Divjak u otvorenom ratu s još jednim fakultetom: Ekonomski fakultet tužio Ministarstvo

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Ekonomski fakultet u Zagrebu tužio je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) zbog šutnje uprave, potvrđeno je T-portalu iz krugova bliskih zaraćenim stranama. Otvoreni sukob Ekonomskog Fakulteta kojim upravlja dekan Jurica Pavičić i MZO-a u mandatu ministrice Blaženke Divjak izbio je ljetos oko upisnih kvota, a rasplamsao se u postupku reakreditacije te najstarije institucije visokog obrazovanja u području ekonomije u ovom dijelu Europe, kako se službeno predstavlja Fakultet s oko 10.000 studenata.

> (VIDEO) Prof. Barišić: ‘Ministrica Divjak nije postupala u skladu sa zakonom, a skandal je time veći jer je i AZVO podvrgnuta pritisku ministarstva’

Tužba Ekonomskog fakulteta protiv MZO-a navodno ‘nema nikakve veze’ s nedavnom prijavom Hrvatskih studija protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti. Ta ustanova na čelu s bivšim ministrom Pavom Barišićem tužila je ministricu osobno, stavljajući joj na teret da unatoč pozitivnoj preporuci Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) nije izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti u sklopu postupka reakreditacije studija.

Dekan Barišić poručio je da je ministrica u slučaju Hrvatskih studija u dva navrata vršila pritisak na Agenciju, tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost AZVO-a.

Po Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, Agencija nakon postupka reakreditacije ministrici može preporučiti tri radnje: izdavanje potvrde o ispunjavanju uvjeta, uskratu dopusnice za obavljanje djelatnosti ili izdavanje pisma očekivanja s rokom uklanjanja nedostataka do tri godine.

Izvanredna reakreditacija zbog upisnih kvota

Iz Agencije za tportal objašnjavaju da su temeljem završnog izvješća Međunarodnog stručnog povjerenstva koje je posjetilo Ekonomski fakultet od 13. do 15. studenoga 2018. i druge relevantne dokumentacije Ministarstvu preporučili izdavanje potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, kao i znanstvene djelatnosti. U srpnju 2019. zaprimili su zahtjev Ministarstva za izvanrednom reakreditacijom dijela djelatnosti Ekonomskog fakulteta, u segmentu kadrovskih i prostornih uvjeta u odnosu na upisani broj studenata i upisne kvote u akademskoj godini 2019./2020.

Na pitanje postoje li rokovi u kojem postupak reakreditacije mora biti okončan i ima li dugotrajnost postupka utjecaja na pravni status Ekonomskog fakulteta, odgovaraju da postupak reakreditacije započinje poduzimanjem prve radnje Agencije u svrhu provođenja postupka te može trajati najdulje šest mjeseci od dana započinjanja postupka. Dok Ministarstvo ne donese konačnu odluku, visoko učilište obavlja svoju djelatnost sukladno prethodno izdanoj potvrdi.

Istovremeno, iz Ministarstva poručuju da visoka učilišta u postupku inicijalne akreditacije dobivaju dopusnice, nakon čega mogu početi s radom.

‘Programe javnih sveučilišta donosi senat sveučilišta, a mogu početi izvoditi nakon upisa u Upisnik akreditiranih studijskih programa Ministarstva, o čemu Ministarstvo izdaje potvrdu. Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju predviđa novčane kazne za visoka učilišta koja izvode programe koji nisu u Upisniku Ministarstva. Jednom dobivena dopusnica nema rok važenja, nego vrijedi neograničeno dugo i može se izgubiti isključivo uskratom dopusnice’, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da je njihova zadaća, po navedenom Zakonu, osigurati neovisnost rada AZVO-a, kao i usklađenost postupaka Agencije s propisima.

U slučaju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, kažu da su uvidom u dokumentaciju utvrdili da prikazani podaci o broju studenata i nastavnika odudaraju od podataka kojima raspolaže Ministarstvo.

“U isto vrijeme, Fakultet je izmijenio način izvođenja studijskih programa te znatno povisio upisne kvote. S obzirom da je omjer broja studenata i nastavnika ključan kriterij za akreditaciju u Zakonu, i s obzirom na druge izmjene programa koje su se počele provoditi nakon provedene reakreditacije, Ministarstvo je smatralo da je nužno ponoviti postupak reakreditacije (provjeru određenih uvjeta) te je zatražilo Agenciju da tako i učini. Činjenica da je Ministarstvo procijenilo da ne može jamčiti pravilnost provedenog postupka reakreditacije i odbilo izdati potvrdu, te umjesto toga zatražio ponovljenu provjeru određenih uvjeta u reakreditaciji, kako smo pojasnili, nema utjecaja na status Ekonomskog fakulteta niti na akreditaciju programa koje Fakultet izvodi”, poručuju iz Ministarstva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr