Izostala podrška HDZ-a, GUP nije prihvaćen: ‘Ovo je prvi veliki poraz Milana Bandića’

Zagreb, 11.02.2020. - Sjednica Gradske skupštine prekinuta je odmah na početku stankom. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Burna sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je sinoć prekinuta u 20,40 sati, nastavila se danas u 10,30 sati. Zbog nedostatka kvoruma odgođen je početak sjednice Gradske skupštine za 12,40 sati.

Nije prihvaćen nijedan amandman HDZ-a, GUP nije izglasan

Zastupnici HDZ-a i Milana Bandića nakon konzultacija došli su na sjednicu Gradske skupštine te se ona nastavila s 49 prisutnih vijećnika. No odmah potom HDZ-ov Kazimir Ilijaš tražio je stanku. Na nastavljenoj sjednici Skupštine nije prihvaćen nijedan amandman HDZ-a. 42 zastupnika bilo je protiv svakog amandmana, 7 za. Obzirom da Bandićevi zastupnici nisu prihvatili njihove amandmane, HDZ-ovci su glasali protiv GUP-a.

Zastupnici su glasali o GUP-u. 18 je glasalo za GUP, a protiv 31. GUP na kraju nije izglasan.

Ivan Čelić, zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini i Saboru rekao je da ovakav ishod glasanja o GUP-u ne znači da je HDZ otkazao poslušnost.

“Nipošto, podsjetit ću da je GUP jedan od temeljnih političkih dokumenata, neki će reći da je važniji od proračuna. Normalno je da je predsjedništvo skupštine komuniciralo s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem koji je naglašavao da imamo autonomiju.

Priča o političkoj stabilnosti koju naglašava premijer Plenković je konstantna, ona i dalje vrijedi. Mi ne tražimo raskid koalicije s Milanom Bandićem, on može potencirati to pitanje. Vodili smo se najboljim interesom za građane Zagreba”, rekao je Čelić i dodao kako ne smatra da će se Bandić zbog ovog osvećivati u Saboru.

“Milan Bandić je vrlo iskusan političar, ne vjerujem da bi mogao ići s ishitrenim reakcijama poput ovog što se spomenuli”.

Zamjenica gradonačelnika o koaliciji s HDZ-om: Postoje granice koje se ne mogu prijeći

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika, kazala je da stranka Milana Bandića nije razočarana time što GUP nije izglasan.

“Svjedočite skupa s nama, a osobito građani Grada Zagreba koliko je rasprava bilo vezano uz ovaj uistinu značajan dokument. Ako se svi pozivamo da je to, što volimo reći, strateški dokument koji određuje razvoje grada 21. stoljeća onda vidimo kontroverze. Svi su za razvoj grada, a sprječavaju donošenje takvog dokumenta.

“Tijekom rasprava sugerirali smo puno puta da kriterij i standard nije donesen 2014. godine i vjerujem u naše zavode i urede koji su radili na GUP-u da su donijeli iznimno kvalitetan dokument, da ga je donijela struka poštivajući proceduru”, kazala je Majić.

Na pitanje znači li to da će Bandićeva stranka raskinuti koaliciju s HDZ-om, Majić je kazala da su odnosi unutar koalicije višeslojni.

“Radi se o svakodnevnim pregovorima. Ima taktika koja se zove pregovori salama, a meni se čini da smo mi razgovarajući o GUP-u, i opozicija i koalicijski partneri, koristili upravo tu taktiku salame režući taj strateški dokument na kriške amandmanima. Izgubili su iz vida cilj, odnosno ono što gradonačelnik uvijek naglašava interese naših sugrađana. GUP se donosi za sugrađane, za razvoj Grada Zagreba. Ta taktika se vidjela u odnosima kako s opozicijom tako i s koalicijskim partnerima. Izgubili smo ono na što su se svi pozivali i što je cilj”, kazala je.

Majić je dogovorila i na pitanje računa li Bandićeva stranka dalje na suradnju s HDZ-om.

