Netolerantno ponašanje studenata prema rektoru Borasu na Danu FFZG: Zašto su mediji cenzurirali prof. Milenka Popovića?

Foto: Snimka zaslona

Govoreći na proslavi Dana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 19. listopada 2017. rektor Damir Boras podsjetio je kako je visoko učilište središte kulture i kulturnoga ponašanja te da je tolerancija civilizacijski doseg i budućnost.

Srednja.hr postavila je na YouTube snimku govora Borasa pod naslovom „Studenti Filozofskog i Hrvatskih studija izviždali govor rektora Damira Borasa“, javljaju Hrvatski studiji, pitajući se “Zašto su mediji cenzurirali prof. Milenka Popovića?”.

> Josip Jović: Umjesto objektivnih komentara u medijima dominiraju otvorena politička pristranost, vrijeđanje neistomišljenika

Dora Kršul objavila je na portalu srednja.hr tekst “Studenti Filozofskog i Hrvatskih studija glasno izviždali govor rektora Borasa!“ u kojem tvrdi da su se u ometanju rektorova govora studentima Filozofskoga fakulteta „pridružili i nezadovoljni studenti Hrvatskih studija“.

> Srednja.hr: Istraživačko ili dojavljivačko novinarstvo Dore Kršul?

Njezin su tekst prenijeli i drugi mediji tvrdeći da su rektora zviždanjem izbacili iz takta ili navodeći da je rektor Boras ušao u raspravu s njima. O tom da su neki studenti Hrvatskih studija sudjelovali u netolerantnom i neuljudnom ponašanju na Danu Filozofskoga fakulteta, svjedoči i komentar kojim je inicijativa Studenti govore („udruženje studentskih udruga Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu“) na svojoj Facebook-stranici popratila tekst Dore Kršul: “Studenti Hrvatskih studija pridružili su se studentima Filozofskog fakulteta u slavlju“ (!).

> Hajka kojoj se pridružila i HNS-ova ministrica Divjak: Četiri verzije priče Duje Kovačevića s Hrvatskih studija

Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, koji je nazočio skupu, osudio je nesnošljivost i nepristojnost malene skupine koja je glasno ometala nastup rektora Borasa.

Prof. Grčević izrazio je i žaljenje što oni koji su izvješćivali o skupu, nisu objavili kako je nakon rektorova govora profesor emeritus Milenko Popović, koji od 1961. radi na FF-u, dobio dugačak pljesak zato što je prekinuo protokol i necivilizirano ponašanje glasno osudio ovim riječima: „Nemojte biti divljaci. Budite kulturni ljudi. Bili ste nekulturni.

Pročelnik Grčević zahvalio je profesoru Popoviću što je i ovom prigodom nesebično i hrabro stao u obranu akademskoga dostojanstva.

Snimku završetka rektorova govora i u medijskoj javnosti cenzurirani istup prof. Popovića pogledajte u videu.

Zašto su mediji cenzurirali prof. Milenka Popovića?

Zašto su mediji cenzurirali prof. Milenka Popovića?

Govoreći na proslavi Dana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 19. listopada 2017. rektor Damir Boras podsjetio je kako je visoko učilište središte kulture i kulturnoga ponašanja te da je tolerancija civilizacijski doseg i budućnost.
Srednja.hr postavila je na YouTube snimku govora Borasa pod naslovom „Studenti Filozofskog i Hrvatskih studija izviždali govor rektora Damira Borasa“.
Dora Kršul objavila je na portalu srednja.hr tekst “Studenti Filozofskog i Hrvatskih studija glasno izviždali govor rektora Borasa!“ u kojem tvrdi da su se u ometanju rektorova govora studentima Filozofskoga fakulteta „pridružili i nezadovoljni studenti Hrvatskih studija“. Njezin su tekst prenijeli i drugi mediji. O tom da su neki studenti Hrvatskih studija sudjelovali u netolerantnom i neuljudnom ponašanju na Danu Filozofskoga fakulteta, svjedoči i komentar kojim je inicijativa Studenti se bore („udruženje studentskih udruga Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu“) na svojoj Facebook-stranici „Studenti govore“ popratila tekst Dore Kršul: “Studenti Hrvatskih studija pridružili su se studentima Filozofskog fakulteta u slavlju“ (!).
Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, koji je nazočio skupu, osudio je nesnošljivost i nepristojnost malene skupine koja je glasno ometala nastup rektora Borasa. Prof. Grčević izrazio je i žaljenje što oni koji su izvješćivali o skupu, nisu objavili kako je nakon rektorova govora profesor emeritus Milenko Popović, koji od 1961. radi na FF-u, dobio dugačak pljesak zato što je prekinuo protokol i necivilizirano ponašanje glasno osudio ovim riječima: „Nemojte biti divljaci. Budite kulturni ljudi. Bili ste nekulturni.“
Pročelnik Grčević zahvalio je profesoru Popoviću što je i ovom prigodom nesebično i hrabro stao u obranu akademskoga dostojanstva.

Snimku završetka rektorova govora i u medijskoj javnosti cenzurirani istup prof. Popovića pogledajte u videu.

#HrvatskiStudiji #SveučilišteuZagrebu #FFZG

Posted by Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu on 21. listopada 2017

Ovom prigodom zanimljivo je podsjetiti na gostovanje sadašnje ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak prije tri godine na tribini “Skeptika u pubu”.

Prilikom tog događaja, Divjak se, sarkastičnim tonom i ne birajući riječi, obrušila na rektora Borasa, podsjećajući u svakoj rečenici na svoju frustraciju izbornim porazom kada je u proljeće 2014. sa samo tri glasa razlike izgubila izbore od Borasa.

Teško se oteti dojmu da mu je to zaboravila jer ga nimalo ne štedi u svojem osvrtu na stanje na Sveučilištu.

Ne ulazeći u opravdanost pojedinih kritika koje iznosi, može se reći da u svom govoru buduća ministrica gotovo napada samu instituciju Sveučilišta.

> (VIDEO) Pogledajte što su Divjak i Jokić pričali na tribini uz pivo

S prijezirom se osvrće na “rektora i rektorski kolegij”, a samog Borasa izruguje nazivajući ga “rektorom supermanom”, “članom mnogih družbi” (“družbe Pere Kvržice”) te ga optužuje da je u izbornom postupku pogodovao dekanima. Nakon kritika na Ekonomski fakultet u Zagrebu, prilikom čega govori o nužnim izmjenama Zakona o osiguravanju kvalitete, ona grubim tonom vrijeđa upravu Sveučilišta nazivajući ju “društvom opasnih namjera”.

Portal srednja.hr na sličan način prati rektora i događaje na Sveučilištu, a neki se studenti pozivajući na satiru, također na sličan način izražavaju o rektoru.

Današnju, političkom trgovinom postavljenu, HNS-ovu ministricu Blaženku Divjak portal srednja.hr prati već duže vrijeme. Još dok nije postala ministrica davali su joj veliki, gotovo promidžbeni prostor. Ističući njezinu borbu za studente, a zanimljivo je što su znali i svaki, sada ministričin, korak – čak do njezinih riječi na pa zamalo opskurnim tribina koje nije pohodio niti jedan novinar. O sadašnjoj HNS-ovoj ministrici imaju samo riječi hvale:

“Divjak je zamalo postala rektorica Sveučilišta u Zagrebu 2014., ali je izgubila od Damira Borasa za svega četiri glasa. U posljednjih godinu dana često kritizira netransparentne i vrlo upitne poteze uprave Sveučilišta oko Hrvatskih studija i Filozofskog fakulteta pa je tako stala na stranu profesora HS-a u štrajku. Rektoru nije ostala dužna ni kada je makinacijama produživao svoj mandat prelaskom na Učiteljski fakultet u Petrinji, a jasno se protivi i već famoznom ‘Lex Boras’. U javnoj raspravi o HKO-u stala je na stranu studenata stručnih studija i jedna je od rijetkih osoba koja je javno u posljednjih godinu dana argumentirala svoje stavove o nužnosti kvalitetnog i transparentnog Sveučilišta, dok su mnogi šutili.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.