Obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a: Nemjerljive zasluge za obranu Hrvatske

Foto: fah

U subotu je u Splitu obilježena obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a, čijih je 46 pripadnika poginulo tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je započeo u crkvi sv. Ante na Poljudu, a nastavio se u dvorani u Lori.

Marko Skejo, predsjednik udruge IX. bojne HOS-a izrazio je počast žrtvama, “vitezovima koji su dali svoju krv i dio tijela” za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se s velikim poštovanjem obratio obiteljima “koje pate za svojim najmilijima”.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja na svečanosti bio je brigadir Matko Raos, a sudjelovali su i dožupan Splitsko-dalmatinski Stipe Čogelja​, županijski načelnik za braniteljska pitanja Damir Gabrić, predstavnici susjednih gradova i općina te saborski zastupnici Ante Prkačin i Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> 22. ožujka 1993. Škabrnja – nevjerojatna priča o junaštvu i podvizima IX. bojne HOS-a u okruženju četnika

Tko je Marko Skejo i gdje je sve ratovala IX. bojna HOS-a?

IX. bojna HOS-a sudjelovala je u obrani Dubrovnika, a zatim se borila u zadarskom zaleđu, gdje je ovladala Škabrnjom. Kasnije je sudjelovala i u operaciji Lipanjske zore te operaciji Maslenica.

U kasnim večernjim satima krajem siječnja 1993. IX. bojna HOS-a ušla je u Škabrnju predvođena mladom Škabrnjankom Dankom Dražinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su hrvatske snage predvođene Bojnom “Zrinski” par dana ranije u sklopu operacije “Maslenica” ovladale velikim dijelom sela, pa čak i dominantnom kotom Ražovljeva glava, bile su potisnute u protuudaru i to uz znatne gubitke. Stoga je prema zapovijedi generala Ante Gotovine, zapovjednik IX. bojne HOS-a Marko Skejo doveo s južnog bojišta borbenu skupinu IX. bojne HOS-a s posebnim zadatkom: ovladavanje i obrana Škabrnje, piše Facebook Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat.

Tek 23 pripadnika postrojbe upućena su iz Dubrovnika u Škabrnju, koju je tada branilo samo 12 pripadnika specijalne bojne Zrinski, jer crta fronte još nije bila utvrđena nakon borbi koje su vođene od akcije Maslenica nadalje, s većim ili manjim intenzitetom.

Na čelu IX. bojne koja je branila Škabrnju bio Marko Skejo

Kada se postrojba HOS-a okupila, Škabrnju je branilo nešto više od 80 pripadnika bojne “Rafael Vitez Boban”, a na čelu joj je bio legendarni Marko Skejo.

Puno je hrabrih boraca branilo Škabrnju, a u najveću legendu svojom hrabrošću i akcijama protiv Srba ušao je zasigurno pokojni Thomas Crowley “Irac”. Irac je sa svojom skupinom uništavao borbeni moral Srba čestim akcijama u njihovom zaleđu, što je srpsku vojsku izluđivalo od velikog straha. Djelovanje HOS-a u takvim akcijama kojima se unosio strah i panika neprijateljima bila je njihova specijalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako krajem mjeseca pripadnici HOS-a izveli su jednu diverzantsku akciju protiv srpskih postrojbi koje su napadale mjesto, kojima je zapovijedao zločinac velikosrbin Dragan Vasiljković, te uništili nekoliko minobacača, topova, i oklopnih transportera.

Skejo o Danki Dražini

Zapovjednik HOS-a Marinko Skejo se prisjeća tog dana: “Znači 28. siječnja, popodne oko 4 sata smo došli u Sukošan. U Sukošanu smo dobili popunu municije i doveli su nas do Prkosa. Iz Prkosa u 11 sati noću dovela nas je ženska osoba, izviđač, Danka se zvala. Gledajući te noći tu mladu ženu koja nas je vodila od Prkosa do Škabrnje, ja sam bio na čelu te postrojbe, ona me duboko dirnula.

Vani skoro pola noći, ružno vrijeme, a ispred nas mlada žena, skoro dijete, gazi kao marinac i vodi nas u vučju jazbinu…Moram priznati da me je zasramila. Rekao sam sebi da kako god bilo u toj Škabrnji, nema šanse da odstupimo ako ova cura ima toliko srce. A vjeruj mi da se u Škabrnju nisu usudili ni prići mnoge „muškarčine“. Posebna je to žena, sama njena pojava dala nam je motiv koliko god je bio jezovit ulazak u takvo mjesto.“

HOS

Hrvatske obrambene snage, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage (HOS) bile su među prvim organiziranim vojnim postrojbama koje su djelovale u Domovinskom ratu.

Elitna jedinica Hrvatske vojske koja je podnijela veliki teret u prvim i najtežim danima obrane Hrvatske, osnovana je 25. lipnja 1991. godine, na samo proglašenje samostalnosti Hrvatske (Dan državnosti). Uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile su okosnicu otpora velikosrpskim snagama i u Bosni i Hercegovini.

HOS se u Hrvatskoj integrirao u Hrvatsku vojsku početkom 1992. prilikom restrukturiranja vojnih snaga unutar Republike Hrvatske.

Branili Hrvatsku i BiH na svim bojištima

HOS je branio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu od velikosrpske agresije na svim najtežim bojištima, od Vukovara, Dubrovnika i Srđa, Škabrnje, Gospića, Vinkovaca, Osijeka, Jasenovca, cijele Dalmacije.

U Zagrebu sudjeluju u borbama s JNA i oslobađanju vojarni Borongaj i tzv. Maršalke, a bore se i diljem BiH-a do Sarajeva, Kupresa, Livna, Mostara i doline Neretve, Jajca, Bosanske Posavine, područja srednje Bosne, sudjeluju i u oslobađanju doline Neretve 1992.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.