Hajka kojoj se pridružila i HNS-ova ministrica Divjak: Četiri verzije priče Duje Kovačevića s Hrvatskih studija

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u petak da je pokrenut upravni nadzor na Hrvatskim studijama Sveučilišta u Zagrebu. Novinare je tako zanimalo i kakva je ‘sudbina’ Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Uz napomenu kako sindikati traže upravni nadzor, novinarsko pitanje bilo je – je li upravni nadzor na Hrvatskim studijima već pokrenut. Ministrica Divjak potvrdila je da je upravni nadzor pokrenut, dodala kako je riječ o više upravnih nadzora, te istaknula kako to dalje neće komentirati.

(VIDEO) Pročelnik Hrvatskih studija demantira medije i ministricu Divjak: Zabrane govorenja prilikom uvodnog predavanja nije bilo

“Jedino što ću reći je da stvarno očekujem da Sveučilište u Zagrebu što prije dostavi dokumentaciju vezanu uz upravni nadzor jer je to vrlo važno da bi se mogli provesti kvalitetni nadzori”, izjavila je.

Na pitanje može li komentirati slučaj studenata Hrvatskih studija kojima je bilo zabranjeno da govore, Divjak je podsjetila kako se Ministarstvo znanosti i obrazovanja o tomu već očitovalo priopćenjem.

Hrvatski studiji: Pročelnikov odgovor na otvoreno pismo nekih članova Studentskoga zbora

Prilikom početka nove akademske godine na Hrvatskim studijima već se tradicionalno održava uvodno predavanje za brucoše. U medijima su se pojavili napisi kako je ove godine članovima Studentskog zbora zabranjeno govoriti na uvodnom predavanju.

No, mediji su prije nekoliko dana objavili dvije verzije priče studenta Hrvatskih studija Duje Kovačevića o uvodnom govoru na Hrvatskim studijima.

U prvoj je naveo da nitko od studentskih predstavnika, odnosno nitko od članova još neformiranoga Studentskog zbora, nije održao govor, pa su tako mediji naveli da je uprava Hrvatskih studija zabranila govoriti studentskim predstavnicima.

Isti dan za Telegram Duje Kovačević tvrdi kako je prekinuo govor Vladimira Šumanovića.

Treća verzija priče koju je Duje Kovačević iznio je da Šumanovićev govor nije prekinuo, nego ga je pustio da ga završi, te je tek nakon njegovog završetka ušao u dvoranu i obratio se okupljenima.

Ova posljednja verzija došla je nakon objave videa Šumanovićeva govora iz kojeg je očito da je govor održan i da ga Duje Kovačević nije prekinuo.

Portal srednja.hr, na kojem je Duje Kovačević autor, krenuo je u polemiku s dvominutnom snimkom koju su objavili Hrvatski studiji i na kojoj se vidi kako Šumanović drži kratak govor.

“Video ne sadrži događaje koji su uslijedili, a to je bio izlazak izabranog člana Duje Kovačevića na pozornicu”, navode na srednja.hr tako četvrtu verziju događaja.

Pravu istinu pokazuje cjeloviti video-zapis cijeloga događanja održana toga dana na Hrvatskim studijima iz kojeg je očito da se Duje Kovačević nije popeo na pozornicu.

Na snimci se vidi kako Duje Kovačević iz publike viče kako mu nije dopušteno govoriti nakon čega je Šumanović otišao do njega i zamolio ga da se smiri.

“Sloboda govora je vrlo jasno ustavno definirana odredba i apeliramo da se legitimno izabranim studentskim predstavnicima na svim visokim učilištima dopusti jednako obraćanje studentima prvih godina sukladno uvriježenoj studentskoj praksi i dosadašnjem radu studentskih zborova”, poručivali su  iz Ministarstva obrazovanja tako se pridruživši hajci Duje Kovačevića i njegovim tvrdnjama i zabrani govora koje nije bilo.

“Prozivke su neopravdane. Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu nisu onemogućili predstavljanje Studentskoga zbora svojim studentima prve godine. Novoizabrani sastav Studentskoga zbora Hrvatskih studija još nije konstituiran (jer je mandat dosadašnjemu sazivu trajao do 30. rujna 2017.) i zato nema svojega predsjednika. Stoga se, sukladno uzusima, njegov najstariji izabrani član u ime Studentskoga zbora obratio studentima prema unaprijed utvrđenom Programu, koji je imao sedam točaka”, poručio je istoga dana  izv. prof. dr. sc. Mario Grčević, pročelnik Hrvatskih studija u svom priopćenju, te je zaključio:

“Bez utvrđivanja činjeničnoga stanja ni s kim od dužnosnika Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskih studija prozivkama se priključila čak i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr