Obitelj koja traži povrat zemlje oduzete u komunizmu dobila prijetnje: ‘Grad želi poslati poruku građanima da odustanu od povrata’

Foto: Snimka zaslona

Kako su jučer na Poljudu vikali “U boj, u boj za narod svoj!”, tako ćemo i mi reći “U boj, u boj za grunt svoj!”, rekao je Mladen Maršanić u petak na tiskovnoj konferenciji ispred zagrebačke Gradske uprave.

Podsjetimo, Maršanićima je vlast u Jugoslaviji oduzela zemljište na Prečkom za potrebe gradnje ceste. Obitelj je tada isplaćena, no ta cesta nije nikada izgrađena pa su članovi obitelji 1997. godine pokrenuli sudsku proceduru za povratom zemljišta. Čak 22 godine je trajala njihova pravna bitka i onda su napokon prije šest mjeseci dobili pravomoćnu presudu da je to zemljište njihovo, nakon čega su i krenuli njihovi pregovori s Gradom za povratom zemljišta.

(VIDEO) Grad im nije vratio zemlju oduzetu u komunizmu: Obitelj u Prečkom zagradila okretište tramvaj

Glavna tema presice bile su navodne prijetnje koje je pravni tim Grada i ZET-a izrekao članovima obitelji na posljednjem sastanku oko povrata zemljišta na kojemu se nalazi okretište tramvaja u Prečkom. Njihov opunomoćenik Goran Husić bio je prisutan na tom sastanku i naveo je da je odvjetnik ZET-a rekao da će od obitelji Maršanić napraviti primjer kako više nitko Gradu ne bi radio probleme oko otkupa zemljišta, prenosi Jutarnji list.

“Nakon što smo dobili pravomoćno rješenje da nam Grad mora vratiti zemljište, ponudili smo predstavnicima Grada da otkupe zemljište ili da ga uzmu u najam. Nismo pristali na cijenu otkupa zemljišta od samo 79 eura po kvadratu, pa smo razgovarali o najmu, no odvjetnici Grada su u našem ograđivanju okretišta vidjeli elemente kaznenog djela, a spominjali su i rješenje Komunalnog redarstva da smo svojim postupcima ugrozili živote građana. Jednostavno, Grad želi poslati poruku svim građanima koji su u postupku povrata da odustanu od toga,” rekao je Mladen Maršanić.

Njegova sestra Mirjana Kos istaknula je da su zbog svega pod velikim stresom i da su razočarani što ih Grad napada, iako traže nešto što je po zakonu njihovo.

Opunomoćenik obitelji je danas predao podnesak i pismo gradonačelniku Milanu Bandiću u kojemu objašnjava cjelokupnu kronologiju slučaja dugog 22 godine te ujedno pobija argumente odvjetnika koji su se na posljednjim sastancima bespravno pozivali na zakon.

Sljedeći sastanak zakazan je 22. listopada i Husić se nada kako će se pravni tim Grada na vrijeme pripremiti i upoznati sa zakonskim propisima. Dotakao se ujedno i ograde koju su komunalni redari uklonili s okretišta.

Upitan na moguće nove akcije oko ulaska u zemljište, kao što je bilo prije deset dana kada je obitelj Maršanić postavila ogradu oko okretišta, navodi kako ne može trenutno iznositi nove planove, no ističe kako više nemaju namjeru upoznavati Grad sa svojim budućim postupcima ulaska u zemljište.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list