Obiteljske mirovine preminulog supružnika: HZMO do sada zaprimio 27.273 zahtjeva

umirovljenici mirovine
Foto: pixabay.com

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) na samom početku godine bio je pod povećanim pritiskom građana zbog zakonskih izmjena kojima se omogućuje korištenje dijela obiteljske mirovine preminulog supružnika, a do sada je zaprimio 27.273 takvih zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put da udovice i udovci mogu  zadržati svoju osobnu mirovinu i naslijediti dio mirovine preminulog supružnika, što do sada nije bilo moguće.

Podnošenje zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine nije vremenski ograničeno.

Za ostvarivanje prava – potrebno je zadovoljiti pravo na osobnu i na obiteljsku mirovinu

Da bi korisnik mogao ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine potrebno je da su mu priznata oba prava – i pravo na osobnu mirovinu i na obiteljsku mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki korisnik mora za sebe provjeriti koji mu se model više isplati, a izračun će moći dobiti u uredima HZMO-a

Postupak za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja pokreće se na zahtjev osiguranika, a u upravnom postupku utvrđuju se sve činjenice vezane uz uvjete o kojima ovisi stjecanje prava na starosnu mirovinu, odnosno obiteljsku mirovinu, stoga nije moguće točno predvidjeti duljinu trajanja, pojašnjavaju za Hinu iz HZMO-a.

Najniži iznos dijela obiteljske mirovine određen je u visini tri aktualne vrijednosti mirovine (AVM), što je prema vrijednosti AVM-a u drugom polugodištu 2022. iznosio 232,95 kn. Taj se najniži iznos povećao od 1. siječnja 2023., kako se svakog polugodišta usklađuju mirovine, ali ne može iznositi više od 50 posto obiteljske mirovine. Najviši iznos dijela obiteljske mirovine koji se može isplaćivati udovici ili udovcu određen je kao zbroj njihove osobne mirovine i dijela mirovine pokojnog supružnika, i to tako da ukupno ne može iznositi više od 80 AVM-a, što je zasad 6212 kn, a i taj će se iznos od 1. siječnja 2023. povećati za postotak usklađivanja mirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> HZMO objavio važne informacije o isplati dijela obiteljske mirovine

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za prosinac 2022. krenula 17. siječnja

U utorak 17. siječnja 2023. počela je isplata nacionalne naknade za starije osobe za prosinac 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.
Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 6 418 korisnika, za što je osigurano 698.250,91 EUR iz Državnog proračuna.

> Novi model obiteljskih mirovina od Nove godine: Imate li pravo na veći iznos?
> Švicarac mijenja spol da bi otišao u mirovinu godinu dana ranije

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

* da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
* da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 820,80 kn/108,94 EUR
* da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
* da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
* da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: HZMO

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

HZMO napominje da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.