“Ja ovog trenutak o tome ne mogu govoriti ali zašto ne. Vjerujemo da su koalicijski partneri, a i oproba usmjereni na dobrobit građani kojima se svaki dan obraćaju. Mi smo im se obratili kvalitetnim dokumentom, postoje granice koje se ne mogu prijeći i vjerujem da su to posebice danas naši sugrađani prepoznali”, kazala je Majić.

Oporba: Ovo je prvi veliki poraz Milana Bandića

Počele su prve reakcije zastupnika.

Kazimir Ilijaš, zastupnik HDZ-a izjavio je:

“Ono što sam cijelo vrijeme govorio, pokazali smo da smo demokratska stranka koja drži do principa, odgovornosti, pokazali smo vjerodostojnost. Ovo što nismo podržali GUP ne znači da nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Gradu Zagrebu. Pokazali smo naš stav, smatramo da je to u koalicijama normalno, mi radimo, a oporba likuje i pravi performanse”, rekao je Ilijaš.

“Mi smo kao oporba bili dosta disciplinirani. Uvijek smo imali dovoljno ruku. Ovo je HDZ-u bio dosta veliki zalogaj jer ovo nisu mogli progutati. Gradu Zagrebu treba novi gradonačelnik za 21. stoljeće. Ovo je definitvno samo nastavak političkog kraja Milana Bandića. Očito nije došlo do dogovora Bandića i HDZ-a. Ali da nije bilo građana, udruga građana i građanskih prosvjeda, GUP bi prošao. Hoće li Bandić dočekati kraj mandata? To je teško reći, ali sam uvjeren da mu je ovo zadnji mandat. Koliko sam ja u Skupštini, ovo se još nikad nije dogodilo. Ovo je prvi veliki poraz Milana Bandića”, rekao je oporbeni zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).

SDP-ov Rajko Ostojić kazao je da ćemo nakon ovoga “vjerojatno na parlamentarne izbore”.

HDZ-ov Kazimir Ilijaš kazao je uoči sjednice da HDZ ostaje pri svojim stavovima koji su nepromjenjivi. Na pitanje novinara što to znači, kazao je “vidjet ćete”, javlja Jutarnji list.

Nakon što nije ostvaren kvorum, oporbeni vijećnici odlučili su napustiti Gradsku skupštinu te otići pred zgradu Vlade.

“Oni ne drže samo GUP, nego i građane Grada Zagreba za taoce. Gospodine Plenković, sve je u vašim rukama”, rekla je Anka Mrak Taritaš pred Banskim dvorima.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je odbio preostalih 11 amandmana HDZ-a na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a iz istog razloga zbog kojih je, kako je naveo u očitovanju, povukao i vlastite – jer nisu bili u javnoj raspravi.

Bandić se jučer založio za transparentno donošenje GUP-a, bez žučnih polemika.

“Ne želim ni s kim polemizirati. Svatko ima svoju viziju grada, samo što tu viziju moraju pronaći građani. To je onaj mali problem i to je teško zaslužiti”, kazao je Bandić.

Naveo je da su odustali od amandmana jer onda postupak ne bi bio u potpunosti transparentan. Sve prijedloge i primjedbe građana, kaže, razmotrit će u sljedećim izmjenama i dopunama GUP-a.

“Pozivam svu stručnu javnost da iskoristi svoj utjecaj na donošenje propisa i da nam Ministarstvo graditeljstva donese pravilnik koji čekamo 6 godina”, rekao je Bandić prije prekida sjednice. Za kraj naveo je da GUP nije savršen, ali da su ga napravili po pravilima koja imaju.

Kako piše N1, na stolu su ostale tri opcije. Prva je da se glasa o GUP-u te da GUP prođe, druga je da GUP padne ukoliko protiv njega budu HDZ i oporba, a treća je da Bandić povuče GUP s dnevnog reda prije glasanja.

N1 javlja da su se predstavnici zagrebačkog HDZ-a jutros sastali s premijerom Andrejom Plenkovićem te da HDZ ne odustaje od svojih amandmana na GUP.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr