Nova kaznena prijava protiv Plenkovićeve ministrice Divjak: ‘Svojim je nedjelovanjem prouzročila štetu’

Foto: Fah

“Ministrica Blaženka Divjak, unatoč činjenici što je bila upoznata s nepravilnostima, nije poduzela odgovarajuće službene radnje iz svoje nadležnosti radi sprječavanja daljnjega nezakonitoga poslovanja Hrvatskoga veterinarskoga instituta i svojim je nedjelovanjem izravno prouzročila štetu Hrvatskomu veterinarskomu institutu, ali i Državnomu proračunu Republike Hrvatske”, upozorava Hrvatski sveučilišni sindikat.

 

Nakon što je 16. siječnja Fakultet hrvatskih studija pokrenuo upravni spor protiv prof. dr. sc. Blaženke Divjak, Hrvatski sveučilišni sindikat izvješćuje da je njihov član podnio kaznenu prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja.

 

> Divjak u otvorenom ratu s još jednim fakultetom: Ekonomski fakultet tužio Ministarstvo

> (VIDEO) Prof. Barišić: ‘Ministrica Divjak nije postupala u skladu sa zakonom, a skandal je time veći jer je i AZVO podvrgnuta pritisku ministarstva’

Priopćenje Hrvatskog sveučilišnog sindikata prenosimo u cijelosti:

Državni ured za reviziju u travnju 2019. godine izradio je revizijsko izvješće o financijskom poslovanju Hrvatskoga veterinarskoga instituta, pri čemu je utvrdio nezakonitosti u poslovanju, između ostaloga u planiranim prihodima i rashodima te isplati plaća i dodataka protivno Statutu i pravilnicima Hrvatskoga veterinarskoga instituta. Opisane nepravilnosti opravdano su dovele u pitanje kredibilitet ranije respektabilne znanstvene ustanove.

Ministrica Blaženka Divjak, unatoč činjenici što je bila upoznata s nepravilnostima, nije poduzela odgovarajuće službene radnje iz svoje nadležnosti radi sprječavanja daljnjega nezakonitoga poslovanja Hrvatskoga veterinarskoga instituta i svojim je nedjelovanjem izravno prouzročila štetu Hrvatskomu veterinarskomu institutu, ali i Državnomu proračunu Republike Hrvatske. Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenoga djela zlouporabe položaja i ovlasti od strane ministrice Blaženke Divjak, član Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata dr. sc. Tomislav Bedeković podnio je 31. siječnja 2020. kaznenu prijavu Općinskomu državnomu odvjetništvu u Zagrebu.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja organizirao je 27. siječnja 2020. tiskovnu konferenciju o nezakonitosti poslovanja Hrvatskoga veterinarskoga instituta, pri čemu je izbjegavao spomenuti izravnu odgovornost B. Divjak kao resorne ministrice za nepoduzimanje radnji radi otklanjanja nezakonitosti u poslovanju.

U Zagrebu 7. veljače 2020.

Hrvatski sveučilišni sindikat

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr