Novotny: Izbacili smo milijun i pol građana iz ekonomskih aktivnosti, a to nije dugoročno održivo

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Ovo je umijeće mogućega, kazao je ekonomski analitičar Mladen Vedriš u vezi s prijedlogom proračuna za 2016. koju je jučer prihvatila Vlada. “Malo je previše medijske pažnje u vezi s njim, ali je provedba vrlo bitna”, kazao je Vedriš u emisiji Hrvatskog radija “Poligraf” u kojoj je bilo riječi o tome je li proračun reformski ili je to proračun kontinuiteta. U emisiji su sudjelovali i analitičari Ljubo Jurčić i Damir Novotny.

“Ako želimo da se proračun ostvari, u prvom redu će biti važno ministarstvo pravosuđa i uprave zbog usklađivanja potrebnih procedura”, izjavio je Vedriš.

“Proračun se ne razlikuje bitno od ranijih proračuna”, kazao je Novotny. “Hrvatska ekonomija je na putu prema tržišnoj ekonomiji”, izjavio je i dodao da je interni kapacitet razvoja važan. Treba stvoriti institucionalni okvir. Govoreći o investicijama kazao je da one mogu doći od inozemnih i domaćih investitora, a istaknuo je i da su veliki potencijali u lokalnim zanjednicama.

Jurčić smatra da Hrvatska nema sreće s politikom. “Nije cilj vlade da prodaje imovinu. To je skretanje pažnje od povećanja domaće proizvodnje i zaposlenosti. Trgovina je sastavni dio ekonomije, ali nije ekonomija. Cilj ekonomije je povećanje zaposlenosti i proizvodnje, a u Hrvatskoj i izvoz. Moramo biti odgovorni prema državi”, istaknuo je Jurčić i prigovara što aktualna Vlada nema potpredsjednika za gospodarstvo.

“Iza svakog uspješnog kao što je Angela Merkel, ili što je bila Margaret Thatcher, postoji visoko angažirana znanostvena potpora”, tvrdi Jurčić.

“Odnos zaposlenih i umirovljenika i dalje se narušava”, rekao je Vedriš. “Pomak u ukupnoj demografiji i vitalnosti ljudi odnosi se i na planirani duži radni staž”, dodaje.

Prosječna starost umirovljenika je 52 godine. Izbacili smo milijun i pol građana iz ekonomskih aktivnosti, a to nije dugoročno održivo, rekao je Novotny. Oštro je protiv ukidanja drugog mirovinskog stupa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: fah