Obuljen Koržinek tvrdi da su o dodjeli 15 milijuna kuna udrugama odlučivali Europski socijalni fond i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Rijeka, 28.05.2019. - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u utorak je obišla kompleks Benèiæ u pratnji rijeèkog gradonaèelnika Vojka Obersnela, proèelnika za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara i drugih osoba ukljuèenih u postupke prenamjene graðevina u kompleksu Benèiæ u sklopu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture - EPK 2020. Na slici Nina Obuljen Koržinek. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

U četvrtak smo objavili kako je Ministarstvo kulture i medija kojemu na čelu ministrica Nina Obuljen Koržinek 31. srpnja odlučila o financiranju projekata “Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija”.

Na natječaju je izabrano 13 udruga i portala kojima su dodijeljena sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna, a prema odabranim nositeljima projekata vidljivo je kako je nastavljena SDP-ova praksa u financiranju određenih nevladinih organizacija.

U petak se pak oglasilo Ministarstvo kulture i medija s tvrdnjom kako su oni samo posredničko tijelo te da je potpis ministrice Nine Obuljen Koržinek tek isključivo tehnička stvar. Nadalje, iz Ministarstva navode kako je za provedbu i odluke zadužen Europski socijalni fond (ESF).

Identitet članova Odbora za odabir projekata je tajan

“Odluka o financiranju se donosi za projektne prijedloge koji su uspješno prošli prethodna dva dijela postupka dodjele bespovratnih sredstava: administrativnu provjeru i procjenu kvalitete, a navedeni dijelovi postupka dodjele su u nadležnosti Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, odnosno Posredničkog tijela razine 2 u ovom pozivu”, navodi se u odgovoru Ministarstva koje prenosi Večernji list.

“Za provedbu faze procjene kvalitete nadležna je također Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, koja osniva Odbor za odabir projekata (OOP) članovi kojeg ocjenjuju projektne prijave prema kriterijima dodjele koji su objavljeni u točki 6.2 Uputa za prijavitelje. Ministarstvo kulture i medija donosi Odluku o financiranju projektnih prijedloga na temelju popisa (rang-liste) Odbora za odabir projekata iz postupka procjene kvalitete, uključujući konačno Izvješće o provedenom postupku procjene kvalitete”, dodaje se.

Zanimljivo, u odgovoru Ministarstva stoji i da je “sukladno Smjernicama za ESF, identitet članova Odbora za odabir projekata (OOP) tajan, kako se ne bi narušilo načelo tajnosti postupka dodjele i načelo jednakog postupanja”.

Što su ESF i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva?

Europski socijalni fond (ESF), osnovan je 1958. godine radi ostvarivanja strateških ciljeva politike zapošljavanja u europskim regijama koje su pogođene visokom stopom nezaposlenosti, s ciljem uspostavljanja gospodarske i socijalne ujednačenosti na razini cijele Europske unije.

>Obuljen Koržinek nastavila SDP-ovu praksu: Evo 13 udruga i portala kojima je podijelila 15 milijuna kuna

>Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i u 2018. financirala udruge koje se bave LGBT aktivizmom i rodnom ideologijom

“Europska komisija i zemlje članice EU-a zajednički određuju prioritete Europskog socijalnog fonda (ESF) i načine trošenja njegovih financijskih sredstava. U Republici Hrvatskoj prioritetna područja financiranja putem ESF-a su zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje te razvoj civilnog društva”, navodi se na stranicama ESD-a.

Kada je riječ o Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, govori se o državnoj instituciji koja se bavi financiranjem stotina udruga, a osnovana je 2003. godine te je specijalizirana za provedbe i dodjele financijskih podrški udrugama civilnog društva na nacionalnoj razini.

Članovi upravnog odbora te Zaklade bili su između ostalih Andrej Plenković (2010. – 2012.), bivša ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić (2003. – 2008.) te u 4. sazivu do 24. kolovoza 2017., bivša ministrica gospodarstva u Plenkovićevoj vladi Martina Dalić (2004. – 2005.) i bivša saborska zastupnica HDZ-a Sanja Putica, do 24. kolovoza 2017. godine.

Ravnateljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva je Cvjetana Plavša-Matić koja je na toj poziciji od njenog osnutka. Stalna članica Upravnog odbora Zaklade je i Vesna Vašiček s iznimkom u razdoblju od 2005. do 2008. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.