Obersnelov teror: Još nije dao dozvolu za štandove, ali širi laži i zastrašuje

Foto: Fah

Nakon što se prošli tjedan riječki gradonačelnik Vojko Obersnel okomio na inicijativu “Narod odlučuje”, povodom traženja odobrenja za prikupljanje potpisa u gradu Rijeci prisvojivši si pravo da on kao gradonačelnik odlučuje o čemu se građani u Republici Hrvatskoj smiju izjašnjavati, ponovno se oglasio otvorenim pismom, lažima i zastrašivanjima.

“Od tražene 41 lokacije Grad Rijeka odobrio im je 26, odnosno nismo u cijelosti uskratili odobrenje za sve tražene lokacije i to iz razloga što prvo referendumsko pitanje o promjeni izbornog sustava sadrži prijedlog o kojem se u demokratskom društvu može i treba raspravljati.”, tvrdi Obersnel.

Osim što Obersnel Riječanima onemogućuje potpisivanje za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava koju organizira građanska inicijativa “Narod odlučuje” grad Rijeka onemogućava i građansku inicijativu “Istina o Istanbulskoj”, koju je riječki gradonačelnik napao prozivajući je za “toleriranje nasilja nad ženama i djecom”.

> Obersnel kao Tito: “Građani nemaju prava na referendumske inicijative u mom gradu”

> Obersnel se obrušio na inicijativu Narod odlučuje: ‘Vaš zahtjev je korak do formiranja “čiste rase”‘

> (FOTO) Obersnel: ‘Ako Europa vjeruje u Tita što ne bi i Hrvatska’

Otvoreno pismo Vojka Obersnela prenosimo u cijelosti:

“Poštovani sugrađani,

inicijativa “Narod odlučuje” u našem gradu na 26 lokacija prikuplja potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.
Od tražene 41 lokacije Grad Rijeka odobrio im je 26, odnosno nismo u cijelosti uskratili odobrenje za sve tražene lokacije i to iz razloga što prvo referendumsko pitanje o promjeni izbornog sustava sadrži prijedlog o kojem se u demokratskom društvu može i treba raspravljati.

No, želim Vam skrenuti pažnju na podvalu koja leži u ovom izjašnjavanju – u drugom referendumskom pitanju zbog kojeg vas ujedno pozivam da ovoj inicijativi svoj potpis uskratite.

Naime, inicijativa “Narod odlučuje” u sklopu ovog prikupljanja potpisa traži da se predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru uskrati pravo glasanja o povjerenju Vladi i o Proračunu kao dvjema najvažnijim temama koje se odnose na cjelokupno funkcioniranje države.

Ne moram naglašavati, jer to dobro znate, da su pripadnici nacionalnih manjina naši sugrađani, susjedi, kolege, prijatelji ili pak rođaci. S njima dijelimo svakodnevicu, iste probleme, iste sreće i tuge. Oni zbog toga imaju pravo, jednako kao i svi mi, imati svoje predstavnike u Saboru i imaju pravo na svoj stav o Vladi i Proračunu. A taj stav u predstavničkoj demokraciji pronose njihovi zastupnici u Saboru.

Uskraćivanjem tog prava, dio naših sugrađana i građana Republike Hrvatske postali bi građani drugog reda, poniženi i osakaćeni za legitimno demokratsko pravo da punopravno sudjeluju u političkom i svakom drugom društvenom životu naše zemlje u kojoj su odlučili živjeti. Uskraćivanje tog prava predstavljalo bi agresivan čin prema ljudima čija nacionalnost ne može i ne smije biti prepreka suživotu, solidarnosti i suradnji.

Raznolikost nacija bogatstvo je društva, a ne prijetnja i ne izraslina koju treba otkloniti.

Zato vas pozivam da, u duhu prihvaćanja i tolerancije, imajući na umu sve pripadnike nacionalnih manjina koje poznajete i one koje ne poznajete, odbijete potpisati ovako drzak prijedlog inicijative “Narod odlučuje”.
Uvjeren sam da razumijete kako se ovdje ne radi simpatijama ili antipatijama, ne radi se o trenutnim zastupnicima u Saboru, već se radi o dugoročnoj odluci, o promjeni Ustava koji je temeljni dokument države, a posljedice takve promjene sagledive su i sada i u bližoj i daljoj budućnosti. Put povratka, i ponovne izgradnje demokratskog prava nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj na punopravno sudjelovanje u životu zemlje, bio bi mukotrpan i težak.

Pozivam vas stoga da iz Rijeke kažemo “Ne!” ovom prijedlogu i pokažemo da smo spremni kao pripadnici većinskog stanovništva hrvatskog nacionalnog određenja stati u obranu manjinskog stanovništva s kojim skladno živimo u našem gradu dugi niz desetljeća i stoljeća.

Ako itko, onda Rijeka – može i treba pokazati koliko su ovakve podvale krajnje konzervativnih nazadnih struja u hrvatskom društvu, neprihvatljive, zle, i koliko se nalaze izvan svakog smisla demokratskih načela koja živimo i želimo živjeti.

Obraćam vam se kao gradonačelnik, jer se nadam da će u kontekstu te funkcije moje pismo biti javno preneseno i doprijeti do vas. No prije svega vam se obraćam kao Riječanin, vaš sugrađanin, jer mislim da se nalazimo u trenutku u kojem je izuzetno važno imati otvorene oči i bez zadrške i straha izreći i živjeti svoja uvjerenja vezana uz nužnu potrebu – i jedinu postojeću mogućnost – da većina zaštiti manjinu.

Izloženi smo manipulaciji sadržanoj u tobože pozitivnim porukama kojima se sugerira da “narod odlučuje”. No, u suštini ove inicijative skriva se agresivni obračun s pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a uvjeren sam da mnogi građani Hrvatske, koji i žele promjenu izbornog sustava, nemaju istovremenu želju i ambiciju gaziti prava nacionalnih manjina.

Zato nemojmo potpisati zahtjev za takvim referendumom i ne dopustimo da se trguje, kalkulira i manipulira postojećim pravima nacionalnih manjina.

Srdačno vas pozdravljam u nadi da ćete prepoznati važnost trenutka u kojem se nalazimo.

S poštovanjem,

Vojko Obersnel”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/www.vojko-obersnel.com

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.