Nikola Štedul za Narod.hr: ‘Budimir Lončar kao veleposlanik SFRJ štitio je Udbinog atentatora Vinka Sindičića’

Foto: Fah

„Nakon atentata na mene, dok je Vinko Sindičić bio u zatvoru u Škotskoj, dobio sam informacije iz pouzdanih izvora da je Budimir Lončar, kao jugoslavenski veleposlanik dolazio vlastima u Ujedinjenom Kraljevstvu nastojeći zaštititi Vinka Sindičića od sudskog progona te tražio da ga se izruči Jugoslaviji.“ – rekao je za Narod.hr Nikola Štedul, čovjek koji je 1988. u Škotskoj preživio atentat koji je na njega izvršio UDBA-in agent Vinko Sindičić.

Nikola Štedul u vrijeme atentata predsjedavao je hrvatskim državotvornim pokretom, a njegovo je ubojstvo naručila hrvatska UDBA po nalogu centralnog komiteta Jugoslavije. Sindičić je u njega ispalio 6 metaka, ali je zahvaljujući intervenciji medicinskog osoblja uspio preživjeti. Atentat se dogodio na 10 obljetnicu ubojstva Štedulova suradnika Brune Bušića.

Tko je bivši Udbin pripadnik Vinko Sindičić – ponovno uhićen u Španjolskoj i za što ga sumnjiči riječko tužiteljstvo?

Podsjetimo, Budimir Lončar, koji je bio veleposlanik komunističke Jugoslavije pred sam kraj njezina postojanja, poznat je posebno po svojoj negativnoj ulozi u UN-u prilikom početka agresije na RH. Naime, upravo zalaganjem Budimira Lončara Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je Rezolucijom kojom uvodi embargo na uvoz oružja zemljama bivše Jugoslavije, što je Hrvatsku, koja u tom trenutku nije imala oružje za obranu dovelo u gotovo bezizlazan položaj.

25. rujna 1991. – kako je Budimir Lončar osudio Hrvatsku na smrt?

Povjesničar dr. sc. Zatko Begonja ističe i raniju negativnu ulogu Budimira Lončara, navodeći da je on 1945. bio načelnik okružne OZN-e za grad Zadar.

Odlukom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Budimiru Lončaru uskoro bi trebala biti dodjeljena medalja grada Zagreba, što je izazvalo iznimno oštre javne kritike i osude.

Nikola Štedul: O konformizmu i Vijeću za suočavanje s prošlošću, pozdravu ‘Za dom spremni’ i fašizmu

Činjenicu da će Budimiru Lončaru gradonačelnik Milan Bandić uskoro dodijeliti Medalju grada Zagreba Nikola Štedul za Narod.hr kratko je ocijenio zastrašujućim rekavši kako se “danas zaboravljaju ideali za koje smo se nekoć borili”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr