Obuljen kritizirala Hasanbegovića, pročitajte što je rekao v.d. ravnatelja HAVC-a Daniel Rafaelić

Foto: fah

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u petak kako će to ministarstvo dati punu podršku da se uočene nepravilnosti u radu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) isprave, te da će se osigurati da ne dođe do zastoja u financiranju filmova.

“Vjerujem da ćemo u suradnji Ministarstva i svih tijela HAVC-a uspješno osigurati da ne dođe do zastoja u financiranju filmova i da se svi započeti natječaji realiziraju”, rekla je Obuljen na konferenciji za novinare, u povodu imenovanja Daniela Rafalića na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja HAVC-a.

Ministrica je ustvrdila kako, vezano uz određene strukturne probleme koji su istaknuti u reviziji, velik dio nerazumijevanja i problema proizlazi iz činjenice da je HAVC jedina javna ustanova u kulturi koja distribuira sredstva drugima i ne troši ih da bi sama proizvodila umjetničke programe.

Svim je dosadašnjim ravnateljima HAVC-a zahvalila na “neupitnim uspjesima i iznimnim rezultatima” – većem opsegu i kvaliteti hrvatske filmske proizvodnje, prisutnosti hrvatskog filma na međunarodnim festivalima, gotovo sto posto većem broju filmova, trostrukom povećanju sredstava za financiranje hrvatskog filma, uvođenju sustava poticaja kroz koji je dosad u Hrvatsku ušlo više od 400 milijuna kuna kao direktna investicija i kroz koji godišnje radi oko tisuću ljudi, te digitalizaciji više od pedeset kina u Hrvatskoj.

Obuljen je demantirala tvrdnje kako ona, kao članica Upravnog odbora od veljače 2015. do listopada 2016. godine, nije reagirala na pojedine nadzore. “Veliki dio nije se mogao riješiti bez Ministarstva kulture, pokušali smo uspostaviti dijalog, no na niti jedan naš dopis za sastankom ili postupanjem u tom razdoblju nije odgovoreno”, naglasila je. U jednom dijelu tog razdoblja ministar kulture bio je i Zlatko Hasanbegović, za kojeg je Obuljen već tvrdila kako ih nije primio na sastanak.

“Bila sam odlučna da počnemo rješavati neka pitanja, ali prvi odgovor smo dobili tek tri tjedna prije nego što sam postala ministrica, ne znam je li bila riječ o nerazumijevanju ili nečem drugom”, dodala je.

Upitana za komentar Hribarovih izjava da je dao ostavku zbog političkog pritiska, Obuljen je rekla kako nije s njime o tome detaljno razgovarala i da to treba pitati njega. “Vjerujem da je to bio pritisak koji bi teško tko izdržao, on je osjetio i da je pitanje njegove potpore kolegama u cijelom području filma pitanje da se povuče s te funkcije”, napomenula je.

Podsjetila je kako je izvida i prijava bilo još od 2011., ali i da je HAVC pokrenuo sudske procese koji su pravomoćno završeni i gdje su određeni navodi o korupciji proglašeni klevetom, istaknuvši kako treba razdvojiti nepravilnosti i neusklađenost sa zakonom od korupcija i pogodovanja o čemu se piše, a o čemu mogu odlučivati samo nadležna tijela.

Obuljen kaže kako je dugo u području kulture, ali se “ne sjeća da se jedna tema u području kulture na takav način bespotrebno i bez pravih argumenata politizirala”.

“Svi smo svjedoci da su o HAVC-u zadnjih mjeseci vrlo često govorile i puno glasnije govorile osobe koji ni na koji način nisu povezane s hrvatskim filmom, a to nije dobro”, ustvrdila je.

Kaže kako je odgovornost svih koji djeluju na političkoj sceni da takve teme ne koriste za potenciranje bilo kakvih političkih i ideoloških podjela, a smeta joj i što se u javnom govoru o HAVC-u ljude optužuje bez dokaza i sudskih presuda, osobito neprimjerenom vidi formulaciju “isušivanje močvare” kada se govorilo o hrvatskoj kulturi.

Izrazila je uvjerenje da će Hribar, kao i bilo koja druga stručna osoba koja ima kontakte u međunarodnoj zajednici, na neki način nastaviti raditi za dobrobit hrvatskog filma.

Ministrica je demantirala i navode da sa za film izdvaja znatno više nego za nakladništvo. “Ministarstvo kulture godišnje u knjigu i nakladništvo uloži između 45 i 50 milijuna kuna, a za film 30 milijuna kuna, 30 milijuna se prikupi iz drugih dionika korisnika, HRT-a, komercijalnih televizija, telekoma i distributera, te još 40 milijuna kuna kroz različite koprodukcije i europsko financiranje

“Niti u jednom drugom području kulture nismo postigli takav omjer gdje je oko 30 posto sredstava iz proračuna, a 70 posto iz drugih izvora, u godini prije osnivanja HAVC-a sva sredstva su bila oko 38 milijuna kuna”, zaključila je ministrica Obuljen – Koržinek.

Oglasio se i novi šef HAVC-a.
‘Velika odgovornost, velika zahvalnost na povjerenju ministrici. Sretan sam i nisam. Nisam jer nosim odgovornost na svojim leđima, a kako je pisalo i na svojoj trbušini. Molio bih sve vas – nemojte šutati leš Hrvoja Hribara. Ponovio sam i ponovit ću – mi smo umjetnici, ne proganjamo ljude. Ne bih preuzeo ovu dužnost da me sram naše kinematografije’, rekao je novi v.d. ravnatelja HAVC-a Daniel Rafaelić.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina