Produljen istražni zatvor 25-godišnjakinji ‘zbog podmetanja požara iz mržnje’

Foto: fah

Na zadarskom Županijskom sudu u ponedjeljak je na mjesec dana produljen istražni zatvor 25-godišnjoj Josipi Žilić, koja je potkraj kolovoza uhićena pod sumnjom da je u mjestu Brgud na benkovačkom području, motivirana činjenicom da tamo uglavnom žive mještani srpske nacionalnosti, namjerno potpalila suhu travu, nakon čega se požar proširio na šire područje.

> HHO: Policija priznanje o podmetanju požara od žene iznudila silom?

Josipa Žilić se od 27. kolovoza nalazi u istražnom zatvoru zbog sumnje da je 18. ili 19. kolovoza, smatrajući srpsko stanovništvo odgovornim za paljenje njezine kuće u obližnjim Lisičićima tijekom Domovinskog rata, upaljačem zapalila suhu travu, a požar se nošen vjetrom proširio na okolna mjesta. Protiv nje je bila podnesena kaznena prijava za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi sa zločinom iz mržnje.

> Zamjenik načelnika Općine Kistanje Antić: Hoće li nakon svih dokaza o podmetanju požara izaći osuda od strane Srpskog narodnog vijeća?

Istražni zatvor tada joj je određen zbog mogućnosti ponavljanja djela, a u međuvremenu je vještačenjem utvrđeno da je osumnjičena neubrojiva zbog čega je istražni zatvor izdržavala u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu.

> Ivica Marijačić: Je li požar u Brgudu kod Benkovca podmetnut hrvatskoj djevojci kako bi se zaštitili Srbi koji podmeću požare?

Njezin odvjetnik Mate Knezović u ponedjeljak je pred novinarima prigovorio da je na ovom sudskom ročištu izostala medicinska dokumentacija iz koje bi bilo vidljivo je li se sa zdravljem njezine klijentice nešto promijenilo ili nije.

“U odnosu na stanje prije nije učinjena nikakva radnja, No, stanje nije isto jer je najprije bila u bolnici, a oni su za to vrijeme morali prikupiti ostale informacije, dokaze te saslušati potrebne svjedoke. Državno odvjetništvo je to moglo i moralo učiniti, no ovdje se očito radi o jednoj političkoj pozadini i izjednačavanju krivnje, pa su našli bilo koga, a moja branjenica je nesretnim spletom okolnosti upala u tu priču koja uopće nije jasna”, poručio je Knezović.

> Meri Cetinić na Facebooku o požarima: Mediji nemaju savjesti i namjerno trube o djevojci koja pali jer ‘mrzi Srbe’

Naglasio je kako nije poznato tko ju je uopće prijavio te da je u istražni zatvor sprovedena bez ozbiljnih dokaza.

“Uz sve to, postoje ozbiljne indicije da je prema njoj primijenjena sila, odnosno da je iskaz iznuđen primjenom sile. No, na to niti sudac istrage ni Državno odvjetništvo nisu obratili pažnju”, rekao je Knezović i prozvao Državno odvjetništvo za teško kršenje procesno-pravnih odrednica Zakona o kaznenom postupku.

> Veliki požari u Dalmaciji – dio specijalnog rata u kojem se koriste i mediji?

Sumnje da je policija primjenjivala silu kako bi od Josipe Žilić iznudila priznanje podmetanja požara prošlog su tjedna izrazili i iz Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), čiji je predsjednik Ivan Zvonimir Čičak imenovao i tročlano povjerenstvo koje bi trebalo ispitati taj slučaj. “Iz do sada prikupljenih podataka vidljivo je da je teza o podmetanju požara u Brgudu u najmanju ruku suspektna”, istaknuli su iz HHO-a, kojima se obratila obitelj Josipe Žilić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs