 2021. godine imali enorman porast broja stanovnika u kategoriji „ostali kršćani“. I enorman porast broja pripadnika, kako su oni nazvali kategoriju, „ostalih religija, svjetonazora i novih pokreta“. Prema (netočnim) podacima DZS-a njihov je broj između 2011. i 2021. godine povećan za otprilike 1350%.

To je objavljeno bez ikakve konferencije za medije, bez objašnjenja. Samo je u maloj fusnoti ispod tablice pisalo da je među tim „ostalim kršćanima“ 87,3% pripadnika Katoličke Crkve i 0,8% Srpske pravoslavne crkve.  A te je podatke DZS izvukao iz drugog pitanja koje se zvalo „Vjerska zajednica“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2011. bilo je 86,3 % katolika, a po službenim podacima koje su oni objavili, katolika je danas 79%. To je potpuno nerealan pad. Stvaran broj katolika, kada bi se zbrojili oni koji su se izjasnili kao katolici i oni koji su se izjasnili kao pripadnici Katoličke Crkve, iznosio bi 83,6%. Neki kažu da to nije toliko bitno, kao, katolika ima „oko 80%“, ali moramo biti precizni jer se radi o ogromnoj razlici od 4,6%.

> Prof. dr. sc. Nenad Pokos o presici DZS-a: Fijasko, debakl ili kako već to nazvati?

Ova se pogreška dogodila  zbog neorganiziranosti i nedovoljne obučenosti popisivača. A i kontrolora koji su bili druga razina provjere. To su ljudi iznad popisivača, koji su trebali primijetiti da se na  terenu  događa nešto neobično.

Popisivači nisu dobili dobar trening za popis stanovništva, jer je instruktaža bila online. Istovremeno ni kontrolori nisu bili dovoljno dobro istrenirani. Velik broj popisivača i kontrolora bili su studenti. Problem je bio i taj što je popisivačima kada su krenuli s popisom na terenu, s vrha naloženo da moraju imati potvrdu o cijepljenju. A  onda je, prema njihovim riječima, trećina onih koji su već bili istrenirani za popis otkazala suradnju. Terenski način popisivanja produžio se u nekim dijelovima Hrvatske, jer nije bilo dovoljno popisivača. Onda su tamo slali popisivače s drugih područja koji ne poznaju tu sredinu. I tako nisu reagirali na nelogičnosti podataka na terenu.

Državni zavod za statistiku poslao je netočnu brojku katolika u RH u Eurostat i sve statističke urede, bez da su objasnili kako će ispraviti svoju pogrešku 

Državni zavod za statistiku poslao je netočnu brojku od 79% katolika svim međunarodnim institucijama, Eurostatu i statističkim uredima, bez objašnjenja kako će ispraviti pogrešku i svima poslati točan postotak katolika u Hrvatskoj (83,6%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> DZS za svoju lošu analizu podataka o broju katolika na Popisu optužio građane da su se sami ‘loše’ popisivali

Zahvaljujući mjeri Roditelj odgojitelj povećao se broj trećerođene i četverorođene djece u Gradu Zagrebu

Mjera Roditelj odgojitelj, koja je brojnim roditeljima u Gradu Zagrebu donijela određenu stabilnost i sigurnost, ukinuta je gotovo preko noći i to bez kompenzacijskih mjera. Vidljivo je da je u Gradu Zagrebu od 2011. do 2020. godine broj trećerođene djece porastao za 38%, a broj četvero ili više rođene djece za 65%. Međutim, vladajući u Gradu Zagrebu i Visoki upravni sud RH zaključili su da nije došlo do porasta broja rođenih zato što su oni uzeli u obzir 2020. godinu, a 2016. godine, prije uvođenja mjere, rođeno je 250 djece više nego 2020. godine. Nisu smjeli uzeti u obzir 2020. godinu jer su u studenom i prosincu bile posljedice potresa i početka pandemije, kad su mnogi mladenci odgodili vjenčanja, a obitelji začeće djeteta.

Godine 2021. opet imamo porast ukupnog broja rođene djece u odnosu na 2020., godinu pandemije i potresa. Ako se usporedi 2016. i 2021. godina, razlika je samo u otprilike 150 djece, a to je nekome dovoljno da zaključi da nije došlo do porasta broja rođene djece. Nemoguće je imati porast broja živorođene djece uz smanjenje broja stanovnika, točnije žena u fertilnoj, plodnoj dobi.

U Gradu Zagrebu je od ukupnog broja djece rođene 2011. godine 13,5% bilo treće, četvrto ili više rođenih. Zatim, 2019. godine ih je bilo 20,4%. Nažalost, oni to negiraju kao rezultat ove mjere.

Četiri zastupnice „Možemo!“, bez iskustva u demografiji, protumačile da mjera nije učinkovita

Sve je započelo time da su četiri zastupnice „Možemo!“, bez iskustva u demografiji, napravile podlogu za javnu raspravu u kojoj su potpuno pogrešno protumačile da mjera nije demografski učinkovita.

> Tomašević pogazio više predizbornih obećanja: Najviše nastradali roditelji odgojitelji, tko je sljedeći?
> Udruga U ime obitelji o novom izglasavanju ukidanja mjere roditelj odgojitelj: Idemo na Visoki upravni sud
> Nova runda borbe ekstremno lijeve gradske vlasti protiv mjere roditelj odgojitelj. Podsjetite se što se ranije događalo

Sigurnosni problem vezan za naselja bez stanovnika ili do 10 stanovnika – rute za ilegalne imigrante

Osim što postoji problem gubitka stanovništva u RH, prisutan problem je i dodatni, sigurnosni problem. Jer se u velikoj mjeri radi o pograničnim područjima Hrvatske. Slavonija se prazni i to najviše područja u okolici Županje. Ondje je tromeđa Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Takvo „pražnjenje stanovništva“ predstavlja pitanje nacionalne sigurnosti. Upravo u tom dijelu koji se prazni, ilegalni imigranti masovno su ulazili preko Tovarnika. Ako se iseljavanja u tom dijelu Hrvatske nastave, nastat će još veći problemi. To su problemi nacionalne sigurnosti, a nitko ne poduzima  adekvatne mjere.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.