Profesor optužen za nasilje – kojeg je imenovala ministrica Divjak – povukao se iz Povjerenstva za prevenciju nasilja u školama

Foto: Fah

Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama sadržavat će cjelovito rješenje koje će obuhvatiti prevenciju različitih vrsta nasilja, a Povjerenstvo za njegovu izradu obradit će tri velika segmenta u prevenciji nasilja u školama, rekla je u ponedjeljak ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovarajući na pitanja novinara.

> Ministrica Divjak naredila provjere diploma za 90.000 zaposlenih, a sama nije provjerila 10 članova svog Povjerenstva

“Plan je takav da Povjerenstvo obrađuje barem tri velika segmenta u prevenciji nasilja u školama. Jedan je novi zakonodavni okvir, drugi dio se odnosi na projekte koje treba provoditi u školama i izvan škola da bi se osvijestila nulta tolerancija na nasilje, ali i da bi se razvili mehanizmi prevencije nasilja, a treći je podrška, kako učiteljima i učenicima, tako i roditeljima”, rekla je ministrica Divjak u Brestovcu Orehovičkom gdje je u ponedjeljak otvorila prvu hrvatsku učionicu za igrifikaciju.

Na pitanje novinara što će se poduzeti kada je u pitanju prevencija nasilja nad profesorima, ministrica je odgovorila kako se “ide na cjelovito rješenje koje govori o prevenciji različitih vrsta nasilja, ne samo učenika prema učeniku, nego i učenika prema nastavniku, ali i roditelja koji također može biti upleten u različite aktivnosti u školi na način na koji mi ne bismo željeli”.

Nijaz Karić povukao se iz Povjerenstva

Kada je riječ o članovima povjerenstva za izradu Akcijskoga plana, na pitanje je li zamjenik jednoga od članova povjerenstva kojega je predložio sindikat bio upleten u nešto što bi se moglo okvalificirati kao neprihvatljivo, ministrica je odgovorila kako je sindikat to demantirao.

> (FOTO) Divjak u povjerenstvo za prevenciju nasilja u školama imenovala – nasilnog profesora?

Mediji su, naime, prenijeli da je Nijaz Karić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji je u povjerenstvo imenovan kao zamjenik člana Branimira Mihalinca, 2001. godine fizički nasrnuo na učenika.

Kako se doznaje iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, “ministrica Divjak je tokom vikenda bila u kontaktu sa šefom sindikata gospodinom Mihalincem i sindikati su demantirali informacije koje su se pojavile u javnom prostoru”.

“Nijaz Karić danas je u osobnom pismu ministrici Divjak dao do znanja da se povlači iz povjerenstva kako ne bi naškodio radu povjerenstva te najavio javna očitovanja sindikata oko samog slučaja”, dodaju iz MZO.

Podsjetimo, Karić je u medijima 2001. godine bio spominjan kao profesor koji je nastupio nasilno prema učeniku, a zbog čega je dobio opomenu pred otkaz.

Upozorila je na ovo profesorica Tamara Šoić koja tvrdi da je spomenutog profesora prijavila zbog nasilja.

“Nakon što sam prijavila nasilje spomenutog gospodina, krenuo je medijski linč. Pa prosvjetna inspekcija. Pa napad ravnateljice koja ga je zaštitila. I to nije prestalo sljedećih 10-15 godina. Nekad nasilnik – danas heroj i borac. Bravo MZO! Dotaknuli ste dugoskrivani mulj nataložen po dnu vaše truleži”, upozorila je na FB.

“Priča je potpuno drugačija od one kakvom je prikazana. Protiv mene nikad nije podnesen nikakav spor. Dobio sam upozorenje pred otkaz, ali ono je bilo neutemeljeno”, tvrdi Karić za 24sata,

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina