Odbor za Ustav: ‘Predsjednik Sabora ispravno postupio kod odluke o izboru predsjednika Vrhovnog suda’

Foto: snimka zaslona

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik zaključio je da predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije prešao svoje ovlasti kada je od predsjednika Republike, s obzirom na uočene nedostatke, zatražio da dopuni svoju odluku o izboru predsjednika Vrhovnog suda RH. Odbor je taj zaključak donio sa 6 glasova ‘za’, 4 ‘protiv’ i jednim suzdržanim. Podsjetimo, Zoran Milanović predložio je da se na čelno mjesto Suda imenuje Zlata Đurđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Milanović otkrio kandidatkinju za Vrhovni sud: ‘Plenković će reći nešto, javit će se ‘verni Gogo”

> Milanovićeva kandidatkinja bila je protiv izručenja Perkovića

Predsjednik Sabora Jandroković u srijedu je, pozivajući se na članak 170. Poslovnika, zatražio od predsjednika Milanovića da dopuni svoju odluku. Naime, prema tom članku, ako predsjednik Sabora ustanovi da prijedlog akta podnesen Saboru nije sastavljen u skladu s Poslovnikom, zatražit će od predlagatelja da u roku od 15 dana otkloni nedostatke, u suprotnom će se smatrati da prijedlog nije podnesen Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik saborskog Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ) ističe da je Jandroković u tom predmetu primijenio članak 170. i nije odbacio prijedlog za uvrštenje u dnevni red, nego dao rok od 15 dana da se dopuni potrebnim prilozima koji će omogućiti da uđe u dnevni red.

Vanjski članovi Odbora različito gledaju na Jandrokovićev postupak

– To što se predsjednik Sabora pozvao na članak 170. jedino je što je mogao s formalno-pravne strane, smisao te odredbe je da onemogući da u proceduru ulazi ono što je protivno Poslovniku i drugim pravnim propisima, rekao je profesor Ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić.

Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, pak, ističe da prethodna ocjena ustavnosti predsjednika Sabora nije nigdje predviđena. To bi značilo da on prethodno ocjenjuje ustavnost akta koji treba uputiti u proceduru, a za to nema ovlasti, kazao je, držeći da je ovdje akt trebalo uputiti dalje i da Sabor na plenarnoj sjednici odluči kakav je prijedlog došao te ga prihvatiti, odnosno odbiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Upravo izravna primjena Ustava, ali kad god je to moguće ili nužno, jer nema druge regulacije – ovlašćuje predsjednika Sabora da vidi je li nešto protuustavno ili nije. Ako je situacija nejasna, da to stavi na dopunu. Tako da je po meni predsjednik Sabora ispravno postupio, izjavio je na sjednici stručnjak za ustavno pravo Branko Smerdel.

Predsjednikov akt sadrži sve što treba

– Akt koji je podnio predsjednik sadrži sve što treba imati akt koji donosi Sabor, kazao je SDP-ov Arsen Bauk. Nastavi li se intencija predsjednika Sabora da diskrecijski vraća akte na doradu, dodao je, “malo će se suspendirati demokracija i dati predsjedniku Sabora faraonske ovlasti”. Smatra da je Jandroković točku trebao uvrstiti u dnevni red, a ako postoji dvojba, kaže Bauk, onda je Odbor za zakonodavstvo, nakon rasprave trebao utvrditi da prijedlog nije u skladu sa Zakonom o sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Predsjednik Sabora na sebe preuzima odluku hoće li nešto uopće pripustiti u saborsku raspravu ili neće, on postaje i Sabor i Ustavni sud u jednome, to nije bila intencija članka 170, rekao je Peđa Grbin (SDP). Kaže i kako se u zahtjevu koji se upućuje podnositelju mora točno navesti što povrijeđeno, a u dopisu koji je Jandroković uputio Milanoviću, to nije slučaj.

Tomislav Tomašević (ZLB) Jandrokovićev postupak naziva dosta problematičnim presedanom, smatra da je prekršio je Poslovnik, i da na nije na njemu da utvrđuje je li akt u skladu sa zakonom o sudovima.

“Jandroković apsolutno nije prekršio Poslovnik”

– Kada je vratio predmet na doradu, predsjednik Sabora nije ulazio u meritum stvari, nego je smatrajući da postoje formalni nedostaci, zatražio doradu; da je to došlo na Odbor za zakonodavstvo, on nema mogućnost vratiti to na doradu iz formalnih razloga, objasnila je Marija Jelkovac.

– Predsjednik Sabora apsolutno nije prekršio Poslovnik utvrđujući da predložena odluka nije utemeljena na zakonu, naglasio je Branko Bačić i otvorio još jednu temu. Konstatirao je, naime, da se po prvi put raspravlja o povredi Poslovnika (u toj je formi Bauk inicirao raspravu) koja se dogodila izvan rasprave u Saboru, odnosno na plenarnoj sjednici. Na ovaj način Bauk je dobio svojevrsni ekskluzivitet, smatra Bačić.

Uoči sjednice, HDZ-ovac Dražen Bošnjaković objasnio je zašto je predsjednik Sabora Gordan Jandroković predsjedniku vratio prijedlog na doradu. Smatra kako je Jandroković dobro i ispravno postupio i dao 15 dana predsjedniku da uskladi svoj prijedlog sa Ustavom i zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ako baš svi pravni stručnjaci koji su u Odboru kažu da je predsjednik Sabora u pravu, ja ću prijedlog povući. Tamo su prof. Barić, prof. Smerdel, prof. Palić i prof. Gardašević. Ako svo četvero budu na tom stajalištu, prihvatit ću taj autoritet. Ako bude disonantnih tonova onda je to znak da smo sa pravnih došli na politička pitanja. Pa ćemo vidjeti, izjavio je Arsen Bauk (SDP) uoči sjednice Odbora, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.