O Splitu odlučuju skupština i gradonačelnik: Koje stranke su na dobitku koje na gubitku nakon izbora?

gradonačelnik
Foto: Thinkstock, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

U nedjelju su u Splitu održani prijevremeni izbori za gradonačelnika i za zastupnike u Gradskom vijeću. Iznimno mala izlaznost – svega 31,58% – obilježila je ove izbore. Prema privremenim rezultatima DIP-a u drugi krug za gradonačelnika ušli su Ivica Puljak (Centar) sa 48,73% glasova i Zoran Đogaš (HDZ) sa 25,67% glasova. Drugi krug izbora održat će se za dva tjedna – u nedjelju, 10. srpnja.

U Gradskom vijeću najviše mandata osvojio Puljkov Centar – njih 15 od 31 i potreban mu je još samo jedan mandat da bi formirao većinu. Slijedi HDZ-HSS sa 8 mandata, te Kerumov HGS, Most, Domovinski pokret s partnernima i SDP u koaliciji s HSU-om – svatko sa po 2 mandata.

Usprkos aferama njegove vlasti, koje su i dovele do novih izbora, Puljak je osvojio znatno više mandata nego prije godinu dana te postao stranka s najviše zastupnika u Vijeću. HDZ ima jedno mjesto manje nego prije godinu dana. Lani je, naime, sa devet mandata, HDZ imao najviše zastupnika u Vijeću. Ipak, to mu nije osiguralo da uđe u vlast jer je Puljak uspio sklopiti sporazume s više drugih lista i formirati većinu od 18 zastupnika.

Na ovim izborima Domovinski pokret po prvi put ulazi u Gradsko vijeće, i to s dva zastupnika. Most i Domovinski pokret nadmašili su SDP, koji je ostao na posljednjem mjestu među strankama koje su ušle u Vijeće. Ipak, prema D’Hondtovoj metodi svi su oni osvojili po dva zastupnička mjesta.

Most je na gubitku u odnosu na prošlu godinu – tada je, naime, imao tri mandata, a sada je pao na dva. Zbog toga je Mostov gradonačelnički kandidat Josip Markotić najavio da će staviti svoj mandat na raspolaganje.

> Rezultati izbora u Splitu: Puljak s Đogašem u drugi krug

Što je splitsko Gradsko vijeće?

Gradsko vijeće je predstavničko tijelo građana i tijelo lokalne  samouprave koje donosi akte u okviru djelokruga jedinice lokalne samouprave, te obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i statutom jedinice lokalne samouprave.

Broj članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave je neparan, a određuje se ovisno o broju stanovnika. Gradsko vijeće Grada Splita ima 31 člana.

Prava i dužnosti članova Gradskoga vijeća utvrđuju se zakonom, Statutom Grada Splita i Poslovnikom o radu Gradskoga vijeća Grada Splita.

Svaki izabrani vijećnik daje svečanu prisegu i potpisuje tekst prisege i predaje predsjedniku nakon završetka sjednice.

Na konstituirajućoj sjednici bira se Odbor za izbor i imenovanje na čiji prijedlog ili na prijedlog najmanje jedne trećine članova Vijeća Gradsko vijeće bira predsjednika i dva potpredsjednika. Gradsko vijeće je konstituirano izborom predsjednika većinom glasova od ukupnog broja svih vijećnika.

Za proučavanje i razmatranje pojedinih pitanja iz djelokruga Vijeća, pripremu i podnošenje prijedloga odluka i drugih akata, praćenje izvršavanja odluka i drugih akata, koordinaciju rješavanja pojedinih pitanja te izvršavanja određenih poslova od interesa za Vijeće, Gradsko vijeće osniva odbore, povjerenstva i druga radna tijela.

Gradsko vijeće donosi Statut, Poslovnik, proračun, odluke, naputke, pravilnike, naredbe, rješenja, zaključke, preporuke, smjernice, rezolucije i deklaracije.

Kako je izgledao sastav splitskog gradskog vijeća prije ovih izbora?

Posljednji izbori u gradu Splitu održani su prije nešto više od godine dana, u svibnju 2021. Na tim su izborima za gradonačelnika u drugi ušli Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ), a pobijedio je Puljak. Rezultati za gradsko vijeće bili su znatno drukčiji nego sada. Najveći broj mandata osvojio je HDZ – njih 9, a zatim je slijedio Puljkov Centar koji je dobio 7 mandata. Kerumova stranka osvojila je četiri vijećnička mjesta, u lokalnom parlamentu našla su se i tri SDP-ovca. Iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju u koaliciji s Možemo i Novom ljevicom zasjela su tri vijećnika, Most je također dobio tri mjesta u Gradskom vijeću, a lista Ramljak-Mamić imala je svoja dva predstavnika.

Iako je HDZ imao najviše mandata, vlast je formirao Puljak (7 zastupnika) koji je dobio podršku liste Pametno za Split i Dalmaciju-Možemo-Nova ljevica (3 zastupnika), zatim podršku liste Ramljak-Mamić (2 zastupnika), SDP-a (3 zastupnika) i liste Mosta (3 zastupnika). Ukupno je u vladajućoj većini bilo 18 zastupnika.

Most je prvi otkazao suradnju Puljku zbog ispada i afera koje je Puljak nanizao zajedno sa svojim zamjenicima. Podsjetimo, protiv Puljkova zamjenika Ivoševića DORH je podignuo optužnicu zbog prijetnje novinarki Slobodne Dalmacije. No, Ivošević je, i prije prijetnje novinarki, imao niz incidenata prije nego što je došao na vlast u Splitu (obezvrjeđivanje katedrale i vrijeđanje katolika, vrijeđanje Židova na društvenim mrežama), a i nakon toga nije promijenio način komunikacije (vrijeđanje predsjednika radničkog vijeća u Javnoj ustanovi športski objekti).

Most raskida suradnju i dolazi do novih izbora

Krajem ožujka tri gradska vijećnika Mosta, koji su bili dio programske suradnje sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom, raskinuli su tu suradnju zbog nerješavanja slučaja zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, a splitski Most zatražio je i nove izbore.

“Mi smo postupcima gradonačelnika Puljka dovedeni pred gotov čin kojim je naša suradnja s njim, odnosno izvršnom vlašću nepopravljivo kompromitirana i bit ćemo prisiljeni tu suradnju prekinuti”, istaknuo je tada Mostov gradski vijećnik Josip Markotić.

“Mi nemamo alata i ne možemo doći pištoljem i zaprijetiti mu reći da dadne ostavku, ali možemo kao gradski vijećnici dati ostavke i dovesti ga u situaciju da nema našu podršku i nema kvoruma”, kazao je proljetos Markotić.

Drugi krug izbora – 10. srpnja

Drugi krug izbora za gradonačelnika Splita održat će se za dva tjedna – u nedjelju, 10. srpnja. Na njima će splitski birači birati između Ivice Puljka (Centar) i Zorana Đogaša (HDZ).

Drugi krug se održava s obzirom da nijedan od kandidata nije dobio više od 50% glasova. Podsjetimo, Puljak je osvojio 48,73% glasova, a Đogaš 25,67% glasova. Kao dva kandidata s najvećim brojem glasova, oni ulaze u drugi krug te će između njih dvojice birači za dva tjedna izabrati novog gradonačelnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.