HMDCDR: Odbor za ratne veterane traži razrješenje suradnika okupatorske vojske Višnjića

“Odbor za ratne veterane Hrvatskog sabora predlaže Vladi Republike Hrvatske da razriješi dvojicu članova Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (Krunu Kardova i Čedomira Višnjića) i imenuje nove”, zaključak je 22. sjednice Odbora za veterane Hrvatskog sabora na kojoj je 3. točka dnevnog reda bila očitovanje ministrice kulture Andree Zlatar Violić i ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazora radi “nezadovoljavajuće suradnje s Upravnim vijećem Centra, osobito s predsjednikom vijeća” te da je, prema navodima Ante Nazora, a na upit vanjskog člana Odbora Ilije Vučemilovića, u “Upravno vijeće Centra imenovan čovjek koji je bio pripadnik i suradnik vojske tzv. SAO krajine”.

Za takav prijedlog, koji je zagovarao predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ), izjasnilo se pet članova Odbora, tri su bila suzdržana, jedan protiv.

Bilo je i drugih prijedloga, no o njima se u konačnici nije glasovalo. SDP-ov Franko Vidović predlagao je tako da ministrica kulture ‘povuče’ Višnjića iz Upravnog vijeća, a da se Kardov i ravnatelj Centra Ante Nazor sastanu s Odborom, koji bi tek nakon tog razgovora donio odluku o predsjedniku Upravnog vijeća.

Iznijet je i prijedlog Ilije Vučemilovića u ime braniteljskih udruga da umjesto Kardova i Višnjića u Upravno vijeće uđu akademik Franjo Šanjek i general Mladen Markač.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš pročitao je očitovanje ministrice Zlatar Violić, odnosno Ministarstva kulture o kriterijima temeljem kojeg su predloženi kandidati za predsjednika i članove Upravnog vijeća HMDCDR-a.

“Prijedlozi Ministarstva kulture temeljili su se na činjenici da je HMDCDR primarno znanstveno-istraživačka institucija koja je i osnovana radi prikupljanja, sređivanja, čuvanja, zaštite te stručnog i znanstvenog istraživanja dokumentacije i svih podataka vezanih uz Domovinski rat, kao i na upoznavanju javnosti i zemlje u svijetu s utvrđenim činjenicama”, napomenuo je Šipuš te pročitao životopis svih članova Upravnog vijeća: Krune Kardova, Ivana Grujića, Filipa Hameršaka, Damira Agičića, Čedomira Višnjića, Nikice Barića i Davora Marijana.

Predsjednik Upravnog vijeća dr.sc. Kruno Kardov istaknuti je sociolog, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gostujući predavač na mnogim inozemnim sveučilištima, doktorirao je na temu “Vojni prostori i socioprostorni aspekti vojne prisutnosti u lokalnoj zajednici” čime je objedinio dugogodišnja istraživanja i sudjelovanja u međunarodnim istraživačkim projektima iz područja rata i mira, kolektivnog sjećanja ratnih posljedica na društvenu zajednicu i brojne kulture. Član je Hrvatskog sociološkog društva, a bio je angažiran i kao ekspert u recenzenskim postupcima, programskim evaluacijama…, istaknuo je Šipuš.

Za Čedomira Višnjića kazao je da je diplomirani politolog i autor više knjiga, savjetnik ministrice kulture za pitanja nacionalnih manjina čiji su pripadnici između ostalog bili i sudionici Domovinskog rata. Tijekom rada u Ministrstvu kulture, Čedomir Višnjić obnašao je dužnost pomoćnika ministra kulture za knjigu i nakladništvo 2004. do 2010. godine.

S obzirom da Centar posjeduje dokumente za koje postoji veliki interes javnosti, smatramo da će navedene osobe pomoći Centru bude predvodnik u primjeni novih teholoških rješenja i novih metoda rada, te će članovi svoji radom i iskustvom pomoći Centru u međunarodnoj suradnji s drugim institucijama, kazao je Šipuš.

Predsjednik Odbora Josip Đakić napomenuo je kako je Višnjićevo imenovanje “sramota hrvatske države i Ministarstva kulture”, navodeći da materijali koje je Odbor dobio jasno govore da je Višnjić bio “suradnik okupatora u cijelom vremenu okupacije”, da je otkrivao položaje i brojnost Hrvatske vojske. Našao se, kaže, i njegov dnevnik pod drugim imenom u kojem opisuje “kako su patila njegova srpska braća na okupiranim područjima”.

“Ako ovaj odbor ima stvarno obzira prema Domovinskom ratu, prema deklaraciji, a iz ovoga (dokumenata) je vidljivo da je gospodin (Ante) Nazor sankcioniran, da je degradiran za dva mjesta, plaća mu je smanjena, od strane ministrice uredbom i o tome nitko nije govorio. Jasno je da se želi degradirati kao i činjenice iz Domovinskog rata. To je sve jasno navedeno ovdje u dokumentima”, rekao je Đakić te pozvao članove Odbora da se odluče jesu li ili nisu za razrješenje.

Vanjski član Odbora Ilija Vučemilović pita Ministarstvo čime argumentira tvrdnje da ne izjednačuje agresora i žrtvu, ako u instituciju poput Centra dovodi čovjeka “koji je dokazano surađivao s agresorom”, a drugi sve radove objavio s udrugom Documenta, koja, rekao je, ima stav da je hrvatska država zločinačka, a branitelji zočinci.

“Nisam siguran da su ti ljudi tamo slučajno, unatrag tri godine radi se na tome da se Domovinski rat karakterizira kao ‘ratno događanje”, rekao je Vučemilović.

SDP-ov zastupnik Franko Vidović se s tim ne slaže, te upućuje na podatak da je Višnjić bio pomoćnik ministara kulture od 2004. do 2010., kada je HDZ, a ne Kukuriku koalicija bio vlast.

Ako je točno sve to o njemu, kako je, s obzirom na sigurnosnu provjeru, moguće da je Višnjić postao pomoćnik, jesu li službe pod vodstvom Tomislava Karamarka radile svoj posao kako treba, upitao je Vidović.

Možda je provjera i napravljena, odgovara Zvonko Milas (HDZ), koji podsjeća da Odboru nije bilo prihvatljivo imenovanje Kardova i Višnjića, te je osobno upozorio da je neprihvatljivo da kandidat umjesto životopisa šalje presliku osobne iskaznice. Suglasio se s Vidovićem da na Kardova ne treba “raditi hajku”, te da Odbor treba čuti i njega i Nazora.

Ministarstvo je izbjeglo ključni odgovor, primjetio je Miroslav Tuđman (HDZ) pitajući se postoji li politička volja da se stvore normalni uvjeti za rad Centra.

Odbor je na sjednici održanoj u listopadu zatražio od ravnatelja Centra Ante Nazora da dostavi dokumente koje Centar ima o Višnjiću. Nazor je, naime, tada potvrdno odgovorio na Vučemilovićev upit je li točno da je Višnjić bio suradnik tzv. Republike Srpske Krajine, navodeći da o tome postoje i dokumenti.

Odbor je od ministra pravosuđa danas zatražio da mu čim prije odgovori što se događa s braniteljem iz Slavonskog Broda Matom Čandrlićem koji je uhićen u Bosanskom Brodu pod sumnjom silovanja, te da poduzme mjere da branitelj Veljko Marić, zbog bolesti, bude transferiran na odsluženje kazne u Hrvatsku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah