News Bar ovršen zbog zlonamjerne diskreditacije Bujanca

Foto: VB

Zbog tužbe Velimira Bujanca, News bar nedavno je ovršen. Domagoj Zovak, koji je ranije surađivao s News barom, a zbog čijeg teksta je sada News bar ovršen, za N1 je kazao kako ovo nije kraj te da će na presudu slijediti žalba.

Zovak je komentirao da im je Bujanec tema bio i kasnije, a i dalje je.

“Njegov utjecaj u društvu je velik, no ne mislim da je on dobar, teze koje se povlače kroz njegovu jako gledanu emisiju su jako opasne, jer su neznanstvene – bilo da su to teme koje se tiču povijesti, Drugog svjetskog ili Domovinskog rata, ili pitanje epidemiologije, gdje on isto širi nebuloze. To se ne smije odšutjeti, o tome se mora pričati i ljude treba upozoravati na to što iza toga stoji”, rekao je Zovak.

Bujanec: ‘Možda je sve posljedica nekog novog, jugoslavenskog virusnog soja’

No, na taj komentar nije ostao šutjeti sam Bujanec, koji je za Dnevno kazao da nije gledao “što je dotični izjavio”, no ipak, imao je komentar na samog autora tog spornog teksta

“Nisam gledao što je dotični izjavio, ali i inače mi lik djeluje kao da se cijepio. Ja zaista ne znam od čega i koliko je doza primio. No, čini mi se da je dobio neke čudne nuspojave, zato ga za sada ne bih komentirao”, kratko je poručio Bujanec.

“Možda je sve posljedica nekog novog, jugoslavenskog virusnog soja, ali ne tako opasnog”, zaključio je voditelj i urednik emisije Bujica, Velimir Bujanec.

Zlonamjerna diskreditacija Bujanca kao čovjeka i novinara

Podsjetimo, Bujanec je još 2018. nepravomoćno dobio sudski spor protiv News Bar Empire, koji sebe opisuje kao izdavača satiričnog i humorističnog sadržaja.

U presudi je tada navedeno da su o novinaru Bujancu objavljene neistine i uvrede kao i da su navodi izneseni na krajnje neprihvatljiv i neprofesionalan način, te se stoga njihovom objavom svjesno i zlonamjerno moralno diskreditira Velimira Bujanca i to ne samo kao čovjeka – privatne osobe, nego i kao novinara.

Tekst koji je sutkinja ocijenila uvredljivim objavljen je na News Barovom portalu u svibnju 2015. pod naslovom “Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura”, a Bujanec je News Bar tužio jer je cijeli tekst netočan.

Sutkinja je u obrazloženju presude tada navela da “sporne informacije o tužitelju ne samo da nisu točne i istinite nego da su svjesno izmišljene, tako da novinar tuženika nije postupao u dobroj vjeri te iste ne predstavljaju satiru budući da satira podrazumijeva ismijavanje konkretnih postojećih anomalija u društvu, dakle, ismijavanje stvarnih činjenica i događaja u društvu a ne izmišljenih”.

Zbog neprimjerenog sadržaja maknuti s HRT-a

Skupina News Bara je na vrhuncu slave imala satiričnu emisiju na HRT-u naziva ‘Montirani proces’. Trebali su snimiti 10 epizoda, a za svaku bi navodno dobili 200 tisuća kuna, ali je zbog neprimjerenog sadržaja prekinuto njeno emitiranje.

Osnivač i nakladnik ‘News Bara’ je Vlado Lucić, vlasnik je i direktor tvrtke Marx media, koji je nekada radio za 24sata. Uz njega, portal News Bara stvaraju Zvonko Hrabar, Domagoj Zovak i Borna Sor.

Jedna od prvih zafrkancija kojom su dospjeli među širu publiku bila je o rezultatima “sedmogodišnjeg istraživanja znanstvenika s Instituta Franje Arapovića” koji su navodno otkrili da su Hrvati podrijetlom Srbi: vijest je, ali za ozbiljno, prenio cijeli niz portala, osobito srbijanskih. A i s drugim se “vijestima” znalo dogoditi da su ih neki protumačili kao ozbiljnu vijest.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Dnevno.hr