Obuljen Koržinek napada: ‘Most neistinito govori da se zakonom onemogućava istraživanje arhiva iz vremena bivše Jugoslavije’

Fah: fah

Ministrica kulture Nina Obljen Koržinek izjavila je u četvrtak da se konačnim prijedlogom zakona o arhivskom gradivu i arhivima na vrlo kvalitetan način rješava pitanje dostupnosti arhivske građe, pa tako i one nastale prije 1990-ih te je na pitanje novinara, odbacila ocjene Mosta da se zakonom onemogućava istraživanje arhiv iz vremena bivše Jugoslavije kazavši da su to neistine i neargumentirano bavljenje temom.

(VIDEO) Hasanbegović: ‘Novi arhivski zakon dolazi od nevidljive protulustracijske pravno-političke koterije’

Pitanje dostupnosti arhivskog gradiva konačnim prijedlogom zakona, koji je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, vrlo je kvalitetno riješeno, kazala je Obuljen Koržinek u izjavi ispred Vlade te na pitanje o ocjenama Mosta kazala: “To je potpuna neistina. Od samog početka oni se ovom temom bave na jedan vrlo neargumentiran i pomalo populistički način.”

Most i sve zainteresirane uputila je da pročitaju Zakon, kao i nedavno predstavljeno izvješće o stanju arhivskog gradiva u arhivima.

“Da smo slijedili njihove ideje došlo bi do potpunog kolapsa sustava arhiva jer je jedna od njihovih ideja bila beuzuvjetna predaja sveg arhivskog gradiva u arhive u roku od šest mjeseci, a iz izvješća se vidi da to sustav arhiva jednostavno u ovom trenutku nije u stanju prihvatiti”, poručila je ministrica kulture.

Zlatko Hasanbegović: “Vlada i Ministarstvo kulture žele jednom otvorene arhive ponovno selektivno zatvoriti”

Ističe i da je zakonom predviđeno donošenje Nacionalnog programa razvoja arhivske djelatnosti u kojem će se kroz četverogodišnje razdoblje, definirati ulaganja u prostore i u ljudske kapacitete i značajno ubrzati postupke digitalizacije, a kako bi se u arhivima stvorio prostor za prikupljanje arhivskog gradiva koje se do sada nije moglo prikupljati.

Prema odredbama konačnog prijedloga zakona osobni podaci osobe koja je do 30. svibnja 1990. godine obnašala javne dužnosti te bila pripadnik ili suradnik službe sigurnosti dostupni su bez ograničenja u dijelu koji se odnosi na obavljanje te javne dužnosti odnosno službe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv